Ficatul este cel mai mare organ intern. Acest organ vital desfasoara o multitudine de functii, inclusiv transformarea produselor alimentare in energie, producerea bilei pentru digestie si eliminarea deseurile si toxinelor din fluxul sanguin.
Pentru mentinerea unei functii hepatice optime, este primordial consumul de alimente sanatoase. Unul dintre fructele santoase pentru ficat este avocado. Acesta contine nutrienti care ajuta la functionarea ficatului si imbunatateste starea generala de sanatate a unei persoane.
Avocado este un fruct popular in bucataria vegetariana, un substitut pentru carnea din sandwichuri si salate intrucat acesta are un continut ridicat de grasimi.
Este utilizat in bucataria mexicana in compozitia preparatului numit guacamole, precum si pentru umplerea rulourilor de sushi. Poate fi servit pasat sau feliat ca parte din mai multe mancaruri sau chiar intins pe painea prajita, servit cu sare si piper.
Fructele de avocado sunt bogate in grasimi. Un fruct de dimensiuni medii contine aproximativ 22.5 grame de grasime. Cu toate acestea, in mare proportie, grasimea este mononesaturata sau grasime buna pentru organism.
Consumul de grasimi mononesaturate ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun. Acesta din urma redirectioneaza colesterolul rau catre ficat iar sangele si arterele vor fi mult mai sanatoase. Ficatul, prin functiile sale, va distruge si va elimina aceste grasimi.
Afectiunile determinate de ficatul gras sunt caracterizate printr-un surplus de grasime in celulele ficatului, care pot duce la inflamarea si la intarirea acestuia.
Inlocuirea grasmilor saturate cu cele mononesaturate si consumul de alimente cu indice glicemic scazut, cum ar fi legume si fructe in loc de chipsuri si snacksuri, poate imbunatati starea persoanelor care au ficatul gras.
Avocado nu doar ca nu contine grasimi mononesaturate ci si actioneaza ca un aliment cu un indice glicemic scazut. Consumul zilnic de grasimi mononesaturate si limitarea grasimilor saturate ajuta la scaderea nivelului trigliceridelor din ficat, in special in randul persoanelor care nu consuma alcool.
Avocado contine peste 20 de minerale, vitamine si substante nutritive naturale. Printre acestea se numara vitamina B6, acidul folic, vitamina E si vitamina C. Unele dintre aceste vitamine sustin starea generala a ficatului si il ajuta in descompunerea grasimilor.
In plus, o deficienta de acid folic este asociata cu un risc crescut de cancer la ficat. Vitamina E este utila pentru reducerea inflamatiilor si cicatrizarea ficatului gras intalnit la copii. In mod similar vitamina C ajuta la indepartarea grasimilor din ficat, prevenind aparitia cirozei.
Atat coaja cat si semintele care se gasesc in miezul fructului de avocado sunt otravitoare pentru animale (le afecteaza apetitul, functia pulmonara si ficatul). Nu este clar daca aceste simptome pot sa apara si la oameni, in aceeasi situatie.
Consumul a unul sau doua fructe de avocado pe saptamana contribuie la regenerarea unui ficat deteriorat, in mai putin de 30 de zile.
Fructele de avocado ajuta la cresterea nivelului de glutation un antioxidant excelent. Actiune asemanatoare cu cea a fructului de avocado, asupra organismului, o are broccoli.