Cabernet sau Merlot? Care dintre bauturi ar putea fi mai sanatoasa? Multiple studii au legat consumul moderat de vin rosu (1-2 pahare) de o viata mai lunga si sanatoasa.
Ani de zile, cercetatorii au emis ipoteza ca antioxidantii din vin sunt unici, ca resveratorolul, de exemplu, prelungeste viata.
Un nou studiu de mare amploare, pe parcursul a 20 de ani pare sa confirme beneficiile sanatatii obtinute in urma consumului de vin.
Rata mortalitatii a fost mai ridicata in randul persoanelor care nu au baut deloc alcool, in timp ce, printre consumatorii de vin rata mortalitatii a fost cea mai scazuta, de doar 32%. Cercetatorii au descoperit ca bautorii de vin erau mai sanatosi, fumau mai putin si aveau calitati fizice mai bune decat cei care preferau berea sau bauturile spirtoase.
Dupa ce au fost inlaturati alti factori care imbuntateau stilul de viata, echipa a constatat ca vinul nu oferea nici un beneficiu pentru sanatate, comparativ cu berea sau lichiorul.
Cercetatorii au demonstrat ca orice tip de alcool (etanol) contribuie la extinderea duratei de viata. Dar polifenolii, resveratrolul si alte ingrediente care se regasesc in compozitia vinului previn bolile de inima, deteriorarea musculara lenta si imbunatatesc starea generala de sanatate, independent de efectele caracteristice etanolului.
Totusi, consumul regulat si moderat de alcool prelungeste viata si imbunatatesc sanatatea in numeroase moduri. Este de preferat consumul de vin, dar si consumatorii de bere sau bauturi spirtoase se pot bucura de efectele pozitive ale etanolului, in masura in care nu se fac excese.
Nu toti cercetatorii au incredere ca vinul Cabernet este superior Chardonnay-ului. Unele studii nu au descoperit nici o diferenta sesizabila intre beneficiile pentru sanatate ale consumului de vin alb comparativ cu cele oferite de vinul rosu.
In afara de subsantele chimice care sunt unice in cazul vinului, alcoolul in sine poate fi un compus cu actiune puternica si benefica (daca este consumat cu moderatie, desigur), creste absorbtia altor antioxidanti, nivelul colesterolului bun, subtiaza sangele si previne formarea cheagurilor de sange, stimuleaza relaxarea si ajuta la evitarea stresului indus de boli.
Deoarece vinul alb si cel rosu contin niveluri similare de alcool, acestea au aceleasi efecte pozitive asupra organismuliu.
Inainte de a sarbatori cu cateva halbe de bere, trebuie sa se tina cont ca toate studiile au confirma ca berea este sanatoasa doar daca se bea in cantitati moderate.
Unii oameni de stiinta considera ca beneficiile pentru sanatate ale alcoolului pentru consumatorii care nu fac excese sunt controversate din cauza diferentelor metodelor de evaluare si analiza utilizate in studii.
Totusi, unul din cele mai frecvente efecte nocive ale consumului de alcool este afectarea ficatului, organul care indeparteaza toxinele din organism. In ficat, enzimele convertesc alcoolul in acetaldehida, un produs chimic care provoaca greata, dureri de cap, varsaturi si alte consecinte neplacute ale ingestiei de alcool.