Ce contin atiperspirantele

Generalitati

4 milioane de glande sudoripare pompeaza in corpurile umane litri de transpiratie in fiecare zi. Acest fapt explica de ce pentru multi dintre oameni transpiratia reprezinta o problema.

Transpiratia abundenta poate afecta in mod negativ increderea in sine, cariera si viata sociala a unei persoane. Antiperspirantele sunt principalele mijloace de aparare impotriva transpiratiei excesive, dar cat de bine functioneaza un produs, depinde de mai multi factori, inclusiv de ingredientele sale, puterea de actiune a acestor ingrediente, cat de mult transpira o persoana si chiar de momentul de aplicare al acestora.

Daca zona pe care se aplica antiperspirantele este umeda, acestea se vor amesteca, cu umiditatea si vor aluneca pe piele, iar eficienta lor va fi diminuata. De aceea, cel mai bine este ca antiperspirantul sa se aplice pe pielea uscata.

Compozitia antiperspirantelor

Ingredientele cheie din compozitia antiperspirantelor, necesare pentru combaterea transpiratiei excesive si pentru oferirea senzatiei de prospetime pe parcursul unei zile sunt:

- aluminiul - compusii pe baza de aluminiu sunt ingredientul activ cel mai des utilizat, intrucat acestea astupa glandele sudoripare si opresc temporar de umiditatea provocata de acestea la nivelul pielii. Majoritatea antiperspirantelor din comert contin concentratii mari de aluminiu.

Au existat zvonuri conform carora aceasta concentratie de aluminiu din antiperspirante pot creste riscul unei persoane de a dezvolta cancer de san sau boala Alzheimer, daca acesti compusi sunt absorbiti prin piele. Totusi, nu exista dovezi stiintifice care sa sugereze ca aceste ingrediente prezinta riscuri pentru sanatate.

- parabeni - acesti conservanti au rolul de a preveni forarea bacteriilor in produsele care le contin. In urma unor cercetari s-au descoperit urme de parabeni in tumorile de cancer de san, care sugereaza ca parabenii ar putea avea efecte asemanatoare cu ale estrogenilor daca sunt absorbiti prin piele.

Nu s-a confirmat, insa, ca parabenii din componenta antiperspirantelor sunt vinovati de aparitia cancerului de san. In compozitia celor mai importante branduri de antiperspirante nu exita parabeni desi acesti conservanti se regasesc in multe dintre preparatele cosmetice.

- parfum - parfumurile sunt adesea folosite in fabricarea antiperspirantelor si deodorantelor pentru a masca mirosurile neplacute ale corpului. Studiile sugereaza ca sentimentul de curatenie este asociat cu aromele placute. Totusi, persoanele cu piele sensibila vor alege antiperspirante fara parfum.

- ulei emolient - fara un ulei emolient cum ar fi uleiul de ricin, minerale, ulei de floarea soarelui sau alte tipuri, produsul nu va aluneca pe piele. Emolientul va impiedica exfolierea produsului cand acesta se va usca pe piele.

- alcool - compusii de aluminiu si alte ingrediente active dintr-un antiperspirant sunt frecvent dizolvati in alcool deoarece acesta usuca rapid produsul si ofera senzatie de prospetime cand este aplicat pe piele.

- distearati de polietilen glicol (PEG) - sunt agenti de emulsifiere care se gasesc in multe produse cosmetice, inclusiv antiperspirante. Cu ajutorul acestui ingredient, antiperspirantul poate fi usor de spalat.

- butilhidroxitoluen (BHT) - impiedica sau incetineste deteriorarea altor ingrediente ale antiperspirantului cand acestea sunt expuse la oxigen.

- pudra de talc - aceasta absoarbe umiditatea si uleiul si protejeaza pielea prin reducerea frecarii acesteia, oferind senzatie de uscaciune.