Exista o multitudine de soiuri de ciuperci dintre care multe sunt otravitoare. Cu toate acestea, exista destule tipuri care pot fi consumate, fara nici o teama.
Ciupercile pot fi recoltate din mediul natural, pot fi cultivate la in gradina sau pot fi cumparate din comert.
Valorile nutritionale ale ciupercilor variaza in functie de soiul acestora. In general, o ceasca de ciuperci fripte are urmatoarele valori nutritionale
- calorii - 43
- grasimi - 0 g
- sodiu - 4 mg
- carbohidrati - 7 g
- proteine - 3 g
La aceeasi cantitate de ciuperci, doza zilnica recomandata de vitamine si minerale este
- tiamina 6%
- riboflavina 14%
- niacina 17%
- B6 8%
- acidul folic 3%
- acid pantotenic 12%
- fier 3%
- magneziu 4%
- fosfor 10%
- potasiu 8%
- zinc 6%
- cupru 7%
- mangan 10%
- seleniu 8%
Gratie continutului scazut de calorii, ciupercile pot ajuta la prevenirea obezitatii, un factor de risc pentru foarte multe boli, inclusiv diabet zaharat de tip 2, anumite tipuri de cancer si boli cardiovasculare.
Ciupercile sunt o sursa bogata de multe substante nutritive inclusiv vitamina B, vitamina D, cupru, minerale. De fapt, doar cinci ciuperci cremini ofera 31% din valoarea zilnica recomandata de seleniu, comparativ cu 45% din 90 grame de carne ce curcan.
Seleniul este un antioxidant puternic care ajuta la protejarea celulelor de efectele daunatoare ale radicalilor liberi.
Ciupercile sunt singurele fructe sau legume care contin aceasta vitamina importanta. Ca si in cazul oamenilor, in cazul ciupercilor vitamina D este produsa atunci cand acestea sunt expuse la lumina soarelui, la un nivel ridicat de raze ultraviolete B (sub forma de ergosterol vegetal).
Conform unor studii realizate pe soareci, s-a constatat ca palaria ciupercilor albe poate stimula functia imunitara prin cresterea productiei de proteine si antivirale care sunt eliberate de celule, atunci cand acestea incearca sa protejeze si sa repare tesuturile organismului.
Un studiu ulterior a confirmat ca acest soi de ciuperci contribuie la maturarea celulelor sistemului imunitar numite celule dendritice, din maduva osoasa. Potrivit cercetarilor acest lucru ar putea sustine imbunatatirea imunitatii organismului dar si perfectionarea sistemelor de aparare impotriva microbilor.
Vitaminele din grupul B sunt vitale pentru transformarea produselor alimentare (carbohidratilor) in combustibil (glucoza) pe care organismul il arde pentru a produce energie. Acestea ajuta corpul sa metabolizeze grasimile si proteinele. Ciupercile contin o cantitate mare de vitamina B2 (riboflavina) si B3 (niacina).
Alegeti ciupercile care au o textura ferma si nu au pete sau noroi pe suprafata lor. Ciupercile mai inchise la culoare au o aroma delicata iar cele de culoare deschisa o aroma mai intensa. Acestea pot fi pastrate in pungi de hartie in frigider, maxim o saptamana.
Inainte de a se gati vor fi spalate sub un jet de apa, scurt timp (nu trebuie tinute mult timp in apa pentru a nu fi afectata textura). Pot fi preparate in diverse moduri (prajire, fierbere, frigere, etc.).
Desi unele tipuri de ciuperci nu pot fi congelate, altele pot fi pastrate la congelator chiar si peste o luna.
Exista mai multe varietati de ciuperci otravitoare. De aceea, nu se vor consuma ciuperci salbatice ci doar soiuri comestibile care sunt recoltate in conditii sigure.