Painea este un aliment de baza, pe care il consuma zilnic oamenii din intreaga lume. Painea este folosita la fiecare masa, in diverse feluri. La micul dejun painea se mananca prajita, face parte din sandwichuri si se serveste la pranz alaturi de diverse preparate culinare.
De-a lungul timpului, painea a fost o sursa principala de hrana. Cu toate acestea, putini oameni stiu ce contine painea sau ce produse de panificatie trebuie sa aleaga pentru o sanatate si nutritie optima.
Multe produse de panificatie care sunt promovate ca fiind naturale sau sanatoase contin ingrediente si aditivi care pot fi daunatori pentru sanatatea unei persoane. Cei mai multi oameni consuma aceste produse fara sa citeasca informatiile nutritionale sau ingredientele de pe eticheta acestora.
Prin consumul excesiv de produse de panificatie, in lipsa altor produse alimentare, organismul este privat de multe vitamine si minerale, inclusiv fier si acid folic.
Daca o persoana agreaza produsele de panificatie si este supraponderala, obiceiul de a consuma paine ar putea fi o parte din problema de control a greutatii. In general, se face exces de paine si alte cereale rafinate. Cand unei persoane ii este foame, este obosita, stresata are tendinta de a consuma mai degraba produse de panificatie de cat morcovi, de exemplu. Problema este ca, cu cat o persoana mananca mai multa paine, cu atat isi doreste sa consume mai multa.
Deseori, painea alba, biscuitii, covrigii si cerealele rafinate sunt principalele produse alimentare cu care trebuie sa lupte cei care doresc sa-si mentina greutatea. Totusi, cerealele integrale sunt un tip de hrana care, de obicei, este inclusa in dietele pentru slabit.
In urma unui studiu, oamenii care urmau o dieta care presupunea consumul unui numar redus de calorii, au inclus cerealele integrale, cum ar fi painea integrala de grau.
Acestia au pierdut o mare parte din grasimea acumulata in jurul abdomenului comparativ cu cei care au mancat doar cereale rafinate, deoarece acestea ofera mai multe vitamine, minerale si fibre decat cele prelucrate. Totusi, inclusiv in cazul painii integrale de grau, daca se exagereaza se pot acumula kilograme in plus.
Unele cercetari asociaza painea cu riscul crescut de declansare a diabetului zaharat de tip 2, care este caracterizat prin prezenta unor valori anormal de ridicate in sage. Daca boala nu este tratata, se va ajunge la deteriorarea vaselor de sange si a organelor.
Consumul oricaror feluri de carbohidrati ridica nivelul de zahar din sange, determinand eliberarea de insulina. Zaharurile si cerealele rafinate cresc valorile zaharului din sange mai repede decat carbohidratii complecsi care se gasesc in produsele alimentare, inclusiv legumele si verdeturile.
Carbohidratii complecsi sunt digerati mai lent, iar capacitatea lor de a determina ridicarea brusca a nivelului de glucoza din sange este limitata. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, celulele rezista la insulina, iar valoarile glucozei si insulinei din sange vor fi majore.
Ca urmare a suprasolicitarii, celulele care furnizeaza insulina se vor deteriora, iar organismul poate opri in cele din urma, productia de insulina. Cercetari stiintifice au demonstrat ca reducerea consumului de alimente care contin cereale rafinate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.
Painea integrala de grau are mai multe fibre decat cea rafinata, si ajuta la incetinirea absorbtiei de carbohidrati consumati la aceeasi masa sau gustare.
S-a considerat mult timp ca painea are un efect negativ asupra sanatatii. In prezent, produsele de panificatie sunt blamate de multe ori in presa, din cauza consecintelor glutenului care se regaseste in grau, secara si orz.
Persoanele care sufera de boala celiaca nu pot tolera glutenul, intrucat sistemul lor imunitar il identifica gresit ca fiind periculos si se declanseaza o reactie concretizata intr-un atac asupra propriilor tesuturi ale organismului. In cazul acestei conditii sunt afectate vilozitatile intestinale, iar nutrientii din alimentele consumate sunt dificil de absorbit.
Persoanele care sufera de boala celiaca trebuie sa evite orice sursa de gluten. In situatia multor oameni care raporteaza problemele de sanatate, inclusiv stomac deranjat, balonare si oboseala cauza principala este sensibilitatea sau intoleranta la gluten.
De aceea, persoanele care banuiesc ca alimentele care contin gluten sunt cele care declanseaza manifestari neplacute, ar trebui sa inceteze consumul acestora. Iar daca se confirma ca glutenul este cauza simptomelor, cu ajutorul unui nutritionist se poate schita un plan alimentar personalizat care va ajuta la eliminarea problemelor de sanatate.
O dieta poate fi sanatoasa si fara sa contina paine, atata timp cat produsele de panificatie vor fi inlocuite cu fasole, orez brun si alte cereale integrale, fructe si legume.
Daca nu exista nici un motiv pentru a inlatura produsele de panificatie din alimentatie, este important de stabilit ce cantitate de paine este indicata intr-o dieta echilibrata.
Persoanele care vor consuma zilnic 2000 de calorii au nevoie de aproximativ sase portii pe zi de produse care contin cereale integrale. O chifla mica contine aproximativ 100-150 grame de boabe care ar trebui sa acopere necesarul de cereale pentru a doua zi. Daca aceasta chifla nu contine cereale integrale va fi dificil ca sanatatea sa fie sustinuta de consumul de cereale.
Iata cateva sfaturi care pot fi utile atunci cand o persoana alege painea pe care o va manca
- cumparati painea care contine cereale integrale - aceasta trebuie sa contina grau integral sau ovaz integral.
- achizitionati produse de panificatie din cereale integrale care au gramaj redus - este de preferat sa se consume portii mici de produse de panificatie, dar de calitate.
- nu alegeti painea dupa culoare - multe tipuri de paine din cereale integrale au o culoare usor mai intunecata decat painea alba dar unii producatori pot adauga melasa si colorant alimentar la produsele rafinate pentru ca acestea sa aiba o culoare mai inchisa. Se vor verifica intotdeauna ingredientele, pe eticheta produselor.
- produse de panificatie bogate in fibre - se vor consuma mai ales tipurile de produse de panificatie care vor contine cel putin trei grame de fibre per portie.