Cum pot fi prevenite cele mai des intalnite infectii

Generalitati

Bacteriile si virusii care cauzeaza infectii nocive pentru organism pot fi contactate din diverse locuri, de la saloanele de spital pana la mana vecinului. Este aproape imposibil ca aceste infectii sa se fie evitate complet, dar orice persoana poate incerca preintampinarea acestora prin diverse metode.

In cadrul acestui articol se regasesc informatii despre:
- Prevenirea contactarii virusului HIV - Virusul HIV este cel care provoaca SIDA, conditie in care este afectat sistemul imunitar al unei persoane rezultand multiple manfestari (de la pneumonie la pierderea in greutate). Infectia este virala si poate fi combatuta prin medicatie pentru a preintampina dezvoltarea SIDA.

- Prevenirea colitei asociata cu administrarea de antibiotice - Acest tip de colita poate sa apara dupa ce o persoana utilizeaza antibiotice pentru vindecarea unei infectii. Bacteria Clostridium difficile se multiplica rapid si elibereaza toxine in intestine, provocand diaree si crampe intestinale.

- Prevenirea E.Coli - Aceasta este o infectie bacteriana care afecteaza intestinele. Poate fi cauzata de ingestia de apa si alimente contaminate. Consumul de fructe si legume spalate, precum si prepararea carnii la temperaturi adecvate, pot ajuta la preintampinarea acestei infectii neplacute.

- Prevenirea fasceitei necrozata - Aceasta este o conditie cauzata, de obicei, de streptococul de grupa A, aceeasi bacterie care determina alte infectii streptococice. Boala afecteaza pielea si tesuturile moi, care vor fi acoperite de vezicule pline cu lichid inchis la culoare. Netratata, aceasta poate provoca soc toxic.

- Prevenirea infectiilor nosocomiale sau intraspitalicesti - Aceste infectii pot afecta persoanele cu sistem imunitar slabit si pot contribui la aparitia unor probleme de sanatate mai grave decat cea pentru care o persoana este internata in spital.

Prevenirea SIDA

SIDA sau sindromul imunodeficientei este cauzat de o infectie virala (cu virusul HIV) care poate influenta negativ si poate face ravagii asupra sistemului imunitar al organismului.

Masurile de aparare impotriva HIV

HIV nu se transmite prin atingerea acelorasi suprafete atinse anterior de o persoana bolnava, prin imbratisarea acesteia sau prin lacrimile ei, ori printr-un sarut cu gura inchisa (in conformitate cu dovezile stiintifice disponibile, riscul transmiterii de HIV chiar si in cazul unui sarut cu gura deschisa este destul de scazut).

Exista, de asemenea, moduri in care o persoana se poate proteja de acest virus
- act sexual protejat, relatie monogama in care partenerii au fost testati si nu sufera de aceasta boala.
- evitarea utilizarii de obiecte de igienta care pot intra in contact cu sangele unei persoane (periuta de dinti, lama sau alte obiecte de acest gen)
- realizarea de tatuaje sau piercing cu ace de unica folosinta, sterile
- folosirea de seringi sau ace de unica folosinta, sterile.

Femeile insarcinate trebuie sa se testeze impotriva virusului HIV. Daca testul este pozitiv, medicul va recomanda utilizarea de medicamente care pot reduce sansa trasmiterii HIV la copil. De asemenea, bolnavii diagnosticati cu HIV trebuie sa instiinteze partenerii sexuali despre diagnosticarea cu HIV.

Prevenirea colitei

Antibioticele care provoaca dezvoltarea colitei numita colita pseudomembranoasa sau colita cu clostridium difficile, poate fi o infectie bacteriana dureroasa care se va manifesta la nivelul intestinelor. Pot fi prezente simptome ca diareea, crampele abdominale si febra.

Printre persoanele care au sanse ridicate de a avea colita sunt cele cu varsta de peste 60 de ani care utilizeaza antibiotice asociate cu colita, deoarece acestia sunt mai susceptibi de a avea in intestinele lor spori de c. difficile. In aceeasi categorie se incadreaza bolnavii cu un sistem imunitar slabit dar si cei spitalizati.

Masurile de aparare impotriva colitei

Cel mai bun mod prin care o persoana se poate proteja de antibioticele care dezvolta colita este sa ramana sanatoasa si sa evite infectiile bacteriene pentru a nu fi nevoie sa utilizeze antibiotice. Acest lucru inseamna sa se mentina igiena mainilor, sa se adopte o alimentatie echilibrata, sa se faca zilnic activitati fizice si sa foloseasca multivitamine daca este cazul.

De asemenea, antibioticele trebuie utilizate doar la recomandarea medicului si conform antibiogramei pentru a nu scadea rezistenta organismului la anumite bacterii. La persoanele cu o stare buna de sanatate, care trebuie sa ia antibiotice asociate cu aparitia colitei, exista sanse mai reduse sa se manifeste colita.

Sporii bacteriei clostridium difficile pot supravietui in fecalele unei persoane, de aceea dupa fiecare utilizare a toaletei sau manevrare a scutecelor copiilor sau persoanelor in varsta, mainile se vor spala cu multa atentie. Aceasta boala este des intalnita in untiatile spitalicesti.

Este important sa fie mentinuta sub control prin utilizarea de catre bolnavi a unui gel dezinfectant atunci cand starea de sanatate a acestora nu le permite spalarea riguroasa a mainilor. De asemenea, este pentru prevenirea bolii, antibioticele vor vi administrate pacientilor in mod adecvat.

Prevenirea E. Coli

Persoanele care sufera de E. Coli pot dezvolta colita hemoragica o afectiune acuta care cauzeaza dureri abdominale severe si diaree, printre alte simptome. E. Coli sau Escherichia coli O157 H7 este una dintre bacteriile care se gasesc in mod normal in intestin, fiind excretata prin miscarile intestinale.

Aceasta tulpina (O 157) nu se gaseste in mod normal in intestinul unui individ si va influenta in mod negativ sanatatea celor care nu o vor trata. Orice persoana care suspecteaza prezenta acesteia trebuie sa solicite medicului sa ii recomande investigatii specifice pentru depistarea ei.

Masuri de aparare impotriva E. Coli

Carnea de vita insuficient preparata sau consumul de legume (salata verde, varza, spanac, rosii, castraveti), lucerna sau diverse fructe contaminate ar putea duce la contactarea si manifestarea acestei boli.

Riscul de a dezvolta E coli poate fi redus prin urmatoarele actiuni simple:
- spalarea frecventa a mainilor (mai ales daca din familie fac parte copiii mici care invata sa foloseasca toaleta - acestia trebuie instruiti sa se spele cat mai des pe maini).
- evitarea atingerii animalelor in timpul vizitei la gradina zoologica, mai ales de catre copii
- prepararea si gatirea adecvata si suficienta carnii de vita la cel putin 160 de grade (carnea infectata nu va avea gust sau miros ciudat si prezenta bacteriei nu poate fi depistata)
- mentinerea curatenei si splarea cu atentie a suprafetelor si ustensilelor pe care s-a pregatit sau au luat contact cu carnea cruda
- consumarea de produse pasterurizate. Se vor evita laptele si sucurile de legume si fructe nepasteurizate al caror consum nu este considerat sigur.
- orice fruct sau leguma se vor spala bine cu apa (mai ales frunzele de salata, lucerna) inainte de a face parte din meniul unei persoane.

Totusi, persoanele foarte tinere, cele in varsta sau cele cu imunitatea compromisa sau scazuta nu ar trebui sa consume deloc fructe sau legume crude care nu pot fi spalate corespunzator sau care nu sunt pasteurizate.

Prevenirea fasceitei necrozate

Dureroasa si potential letala, conditia se dezvolta in urma contactarii si infectarii cu o bacterie care ataca pielea si tesuturile moi. In general, conditia este declansata de streptococul de grup A (streptococcus pyogenes), dar exista si alte combinatii de bacterii aerobe sau anaerobe care ar putea cauza afectiunea.

Bacteriile care provoaca fasceita necrozata pot patrunde in organism prin intermediul inhalarii pe cale respiratorie a picaturilor infectate, cum ar fi cele eliberate in timpul unui stranut sau a tusei ori pot fi contactate printr-o incizie chirurgicala sau in urma unei leziuni minore, cum ar fi o taietura cu o foaie de hartie.

Bacteriile se multiplica rapid si distrug pielea si tesuturile moi, inclusiv fascia, tesutul fibros de piele care inconjoara muschii. La debut, fasceita necrozata provoaca simptome similare cu cele ale gripei, insotite de durere severe in zona afectata. Dupa o zi sau doua, actiunea bacteriilor distructive devine evidenta: tesutul este inflamat, inchis la culoare si apar vezicule pline cu lichid de culoare neagra, in zona organului afectat. Apoi durerea dispare intrucat nervii sunt distrusi.

In cazul in care boala progreseaza, poate duce la scaderea tensiunii arteriale si chiar la intrarea in stare de soc a corpului, ca urmare a toxinelor eliberate de bacterii. Persoana infectata necesita spitalizare imediata si primirea de antibiotice pe cale intravenoasa, dar si indepartarea pe cale chirurgicala a tesutului afectat. De aceea, se recomanda ca inca de la aparitia primelor semne ale conditiei sa se contacteze medicul.
Masurile de aparare impotriva fasceitei necrozate

Cel mai bun mod de protectie este de a evita contactul cu bacteriile care determina aparitia bolii. Acest lucru presupune spalarea cu atentie a mainilor, mentinerea distantei de persoanele care au simptome de durere in gat (mai ales cele care au streptococ de grup A) si a celor care au diverse leziuni.

Atunci cand pielea unei persoane va fi lezata, va fi spalata cu apa calda si sapun si se va aplica pe aceasta un unguent cu antibiotic. Nu se vor rupe crustele care vor aparea pe rana. De asemenea, este important sa se instituie tratamentul inca din faza timpurie a bolii. Daca leziunea va fi rosie, umflata sau infectata se va solicita tratamentul medical. Interventia in timp util poate salva viata unei persoane.

Prevenirea infectiilor nosocomiale sau intraspitalicesti

Poate parea ironic cand o persoana care al carei scop este sa se vindece de o boala sa contacteze alta in locul din care se asteapta sa primeasca asistenta medicala. Mai multe tipuri diferite e bacterii, virusi si ciuperci sunt responsabile de infectiile nosocomiale sau intraspitalicesti.

Cel mai des infectiile de acest gen sunt provocate de stafilococul auriu, pseudomonas aeruginosa si escherichia coli. Aceste bacterii pot fi contactate in urma utilizarii de catetere, tuburi de respiratie si chiar manusi de latex utilizate incorect.

Personalul medical poate raspandi infectia daca nu respecta o igiena stricta, nu schimba manusile de fiecare data cand consulta un alt pacient, daca sistemele de ventilatie sau apa sunt contaminate. Cu toate acesta, dezvoltarea unei infectii in spital nu inseamna neaparat ca unele actiuni au fost inadecvate.

Infectiile tractului urinar, ale ranilor, fluxului sanguin si penumonia sunt cel mai des transmise in spitale. Infectiile nosocomiale sunt frecvent intalnite dintr-o varietate de motive:
- in spital sunt prezente multe persoane bolnave
- persoanele internate in spital nu au un sistem imunitar puternic si pot contacta cu usurinta noi infectii.
Masuri defensive impotriva infectiilor intraspitalicesti sau nosocomiale

Specialistii considera ca cel putin o treime dintre infectiile dobandite in spital pot fi evitate.

- Orice pacient trebuie sa se spele pe maini sau cel putin sa foloseasca un gel dezinfectant dupa utilizarea toaletei sau a unui obiect pe care ar putea fi prezenti germeni. Infectiile pot fi contactate din asternuturi, obiecte sanitare sau chiar instrumente medicale care nu sunt sterile.

- Fiecare persoana ar trebui sa intrebe medicul sau asistenta medicala daca mainile lor sunt curate.

- In cazul in care bolnavul are o rana sau leziune, trebuie sa aplice asupra ei un pansament uscat si curat. Trebuie anuntat urgent medicul sau asistenta medicala daca acesta devine umed sau supureaza.

- Cateterul trebuie pastrat curat si uscat. Daca tubul este dislocat din diverse motive se va anunta personalul medical.

- Daca un pacient sufera de alte boli decat cea din cauza careia a fost internat - de diabet, de exemplu, trebuie sa aduca acest lucru la cunostinta medicului sau a asistentei medicale.

- Se vor respecta instructiunile si recomandarile medicului.

- Persoanele care viziteaza bolnavul trebuie sa fie sanatoase.