Hemoroizii – Informarea pacientului

Generalitati

Hemoroizii reprezinta vene varicoase (inflamate sau dilatate) localizate in interiorul anusului (hemoroizii interni) sau in exteriorul anusului (hemoroizii externi).

Este normal ca vasele sanguine sa fie localizate la acest nivel, dar nu se stie exact din ce cauza aceste vene se dilata sau se inflameaza, dar au fost stabilite cateva corelatii. Hemoroizii nu sunt foarte durerosi de obicei, dar pot sa fie suparatori (deranjanti).

Hemoroizii interni

Simptomele clasice ale hemoroizilor interni sunt reprezentate de prezenta sangelui in scaun. Sangele este observat atat in scaun, pe hartia igienica cat si in vasul de toaleta (closet). Hemoroizii interni ocazional se extind in exteriorul anusului.

Diferite afectiuni pot determina hemoroizii interni sa se umfle sau sa se irite si sa sangereze, incluzand urmatoarele:
- traumatizare in timpul travaliului

- surplusul de greutate din timpul sarcinii

- obezitatea

- constipatia cronica (habituala sau pe termen lung)

- diareea

- raporturi sexuale anale.

Rareori, un hemoroid intern inflamat poate cauza aparitia unui cheag sanguin.

Hemoroizii externi

Hemoroizii externi reprezinta vene varicoase localizate in exteriorul anusului, subcutanat si sunt frecvent asociati cu o iritatie dureroasa, mai ales cand un cheag sanguin se formeaza intre venele dilatate.

Pacientii cu hemoroizi externi pot prezenta inflamatii dureroase sau excrescente dure, dureroase (din cauza prezentei cheagului sanguin). Daca hemoroizii sunt iritati prin: defecatie, frecare sau curatare, pot apare mancarimi si sangerari in zona respectiva.

Hemoroizii cauzati de catre un cheag sanguin (hemoroizii trombozati) necesita sa fie tratati imediat de catre medic. Medicul in mod obisnuit va indeparta cheagul. In rest, majoritatea cazurilor de hemoroizi pot fi tratati in ambulator. Rareori, tratamentul chirurgical este necesar pentru a indeparta hemoroizii.

Simptome

Simptomele hemoroizilor cuprind:

- durere si presiune la nivelul canalului anal

- prezenta unei excrescente de forma unui grepfrut la nivelul anusului

- prurit si sensibilitate dureroasa la nivelul si in jurul anusului

- sange pe lenjerie, hartia igienica, suprafata scaunului sau in vasul de toaleta.

Simptomele se pot agrava prin defecatia dificila ce acompaniaza constipatia sau prin stergerea agresiva a anusului.

Cauze

Hemoroizii pot fi cauzati de urmatoarele:

- actul defecatiei in timpul miscarilor intestinale

- constipatia habituala (ingreunarea sau incetinirea peristaltismului intestinal)

- diareea (frecventa, cantitate mare, scaun apos)

- sarcina (in special in al treilea trimestru)

- ciroza hepatica (poate cauza acumularea sangelui in vasele din jurul rectului).

Diagnostic

Este importanta descrierea tuturor simptomelor medicului. In timpul examinarii medicul poate observa hemoroizii externi si bombarea hemoroizilor interni.

Cand hemoroizii nu sunt vizibili in jurul anusului, medicul poate examina interiorul canalului anal folosind un instrument cu o sursa de lumina numit anoscop.

In unele cazuri, medicul va recomanda o examinare atenta a portiunii inferioare a colonului (sigmoidoscopie) sau a intregului colon (colonoscopie), folosind colonoscopul pentru a se asigura ca nu este prezenta nicio boala inflamatorie ca si boala Crohn sau colita ulcerativa sau cancerul de colon.

Tratament - Generalitati

Tratamentul hemoroizilor implica alinarea simptomelor. Pentru a reduce durerea si pruritul hemoroizilor se pot incerca urmatoarele metode:

- sa se faca bai de sezut, sa se aseze intr-un budoar cu apa calda de mai multe ori pe zi. Sa nu se adauge nimic in apa

- sa se utilizeze o crema pentru hemoroizi (ca de exemplu preparatul H) sau supozitoare. Sa se urmeze instructiunile de pe ambalaj. Aceste produse amelioreaza simptomele, dar nu micsoreaza hemoroizii

- sa nu se forteze defecatia in timpul peristalticii intestinale. Sa se consulte medicul in legatura cu utilizarea de laxative usoare pentru a inlatura constipatia

- sa se evite deshidratarea.

Pentru a indeparta constipatia:

- sa se creasca cantitatea de fibre din dieta prin consumarea mai multor fructe, legume si cereale integrale. 5-10 linguri de fructe sau legume sunt recomandate in fiecare zi. Suplimentele de fibre pot fi utile, de exemplu Metamucil si Citrucel

- sa se consulte medicul in legatura cu administrarea de laxative

- sa se efectueze exercitii in mod regulat. Chiar si plimbarile periodice imbunatatesc tranzitul intestinal

- sa se goleasca intestinele cand apare senzatia imperioasa de defecare. Imediat dupa o masa, persoana va prezenta o senzatie de defecatie. Aceasta reprezinta un moment optim pentru o vizita la baie.

Daca aceste metode nu usureaza simptomele, ar putea fi necesar tratamentul chirurgical pentru suprimarea hemoroizilor. Cateva procedee diferite, care se realizeaza in spital sau in cabinetul medical sunt disponibile pentru a indeparta sau micsora hemoroizii. Acestea cuprind:

- ligaturarea cu banda elastica: medicul innoada o banda elastica in jurul hemoroizilor ca sa opreasca circulatia sanguina la acest nivel. Astfel hemoroizii se retrag si dispar

- scleroterapia – medicul injecteaza solutii chimice la nivelul hemoroizilor pentru a-i micsora

- coagularea laser (cu infrarosii) – aceasta metoda indeparteza hemoroizii prin cauterizare

- hemoroidectomia – procedeu chirurgical prin care se indeparteaza hemoroizii.

Profilaxie

Se pot preveni hemoroizii prin pastrarea unui tranzit digestiv normal. Se recomanda respectarea masurilor privind constipatia prezentate anterior. Sa se evite de asemenea sedentarismul, ortostatismul prelungit, ridicarile de greutati, tusitul cronic, defecatia dificila si stergerea agresiva.