Hiperaciditatea gastrica

Generalitati

Notiunea de hiperaciditate gastrica este utilizata in unele contexte medicale pentru a desemna un dezechilibru prezent la nivelul stomacului. Dincolo de efectele patologice evidente, cum ar fi ulcerul si refluxul gastroesofagian, in scrierile de specialitate au fost descrise mai multe efecte sistemice.

De exemplu, o digestie inadecvata (provocata de hiperaciditate) compromite procesul gastrointestinal. In cazul in care produsele alimentare raman partial nedigerate in portiunea inferioara a stomacului ca urmare a hiperaciditatii, sectiunea superioara a intestinului subtire (duodenul) poate fi iritata.

Exceptie face situatia in care hiperaciditatea este neutralizata rapid. Constipatia este rezultatul comun al proastei digestii si neasimilari a alimentelor ingerate.

Cauze

Hiperaciditatea poate fi declansata de o varietate de factori, inclusiv:

- dieta care contine alimente acide - specialistii recomanda o dieta in proportie alcalina de 80% pentru cei mai multi dintre oameni, o dieta care sa includa o cantitate mai mare de fructe si legume (care sunt alcaline) si un volum redus de alimente acide precum carne, dulciuri, amidon etc.

- combinarea inadecvata a alimentelor - chiar si produsele alimentare alcaline sau usor acide pot produce hiperaciditate gastrica atunci cand sunt combinate necorespunzator. Exemplul cel mai evident este combinatia dintre citrice si cereale. Substantele chimice necesare pentru digestia citricelor si cerealelor sunt incompatibile, stimuland productia de acizi gastrici.

- emotiile negative - atunci cand o persoana furioasa sau suparata mananca se poate produce hiperaciditate gastrica.

- reflexle nervoase - reflexele nervoase corespunzatoare zonei cervicale si toracice ale coloanei vertebrale afecteaza secretiile gastrice. Anumiti specialisti atribuie aciditatea gastrica unor astfel de disfunctii somatice.

Optiuni terapeutice

- Dieta - Pentru evitarea hiperaciditatii gastrice se recomanda o dieta echilibrata, bogata in alimente alcaline (fructe si legume) si multa apa plata (6-8 pahare pe zi).

- Suplimente alimentare - Specialistii recomanda o varietate de suplimente alimentare pentru ameliorarea simptomelor de hiperaciditate gastrica. Cel mai frecvent folosite sunt: lactatul de pepsina, laptele de bismut, alcaroidul, laptele de magneizu, citrocarbonatul, ceaiul din sofran, uleiul de masline in doze mici, scoarta de ulm.
- Terapia manuala - Manipularea coloanei vertebrale pentru a se elimina presiunea asupra centrilor nervosi care regleaza secretiile gastrice, este recomandata de numerosi specialisti. Centrii din zona cervicala si toracica (dorsala) fiind cei mai importanti in aceasta situatie.

- Hidroterapia - Constipatia si toxicitatea sistemica sunt, adesea, rezultatul hiperaciditatii gastrice. Digestia si asimilarea necorespunzatoare a alimentelor pot obtura si intoxica intestinul. Irigatiile colonului sau clismele au fost recomandate ca fiind solutiile pentru rezolvarea unor astfel de probleme.