Igiena corpului - dusul

Generalitati

Fiecare persoana isi spala corpul in fiecare zi, fara sa se gandeasca. Dusul poate fi din perspectiva igienei si a ingrijirii pielii unul din cele mai importante lucruri pe care oamenii le pot face pentru ei.

In fiecare zi, organele corpului isi indeplinesc functiile. Cand isi desfasoara activitatea normala, acestea secreta subsante cum ar fi transpiratia si sebumul care se depun pe piele.

Cu ajutorul dusurilor sau a bailor, aceste depuneri sunt curatate si indepartate. In functie de zona de pe corp, cantitatea de secretii variaza, iar anumite zone trebuie spalate de mai multe ori pe zi, asa cu sunt mainile de exemplu. Prin spalarea corpului, se va indeparta praful si murdaria acumulate pe parcursul unei zile.

Momentul potrivit pentru dus

Nu exista un moment potrivit pentru un dus, acesta este o alegere individuala. Cei care isi spala corpul o singura data pe zi pot alege mementul in functie de confortul si nevoile lor. Cu toate acestea este recomandabil sa se faca dus imediat dupa o activitate care implica orice fel de murdarire.

Modaliati corecte de spalare a corpului

Rolul principal al dusului este sa curete si sa reimprospateze corpul. Spalarea corpului se va face simplu intai se va uda complet tot corpul, se va aplica gel de dus sau sapun pe maini si se va intinde pe corp, inclusiv in zonele din spatele urechii, pliurile pielii, intre degetele picioarelor si in alte zone in care poate stagna umezeala si in care se pot dezvolta infectii fungice.

Este recomandat dusul rece sau cel fierbinte?

Nu este recomandat sa se foloseasca apa prea fierbinte pentru piele deoarece aceasta poate agrava unele boli de piele cum ar fi alergiile, pielea devenind sensibila. Corpul se va spala intotdeauna cu apa calduta sau la temperatura camerei.

Dusul este mai bun decat baia in cada?

Nu, ambele au aceeasi functie. Baia in cada implica utilizarea unei cantitati mai mici de apa. O persoana poate sa faca dus atunci cand este mai relaxat sau are dureri musculare, intrucat jeturile de apa pot ameliora disconfortul.

Spalarea corpului in cada de baie este mult mai relaxanta si permite utilizarea de produse de aromoterapie. Persoanelor care sufera de anumite boli (eczema, dermatita atopica) le sunt recomandate baile (in scop terapeutic).

Ce se va face dupa dus

Imediat dupa o spalarea corpului, este cel mai bun moment pentru hidratarea pielii. Deoarece peilea este un pic umeda dupa baie, crema hidratanta se absoarbe cel mai bine.

Se va utiliza o pulbere antifungica pe pliurile pielii in special in timpul verii, pentru prevenirea infectiilor fungice. Parul se va tampona usor cu prosopul si se va descurca cu ajutorul degetelor pentru a se preveni ruperea firelor de par.

Ce se intampla daca o persoana nu face dus in mod corespunzator

O serie de probleme pot sa apara din cauza lipsei de igiena, mai ales in cazul persoanelor care locuiesc in tari tropicale. Se pot dezvolta infectii fungice ca tinea sau candida. In cazul in care pielea nu este curatata corect in timpul verii apare predispozitia la infectii bacteriene cum ar fi foliculita si impetigo.

Spalarea improprie a parului si scalpului poate duce la diverse infectii ale scalpului, matreata severa, pediculoza sau chiar paduchi. In plus, dusul ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute care pot fi jenante pentru cei din jur. Un corp curat este o parte integranta a unui stil sanatos de viata.