Candidoza orala si aftele sunt o infectie a cavitatii orale cauzate de microorganismul fungic numit candida albicans. Desi frecvent intalnite aftele nu sunt o afectiune grava ln cazul adultilor si copiilor sanatosi.
Cu toate acesta, prezenta candidozei orale poate fi incomoda si poate implica dificultati in alimentarea sugarilor, in cazul in care nu este tratata. Candida albicans traieste in mod normal in gura, in echilibru cu alte microorganisme, cum ar fi bacteriile.
Anumiti factori sau conditii pot provoca o supraproductie de candida albicans. Printre acestia se enumera administrarea de antibiotice si un sistem imunitar slabit. Candida albicans poate provoca inclusiv dezechilibre la nivelul florei vaginale, daca nu este tratata. Aceasta infectie se transmite de la mama la bebelus, in timpul nasterii vaginale.
Candida albicans poate determina infectii inclusiv la nivelul sanilor si poate fi transmisa bebelusului in timpul alaptarii. Aftele sunt tratabile la oamenii sanatosi. Cu toate acestea, candidoza orala poate sa apara si sa fie mai dificil de tratat la persoanele cu un sistem imunitar slabit din cauza unor conditii cum ar fi HIV/SIDA, diabet zaharat sau in cazul celor care utilizeaza medicamente, steroizi sau chimioterapie.
In aceste cazuri, complicatiile candidozei orale pot pune viata bolnavului in pericol. Infectiile candidozice orale pot fi inclusiv consecinta unor boli grave sau nediagnosticate cum ar fi HIV/SIDA sau diabet zaharat. Se va solicita asistenta medicala de urgenta pentru infectiile recurente de acest gen.
Copii si adulti
Initial, simptomele candidozei orale vor fi dificil de observat. In functie de cauzele care stau la baza acestora, semnele si simptomele se pot dezvolta brusc si pot persista o lunga perioada de timp. Acestea pot include:
- o pelicula sau leziuni cremoase pe limba, partea interioara a obrajilor, cerul gurii, gingii si chiar amigdale.
- depozite sau leziuni cu aspect branzos
- durere
- sangerare usoara in cazul in care leziunile sunt frecate sau zgariate
- roseata si crapaturi in colturile gurii (mai ales la purtatorii de proteze dentare)
- sentimentul de corp strain (pelicula) in gura
- pierderea gustului.
In cazurile severe leziunile se pot raspandi spre esofag si se pot extinde pana in partea din spate a gurii, spre stomac (candida esofagiana). Daca se intampla acest lucru este posibil sa apara dificultatile la inghitire sa intervina senzatia ca bucati din produse alimentare sunt blocate la nivelul gatului.
Sugari si mame care alapteaza
In plus fata de leziunile din cavitatea orala, specifice, nou-nascutii pot intampina dificultati in alimentare si vor fi agitati. Chiar si acestia pot transmite infectia la mame, in timpul alaptarii naturale. Iar infectia se va retransmite in cavitatea lor orala prin supt. Femeile ale caror sani sunt infectati cu candida albicans pot avea urmatoarele simptome:
- sfarcuri neobisnuit de rosii, sensibile la atingere si senzatie accentuata de mancarime
- piele stralucitoare la nivelul areolei
- durere neobinsuita in timpul alaptarii sau mameloane dureroase intre mese.
Infectia cu candida albicans poate sa apara atunci cand sistemul imunitar este slabit de o conditie sau ca urmare a utilizarii unor medicamente. In mod natural, sistemul imunitar respinge organismele invadatoare nocive, cum ar fi virusii, bacteriile si ciupercile mentinand un echilibru intre cele bune si cele rele. Dar uneori mecanismele de protectie esueaza si iau nastere diverse tipuri de infectii.
Exista o serie de boli care predispun la aparitia candidozei orale:
- HIV/SIDA - aceasta conditie distruge sau afecteaza celulele sistemului imunitar, facand organismul bolnavului mai susceptibil la aparitia unor infectii oportuniste la care organismul rezista in mod normal. Crizele repetate de candidoza orala pot fi primul semn al unei infectii cu HIV.
- cancer- daca o persoana sufera de cancer, sistemul sau imunitar este posibil sa fie slabit de boala si de tratamente (chimioterapie, radiatii). Atat boala in sine cat si tratamentele pot creste riscul de infectii cum ar fi candidoza orala.
- diabetul zaharat - daca o persoana sufera de diabet zaharat netratat sau boala nu este tinuta sub control, saliva sa poate contine cantitati mari de zahar care incurajeaza dezvoltarea candidei albicans.
- infectii vaginale fungice - acestea sunt cauzate de aceeasi ciuperca ce declanseaza candidoza orala.
Orice persoana poate dezvolta candidoza orala, dar infectia este mai frecvent intalnita la anumiti oameni. Factorii de risc includ:
- varsta copilariei
- un sistem imunitar compromis
- purtarea de proteza dentara
- prezenta altor conditii cum ar fi diabet, anemie sau xerostomie
- utilizarea unor medicamente (antibiotice sau corticosteroizi pe cale orala sau inhalatorie)
- chimioterapia sau radioterapia pentru tratarea cancerului
- fumatul.
Candidoza orala este rareori o problema serioasa pentru copiii si adultii sanatosi, desi poate sa reapara chiar si dupa ce a fost tratata. Pentru persoanele cu un sistem imunitar compromis, totusi, candidoza orala poate avea consecinte negative:
- exista posibilitatea ca infectia fungica sa se raspandeasca si la alte parti ale corpului, inclusiv la tractul digestiv, plamani si ficat
- pot sa apara simptome mai severe, mai ales la nivelul gurii si esofagului, iar procesul hranirii devine dureros si dificil
- infectia se poate raspandi la intestine, iar procesul absorbtiei nutrientilor poate fi afectat.
Iata cateva sugestii care pot fi utile pentru ameliorarea sau prevenirea candidozei bucale:
- mentinerea unei igiene orale adecvate - se vor peria dintii de cel putin doua ori pe zi si se va folosi ata dentara cel putin o data pe zi. Se va inlocui periuta de dinti frecvent, pana cand infectia va dispare. Periajul electric poate fi mai usor de facut. Se va evita apa sau spray-urile de gura care pot modifica flora normal de la nivelul gurii. Nu se vor transmite periutele de dinti de la persoana la alta.
- se va face gargara cu apa sarata calda (1/2 lingurita la 1 cana apa).
- se vor utiliza tampoane din bumbac pentru alaptat - daca o mama alapteaza si are o infectie fungica, folosirea de tampoane pentru alaptat vor ajuta la prevenirea raspandirii ciupercii pe hainele sale.