Informatii despre sanatatea orala

Generalitati

Sanatatea orala se refera la gura, care include dintii, gingiile, maxilarul si tesuturile adiacente. Grija pentru sanatatea orala poate preveni aparitia afectiunilor orale, mai ales ca nivelul starii de sanatate orala poate influenta sanatatea intregului organism, astfel ca gura are nevoie de ingrijire completa pentru o stare optima de sanatate.

Care sunt cel mai frecvent intalnite probleme de sanatate orala?

Cele mai des intalnite afectiuni orale sunt cele legate de gingii sau de dinti.

- Cariile - Majoritatea oamenilor au un risc crescut de a dezvolta carii dentare. Bacteriile (germenii) traiesc in mod natural in gura unei persoane, ca urmare a prezentei zaharului in alimentele pe care le consuma. Zaharul formeaza acizi care, in timp, distrug stratul exterior al dintilor si, astfel, apar cariile dentare si alte tipuri de afectiuni.

- Afectiunile gingivale - Bolile gingiilor sunt infectii cauzate de bacterii care, impreuna cu mucusul si alte tipuri de particule ce pot fi prezente in cavitatea orala, fomeaza o placa lipicioasa pe dinti. Placa bacteriana se intareste si formeaza tartrul.

- Gingivita este o forma usoara de afectiune gingivala. Printre manifestarile acesteia se numara gingiile rosii, umflate insotite de sangerarea acestora.

Gingivita poate fi tratata prin perierea zilnica a dintilor, folosirea atei dentare si curatarea regulata a dintilor la cabinetul medicului stomatolog. Totusi, daca nu este tratata, aceasta se poate evolua intr-o parodontopatie. Gingiile se pot retrage si se pot dezvolta infectii gingivale, iar cu timpul, intrucat dintii nu vor mai fi sustinuti, vor cadea.

Factori de risc

Riscul aparitiei bolilor gingivale sunt crescute mai ales in cazul persoanelor care:
- fumeaza;
- sufera de boli cum ar fi diabetul sau HIV;
- consuma metamfetamina.

Alte probleme ale cavitati orale

Respiratia urat mirositoare

Denumita si halena, respiratia neplacuta a cavitatii orale poate fi cauzata de:
- igiena orala improprie;
- consumul anumitor alimente;
- proteze dentare;
- afectiuni ale gingiilor;
- gura uscata;
- fumat;
- tulburari respiratorii, digestive sau alte boli;
- unele medicamente.

Practicarea unei igiene orale adecvate (inclusiv curatarea limbii) si evitarea tutunului si a unor alimente ajuta mult persoanele care au o respiratie urat mirositoare.

Glosodinia sau sindromul gurii arzande

Cei care sufera de aceasta conditie manifesta senzatie de arsura la nivelul gurii sau limbii. Afectiunea este cel mai des intalnita la femeile aflate la menopauza. Cauza sindromului este necunoscuta.

Aftele bucale

Aftele bucale au forma unor rani sau ulceratii de mici dimensiuni. Sunt acoperite de o membrana de culoare alba sau gri si de jur-imprejur au culoarea rosie. Femeile sunt diagnosticate mai des cu afte decat barbatii. Cauza aftelor este necunoscuta. Totusi, printre factorii de risc se enumera:

- oboseala;
- stresul;
- perioada menstruatiei;
- prezenta unei leziuni in interiorul obrajilor sau pe limba;
- alergiile;
- boala celiaca;
- boala Crohn.

Aftele se vindeca de la sine in 1-3 saptamani. Daca acestea depasesc dimensiunea de un centimetru, se va consulta medicul dentist, intrucat ar putea fi nevoie de tratament.

Pentru ameliorarea durerii provocate de afte se vor evita alimentele fierbinti, condimentate, se va utiliza o apa de gura usor mentolata sau apa putin sarata, calmante. Nu exista metode de preventie a aftelor.

Leziunile herpetice

Aceste leziuni dureroase sunt cauzate de virusul Herpex simplex de tip I. Odata ce persoana este expusa la virus, acesta se poate ascunde in corp, ani de zile. Printre factorii declansatori ai virusului, care ar putea determina aparitia leziunilor herpetice se numara:

- expunerea prelungita la soare;
- prezenta unei raceli sau infectii;
- perioada menstruatiei;
- stresul.

Leziunile se pot transmite de la o persoana la alta. De cele mai multe ori se formeaza la nivelul buzelor, uneori sub nas sau barbie. Acestea se vindeca in aproximativ 7-10 zile, fara cicatrici.

Pentru ameliorarea durerii se pot folosi calmante eliberate fara prescriptie medicala. Daca leziunile herpetice apar des poate fi necesara utilizarea unui medicament antiviral. Acestea pot grabi timpul de vindecare si stopeaza multiplicarea ranilor.

Gura uscata

O persoana are gura uscata atunci cand nu are suficienta saliva in cavitatea bucala. Unele dintre cauzele pentru care oamenii pot avea gura uscata sunt:
- efect secundar al unor medicamente;
- diverse probleme de sanatate;
- obstructia unei glande salivare.

Gura uscata poate face dificil procesul vorbirii, al inghitirii, mestecarii alimentelor si chiar poate alera gustul. Netratata, conditia poate duce la aparitia cariilor dentare. Pentru ameliorarea senzatiei de gura uscata se va utiliza saliva artificiala, se vor suge bomboane fara zahar, se va evita fumatul, consumul de alcool si se va folosi un umidificator.

Cancer oral

Acest tip de cancer poate afecta orice parte a gurii si o parte a gatului. Persoanele care fumeaza sau mesteca tutun au un risc crescut de a dezvolta cancer oral. Consumul excesiv de alcool asociat cu fumatul poate dubla acest risc. Cu toate acestea, inclusiv nefumatorii pot suferi de cancer oral. Cancerul oral apare cel mai frecvent dupa varsta de 40 de ani.

Cancerul oral debuteaza prin aparitia unei pete albe, rosii sau inflamate, oriunde in cavitatea bucala. Alte simptome includ:
- prezenta in cavitatea orala a unei rani care sangereaza usor sau nu se vindeca;
- modificarea culorii tesuturilor gurii;
- schimbarea modului in care dintii se suprapun;
- prezenta unui nodul sau alte modificari;
- durere, sensibilitate sau amorteala oriunde in gura sau in zona buzelor;
- dificultate la mestecat, inghitit, vorbit sau modificarea pozitiei maxilarului sau a limbii.

Candidoza orala

Candidoza orala este o infectie fungica ce se manifesta sub forma unor leziuni plate sau usor ridicate sau depuneri albicioase sau galbui la nivelul gatului sau gurii. Candida albicans este o ciuperca ce traieste in mod natural in cavitatea orala. Poate creste riscul aparitiei candidozei orale la persoanele care:
- au un sistem imunitar slabit;
- nu au suficienta saliva in cavitatea orala;
- utilizeaza antibiotice.

Tratamentul include utilizarea apei de gura si medicamentelor antifungice. Candidoza este frevent intalnita in randul:
- purtatorilor de proteze;
- oamenilor foarte tineri sau varstinicilor;
- persoanelor care sufera de HIV sau alte boli cronice (cum ar fi diabetul).