Rinichii nu sunt singurul loc in care se pot forma pietre, astfel ca amigdalele sunt o alta locatie unde, rareori, cu destula dificultate se pot dezvolta pietre dureroase, ce poarta denumirea de amigdaliti.
Amigdalele au structura unor glande si sunt situate in partea din spate a gatului, de-o parte si de alta. Acestea sunt compuse dintr-un tesut care contine limfocite - celule care previn si combat aparitia infectiilor. Se crede ca amigdalele joaca un rol in sistemul imunitar si au rolul de a retine particulele virale si bacteriile care intra in organism pe la nivelul gatului.
Totusi, majoritatea expertilor afirma ca, de multe ori, amigdalele nu functioneaza bine, devenind mai curand un obstacol decat un ajutor. De asemenea, dovezile sugereaza ca persoanele la care amigdalele au fost extirpate sunt mai susceptibile de a suferi de infectii bacteriene sau virale decat persoanele cu amigdalele intacte.
Amigdalele sunt strabatute de crapaturi si se formeaza un fel de cripte in care pot ramane captive bacteriile si alte materiale (inclusiv celule moarte si mucozitati). Cu timpul, formatiunile (cazeum) acumulate pot deveni concentrate.
Pietrele pe amigdale sau amigdalitii se formeaza atunci cand aceste resturi se intaresc sau se calcifiaza. Procesul apare mai des la persoanele care sufera de inflamatia cronica a amigdalelor sau de crize repetate de amigdalita. La majoritatea oamenilor, amigdalitii sunt de mici dimensiuni.
Mai multe pietre mici ale amigdalelor nu provoaca nici un simptom vizibil. Chiar si atunci cand acestea sunt mari, unele sunt descoperite accidental in urma radiografiilor sau a investigatiilor facute la computer tomograf. Totusi, in cazul amigdalitilor mari, pot sa apara simptome multiple:
- respiratie urat mirositoare - Unul dintre primii indicatori ai prezentei amgdalitilor este respiratia urat mirositoare sau halitoza care insoteste infectia amigdalelor. In urma unui studiu, s-au analizat subiectii care sufereau de amigdalita cronica si s-a demonstrat ca la 75% dintre oamenii care aveau concentratii mari de sulf volatil in respiratie erau cei care aveau pietre (cazeum) pe amigdale.
- dureri in gat - Atunci cand durerile de gat sunt prezente alaturi de o piatra si infectia amigdalelor, este greu de precizat cauza. Prezenta unei pietre pe amigdale in sine poate determina durere sau disconfort, in zona in care aceasta este depusa.
- depozite albicioase - Unele pietre pe amigdale pot fi vizibile in parte din spate a gatului ca o bucata de material alb, solid. Totusi, aceasta nu este o regula, intrucat majoritatea sunt ascunse in criptele amigdalelor. In acest caz, acestea pot fi detectate doar cu ajutorul unor tehnici de scanare noninvazive (CT sau imagistica prin rezonanta magnetica).
- dificultati la inghitire - in functie de locatia sau dimensiunea pietrelor pe amigdale, inghititul alimentelor sau lichidelor poate deveni dureros.
- durere la nivelul urechilor - pietrele pe amigdale se pot dezvolta oriunde pe amigdale. Din cauza cailor nervoase comune, acestea pot provoca dureri inclusiv la nivelul urechii, chiar daca piatra in sine nu atinge urechea.
- umflarea amigdalelor - atunci cand resturile colectate se intaresc si se formeaza o piatra pe amigdale, inflamatia produsa de infectie (daca aceasta exista) si amigdalitii in sine provoaca umflarea sau marirea amigdalelor.
Pietrele pe amigdale sunt inca un mister pentru medici si cercetatori, dar se banuieste ca cei care au suferit frecvent de amigdalita au un risc crescut de a aparitie a pietrelor pe amigdale. Acest lucru este explicabil prin faptul ca infectiile frecvente ale amigdalelor determina aparitia de tesut fibros in exces. Acesta poate duce la dezvoltarea criptelor si striatiilor de pe amigdale.
Celulele moarte ale pielii, bacteriile si alte substante pot fi colectate in cadrul acestor spatii, formand o masa de depozite. Sarurile din saliva pot duce la pietrificarea acestei mase, formand amigdalitii. Pietrele de pe amigdale se vor mari pe masura ce se acumuleaza si se depun mai multe resturi bacterine sau de alt tip.
Medicul poate diagnostica pietrele pe amigdale prin examinarea gatului si poate indeparta manual, piatra. In unele cazuri, pot fi necesare radiografia sau computer tomografia pentru a se confirma diagnosticul si a se vizualiza mai bine pietrele de pe amigdale.
Daca amigdalitii nu provoaca nici un simptom sau manifestare, nu va fi necesar tratamentul. Dar, daca piatra de pe amigdale este foarte mare sau asociata cu simptome ingrijoratoare (durere, amigdale inflamate sau probleme la inghitire), ar putea fi necesar un tratament. Pietrele pe amigdale sunt uneori indepartate chirurgical sau daca aceasta este mare, ar putea fi nevoie de amigdalectomie.
Tratamentul adecvat pentru pietrele pe amigdale depind de marimea acestora si de pontentialul sau de a provoca disconfort sau alte neplaceri. Optiuni diverse includ:
- nici un tratament - multe dintre pietrele pe amigdale mai ales care nu au simptome nu necesita nici un tratament special.
- gargara cu apa sarata - gargara cu apa sarata, calduta ajuta la ameliorarea disconfortului produs de amigdalita, care insoteste adesea pietrele pe amigdale.
- antibiotice - pot fi utilizate diferite antibiotice pentru tratarea pietrelor pe amigdale. Desi acestea pot fi utile pentru unele persoane, acestea nu pot corecta problema de baza care cauzeaza pietrele pe amigdale. De asemenea, antibioticele pot avea diverse efecte adverse.
- indepartarea chirurgicala - cand pietrele de pe amigdale sunt extrem de mari si provoaca simptome, poate fi necesara eliminarea acestora pe cale chirurgicala. In anumite cazuri, medicul va fi capabil sa efectueze aceasta procedura relativ simpla, folosind un anestezic local fara a fi necesara anestezia generala.
Cel mai bun mod de a preveni pietrele pe amigdale este de a se evita formarea de santuri si cripte de la nivelul amigdalelor prin prevenirea episoadelor curente de amigdalita. Acest lucru se poate face prin:
- spalarea frecventa a mainilor
- nu se va face schimb de tacamuri, ustensile, periuta de dinti si nici nu se vor saruta oamenii care sufera de amigdalita
- informarea medicului in cazul in care episoadele de amigdalita se manifesta frecvent (in acest caz poate fi necesara o amigdalectomie).