Gastroduodenita este o forma de gastrita cronica, o inflamatie a mucoasei stomacului si a duodenului. Gastroduodenita predispune la dezvoltarii de boli hepatice si ale cailor biliare precum si la diverse afectiuni ale sistemului endocrin.
De cele mai multe ori cauzele sunt doar fizice si se refera la consumul de alimente prea fierbiti, prea reci sau de pesticide care dezechilibreaza bacteriile din tractul digestiv.
Simptomele comune ale bolii sunt asemanatoare cu cele ale gastritei: slabiciune, letargie, tulburari de somn, dureri de cap, crampe ascutite in partea superioara a abdomenului, greata, varsaturi, senzatie de plenitudine, pierderea poftei de mancare, gust amar in gura, constipatie sau diaree.
Specifice gastroduodenitei sunt si paloarea pielii si deficitul de vitamina A. Severitatea simptomelor depinde de gradul de perturbare al sistemelor metabolice din organism. In cazul gastroduodenitei, secretia crescuta de acid, diminueaza productia de mucus si determina un dezechlibru al secretiilor hormonale normale.
Tatamentul gastroduodenitei va fi stabilit doar de catre medicul specialist. Acesta prespune un regim alimentar care ar trebui sa fie respectat cu strictete. Nu se va consuma hrana prea rece sau fierbinte, iar aceasta trebuie sa fie bine mestecata.
Mesele nu vor fi abundente, ci se vor fi mai numeroase si scazute cantitativ, se va manca putin si des. Nu se va abuza de ceaiuri, cafea, sucuri ce stimuleaza productia crescuta de acid clorhidric. Tratamentul trebuie urmat in totalitate, in caz contrar se poate ajunge chiar si la sangerari la nivelul stomacului si duodenului. Persoanele persoanele deja diagnosticate cu gastroduodenita trebuie sa acorde atentie deosebita atat produselor alimentare pe care le consuma cat si modului in care le mananca.
In primul rand, temperatura de ingestie a acestora nu trebuie sa fie prea mica sau prea mare, iar alimentele solide trebuie sa se mestece bine. Mestele trebuie sa fie suficient de frecvente (cinci-sase ori pe zi) si nu foarte bogate. Medicina traditionala recomanda diverse tipuri de plante pentru tratarea gastroduodenitei.
Se recomanda utilizarea de infuzii cu inflorescente de coada soricelului, seminte de fenicul, seminte de chimen, iarba de troscot, radacina de valeriana, conuri de hamei. Ingredientele vor fi fractionate pe rand, zdrobite si administrate cu grija.
Se vor lua doua linguri din amestec peste care se va turna un litru de apa clocotita, incalzita prin fierbre. Se va fierbe totul la foc mic timp de zece minute intr-o oala care are un capac deasupra. Apoi se va turna continutul intr-un termos si se va lasa la infuzat peste noapte iar dimineata se filtreaza.
Se va consuma amestecul in fiecare zi cu o jumatate de ora inainte de mese (100-150 grame). Daca gustul este neplacut se va adauga putin gem, miere sau zahar. Tratamentul se continua trei sau patru luni, se face o pauza de 4-10 zile si apoi se reia.