Cotul jucatorului de tenis sau epicondilita laterala este o leziune destul de des intalnita. Numele afectiunii denota faptul ca afectiunea este intalnita mai ales la jucatorii de tenis. Cu toate acestea, se manifesta intr-o proportie destul de mare la persoanele care nu joaca vreodata tenis.
Epicondilita laterala afecteaza cel mai frecvent tendonul muschiului extensor scurt carpi radialis brevis, la aproximativ 2 cm mai jos de marginea exterioara a articulatiei cotului sau a epicondilului lateral a osului humerus. Inflamatia specifica este rareori prezenta la nivelul tendonului, dar exista o crestere a receptorilor durerii, in zona sensibila.
Printre manifestarile caracteristice afectiunii se enumera:
- durere la circa 1-2 cm mai jos in zona oaselor marginii exterioare a cotului (epicondilul lateral)
- slabiciune a incheieturii mainii si dificultati in a face sarcini simple cum ar fi apasarea pe o clanta etc.
- durere pe partea exterioara a cotului atunci cand mana este indoita spre spate (extinsa)
- durere cand se palpeaza in partea inferioara epicondilul lateral, pe partea exterioara a cotului.
Cotul jucatorului de tenis este o afectiune cauzata adesea de suprasolicitarea sau incordarea repetata a bratului si implicit cotului, provocata de extensii repetate si fortate ale incheieturii mainii. Acest lucru poate fi rezultatul unor sporturi cum ar fi tenis, badminton sau squash, dar si a utilizarii excesive a incheieturii mainii in urma activitatilor de zi cu zi.
Epicondilita laterala poate fi cauzata de:
- realizarea incorecta a loviturii utilizate in tenis, cunoscuta sub denumirea de rever
- utilizarea unei rachete prea scurta, pentru tenis
- sarituri cu o coarda de dimensiuni prea mici
- realizarea de activitati repetitive, cum ar fi dactilografierea, pictura sau utilizarea a diverse instrumente etc.
- bowling.
De obicei, afectiunea debuteaza brusc, in cand extensorii de la incheietura mainii sunt solicitati si incordati in urma unui efort, cum ar fi intinderea mainii spre spate. Aceasta situatie coincide cu o microruptura de tendon.
Debutul tardiv are loc in mod normal in termen de 24-72 de ore dupa o perioada in care incheietura mainii a fost extinsa in mod intensiv. De exemplu, in cazul in care un jucator de tenis a folosit o racheta noua de tenis.
Cand apar urmatoarele simptome trebuie consultat medicul pentru ca acesta sa recomande tratamentul adecvat:
- incapacitatea de a transporta obiecte sau de a folosi bratul
- dureri in zona cotului care apar inclusiv in timpul noptii sau in repaus
- durere de cot care persista mai mult de cateva zile
- imposibilitatea de a indrepta sau a flexa bratul
- umflaturi sau prezenta unor vanatai semnificative in jurul articulatiei sau in zona bratului
- orice alte simptome neobisnuite.
Tratamentul epicondilitei laterale implica pasi simpli de urmat. Cele mai multe dintre persoane vor raspunde la tratamente usoare, care vor evolua in mod treptat. Se va avansa la urmatorul tratament numai daca strategiile anterioare nu au oferit rezultate si simptomele nu au fost atenuate. Epicondilita laterala se trateaza complet in cateva luni de la debutul simptomelor.
Un procent destul de mic dintre pacientii diagnosticati cu epicondilita laterala vor necesita tratament chirurgical, in cele din urma. Pacientii pot lua in considerare interventia chirurgicala daca mai multe tratamente conservatoare nu au fost eficiente, dupa o perioada de 6-12 luni.