Acest sindrom (denumit si sindromul postprandial precoce) este destul de des intalnit dupa o interventie chirurgicala gastrica. Practic, cuprinde un grup de simptome care rezulta in urma inlaturarii chirurgicale a stomacului dar si in urma altor tipuri interventii chirurgicale asupra stomacului. Manifestarile variaza de la usoare la severe si adesea se diminueaza cu timpul.
Desi sindromul postprandial precoce poate alarma o persoana, atunci cand debuteaza, acesta nu pune viata nimanui in pericol. Sindromul dumping poate fi tinut sub control prin schimbarea modului in care o persoana mananca, dar si prin modificarile aduse dietei (se vor exclude mai ales alimentele care tind sa ingrase, de exemplu).
Dupa o operatie gastrica, poate fi mai dificil de restabilit tranzitul intestinal normal, iar alimentele ajung prea repede in intestinul subtire. Consumul anumitor alimente favorizeaza, mai mult decat altele declansarea sindromului dumping. De exemplu, zaharurile rafinate absorb rapid apa din organism si provoaca simptomele specifice bolii. Manifestarile pot sa apara si dupa consumul de produse lacatate, grasimi sau de anumite alimente prajite.
1. Simptomele fazei timpurii
Faza timpurie se poate declansa la 30-60 de minute dupa ce o persoana a terminat de mancat. Manifestarile pot dura aproximativ o ora si pot include:
- sentiment de plenitudine chiar si dupa ce a fost consumata o cantitate redusa de alimente
- crampe abdominale sau durere
- greata sau varsaturi
- diaree severa
- transpiratii, inrosirea fetei sau ameteli si tahicardie.
Cauza simptomelor fazei timpurii - manifestarile fazei timpurii apar din cauza golirii bruste a alimentelor in intestinul subtire. Acest lucru poate fi determinat de: dilatarea intestinului subtire, apa din sistemul circulator este transferata in intestinul subtire, hormonii eliberati din intestinul subtire in sange afecteaza tensiunea arteriala.
2. Simptomele fazei tardive
Faza tardiva poate sa apara la 1-3 ore dupa masa. Manifestarile pot include:
- oboseala sau senzatie de slabiciune
- inrosirea fetei si transpiratie
- ameteli, lesin, tremuraturi
- pierderea concentrarii sau confuzie mentala
- sentiment acut de foame
- batai rapide ale inimii.
Una dintre cauzele simptomelor fazei tardive ar putea fi o crestere urmata de o scadere rapida a nivelului de zahar din sange. Acest fenomen se poate intampla atunci cand pacientul consuma dulciuri sau carbohidrati simpli. Din acest motiv, trebuie evitate o serie de alimente (mai ales dulciuri) si bauturi, cum ar fi:
- bomboane, prajituri, torturi
- bauturi dulci
- produse de patiserie
- paine indulcita
- produse lactate
- alcool.
De asemenea, in timpul mesei nu se vor consuma bauturi alaturi de alimentele solide. Nu se vor bea lichide 30 de minute inainte si 30 de minute dupa fiecare masa.
Pentru ameliorarea simptomelor trebuie urmate urmatoarele sfaturi:
- se vor utiliza suplimente alimentare cu fibre
- se va inlocui zaharul cu indulcitori recomandati de medicul nutritionist sau gastroenterolog
- se va opta pentru consumul carbohidratilor complecsi, cum ar fi: legume si paine integrala de grau, in loc de carbohidrati simpli, precum inghetata sau produse de patiserie.
- pentru prevenirea deshidratarii se vor consuma cel putin 4 cesti de apa pe zi sau alte sucuri neindulcite, bauturi decofenizate sau necarbonatate pe tot parcursul zilei
- pentru mentinerea sau cresterea in greutate se vor manca portii suplimentare de carne si alimente care contin grasimi
- pentru scaderea in greutate se va scadea numarul portiilor care contin grasime.
Iata cateva modalitati de a diminua simptomele sindromului de dumping:
- se vor manca cinci-sase mese mici sau gustari pe zi
- portiile vor fi mici (un sfert de cana de legume alaturi de 30 grame de carne)
- alimentele vor fi taiate in bucati foarte mici care vor fi mestecate indelung inainte de inghitire
- se vor combina proteinele sau grasimile cu fructele sau cu alimente bogate in amidon (de exemplu, se vor combina fructe cu branza)
- se va opri imediat mancatul cand se va instala senzatia de satietate
- se vor bea lichide inainte cu 30 de minute si dupa 30-45 de minute dupa mese
- indicat ar fi ca dupa masa, bolnavul sa se intinda cateva minute pentru a preveni lesinul sau ametelile.
Este important sa se tina sub control simptomele sindromului postprandial. De aceea este important ca bolanvul sa fie bine hranit si sa nu piarda prea mult in greutate. Se va cere sfatul medicului in privinta altor schimbari care ar putea fi facute in stilul de viata. In unele cazuri, medicatia sau interventia chirurgicala pot ajuta la ameliorarea sau corectarea simptomelor sindromului dumping.