In trecut, epiziotomia era o procedura de rutina in cazul nasterii unui copil, dar s-a demonstrat ca aceasta nu este intotdeauna necesara. Epiziotomia este o incizie realizata la nivelul testului localizat intre deschiderea vaginala si anus (perineu) in timpul nasterii. Aceasta procedura are atat riscuri dar si beneficii.
Vreme indelungata, s-a considerat ca o epiziotomie este utila pentru a scurta perioada de vindecare si pentru a preveni extinderea tesutului vaginal care s-ar fi putut rupe in timpul unei nasteri. De asemenea, se credea ca prin aceasta procedura scade riscul incontinentei urinare si a prolapsului de organe pelvine, dupa o nastere.
Desi suna destul de rezonabil, cercetatorii au descoperit ca epiziotomia de rutina nu previne toate aceste probleme. Iar recuperarea este deseori incomoda, in timp ce incizia chirurgicala poate fi mai mare decat s-ar fi rupt pielea in mod normal. Pentru unele femei, epiziotomia, provoaca dureri in timpl actului sexual chiar si dupa ce au trecut luni de la interventia chirurgicala. De asemenea, acest procedeu ar putea creste riscul dezvoltarii incontinentei fecale.
Cercetatorii declara ca epiziotomia nu trebuie sa fie interventie de rutina, dar ca in anumite cazuri, aceasta este justificata. Medicul ar putea recomanda epiziotomia daca:
- aceasta ar putea preveni o ruptura extinsa a tesuturilor din zona vaginala
- copilul se afla intr-o pozitie anormala
- copilul trebuie nascut rapid.
Daca unei persoane trebuie sa i se faca o epiziotomie, i se va face injectabil, un anestezic local, pentru amortirea tesuturilor, daca nu s-a facut nici un alt fel de anestezie. Ca atare, pacienta nu va simti cand medicul va face incizia sau cand o va coase.
Pentru ca tesuturile vaginale sa devina mai elastice, unii medici recomanda masarea zonei dintre deschiderea vaginala si anus in ultimele saptamani de sarcina. Tehnica poarta denumirea de masaj perineal. Desi nu exista garantii, se prespune ca elasticitatea tesuturilor reduce consecintele epiziotomiei (cu toate acestea, masajul perineal nu se va realiza daca este perceput ca fiind inconfortabil).
Viitoarea mama trebuie sa se spele bine pe maini cu apa calda si sapun si va avea unghiile scurt taiate. Apoi va aplica pe degete un lubrefiant usor. Se va introduce degetul mare in interiorul vaginului si se va masa portiunea dintre vagin si rect, impingand usor spre rect, timp de unul doua minute. Masajul se va face o data pe zi, timp de 10 minute, pana la nastere. Este normal ca femeia sa simta o senzatie de arsura sau disconfort dupa masaj. Daca apar dureri ascutite, se va inceta orice procedura.
Femeia care a suferit o epiziotomie sau o rupere a tesuturilor vaginale in timpul nasterii, va resimti durere la nivelul acesteia mai ales atunci cand merge sau se afla in pozitie sezanda. In cazul in care incizia sau ruptura sunt extinse, sensibilitatea este mai ridicata. Majoritatea cusaturilor folosite pentru inchiderea epiziotomiei se resorb, in timp.
Exista o serie de metode care pot ameliora durerea si pot grabi vindecarea:
- calmare locala - in acest scop se vor folosi un pachete cu gheata sau tampoane racite in frigider care se vor aplica local
- mentinerea igienei locale - rana trebuie sa fie curata tot timpul. Se va clati si se va spala cu blandete zona dupa fiecare utilizare a toaletei.
- prevenirea durerii si fortarii in timpul tranzitului intestinal - se va pune o compresa curata si se va apasa cu fermitate pe rana, in sus, in timpul scaunului, in timpul fortarii.
- evitarea usturimii din timpul urinarii - ar fi recomandata pozitia ghemuit decat cea stand pe toaleta, in timpul urinarii. Se va turna apa calda in zona vaginala, in timpul urinarii.
- asezarea cu atentie - pentru a preintampina intinderea zonei asupra careia s-a intervenit chirurgical, se vor strange fesele inainte de asezarea pe scaun. Poate fi utilizata o perna sau un colac gonflabil pentru sporirea confortului.
- exercitii kegel - aceste exercitii au rolul de a tonifia musculatura pelvina. Pur si simplu se strang muschii pelvini ca atunci cand se opreste jetul de urina. Dupa o zi de la nastere, exercitiile se vor face timp de cinci secunde, de cate patru sau cinci ori la rand. Muschii se vor tine contractati timp de 10 minute, apoi se vor relaxa, 10 secunde intre contractii. Ideal ar fi sa se faca cel putin trei seturi de exerciti care sa contina minim 10 incordari. Avantajul este ca exercitiile kegel se pot face oriunde: in picioare, asezat, culcat, chiar si in timpul alaptatului.
- folosirea medicatiei la nevoie - medicul poate prescrie analgezice pentru ameliorarea durerii sau dedurizatoare pentru scaun.
- depistarea la timp a infectiei - in cazul in care durerea se intensifica, leziunea devine rosie, fierbinte, umflata si dureroasa si este insotita de puroi, se va contacta medicul.
Daca o viitoare mama este ingrjorata in legatura cu epiziotomia, ar trebui sa ii impartaseasca medicului grijile sale in timpul vizitelor prenatale si inainte de nastere. Indiferent de situatie, este important ca mama sa fie cat se poate de relaxata in timpul nasterii. Daca tesuturile vaginale sunt incordate, copilul se va naste mai greu. De aceea este important sa se stabileasca impreuna cu medicul specialist care vor fi cele mai bune optiuni pentru nastere, atat pentru mama cat si copil.