Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta

Generalitati

Guta este o forma dureroasa de artrita care a fost asociata cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare si alcool. Ca urmare, tratamentul gutei include restrictii alimentare severe. De aceea, dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta este destul de greu de urmat. Din fericire, In multe aspecte, aceasta dieta seamana cu planurile de alimentatie sanatoasa recomandate pentru majoritatea oamenilor. Alaturi de contributia pe care o are la mentinerea sub control a gutei, dieta poate ajuta la prevenirea multor boli cronice.

Guta se declanseaza atunci cand in sangele unei persoane acidul uric atinge un nivel ridicat, iar cristalele rezultate se acumuleaza in jurul articulatiilor. Organismul unei persoane produce acid uric in urma procesului de descompunere a purinelor. Desi se gasesc in mod natural in corpul uman, totusi exista anumite alimente (organe, hamsii, hering, sparanghel, ciuperci), care contribuie la cresterea valorilor acestora.

Scop

Dieta recomandata pentru persoanele care manifesta guta are ca scop principal controlul productiei si eliminarea acidului uric, masuri care pot ajuta la prevenirea atacurilor de guta sau pot reduce severitatea lor. Totusi, in cele mai multe cazuri, regimul alimentar nu este un tratament exclusiv pentru guta. Intrucat obezitatea este un factor de risc pentru aparitia gutei, scaderea in greutate poate ajuta la diminuarea sanselor de declansare a crizelor acute ale bolii.

Detalii

Regimul alimentar pentru bolnavii de guta are ca obiectiv principal reducerea aportului de alimente bogate in purine, fapt ce echilibreaza valorile acidului uric. Intr-o prima etapa, cei care sufera de obezitate sau sunt supraponderali, vor incerca sa piarda din numarul de kilograme in plus. Trebuie evitata slabirea brusca si rapida, intrucat aceasta poate declansa un atac de guta. Se vor bea multe lichide si se vor evita dietele bogate in proteine (acestea pot stimula productia de acid uric si pot provoca hiperuricemie).

Reguli de baza

- Se va limita consumul de proteine animale, precum si alimentele bogate in purine, inclusiv organele animale (ficatul, de exemplu), hering, macrou si hamsii. Un regim alimentar care include carne rosie (de vita, porc si miel), fructe de mare (creveti, homar, scoici) si peste gras (ton) este relationat cu riscul dezvoltarii gutei. Pentru ca toate proteinele animale contin purine, portiile zilinice nu trebuie sa depaseasca 130-170 grame.

- Mesele zilnice vor contine o cantitate mai mare de proteine pe baza de plante. Proteinele pot fi furnizate organismului din mai multe surse, inclusiv din legume. Aceasta schimbare in stilul nutritional ar putea fi utila si in procesul de diminuare a valorilor grasimilor saturate.

- Se va limita sau evita alcoolul. Alcoolul interfereaza cu eliminarea acidului uric din organism. S-a constatat ca in urma consumului constant de bere s-au declansat mult mai des, crizele acute de guta. Daca o persoana are simptome evidente ale bolii, nu trebuie sa bea alcool. Cu toate acestea, daca boala nu se manifesta, probabil ca un pahar de vin pe zi (150 ml) este posibil sa nu creasca riscul.

- Se vor consuma lichide, in special apa. Fluidele vor ajuta la eliminarea acidului uric din organism. Ideal ar fi ca o persoana sa bea 2 litrii de apa in fiecare zi.

- Se vor introduce in dieta produse alimentare (inclusiv lacatate) cu un continut scazut de grasimi. Unele studii au demonstrat ca lactatele degresate (iaurt, lapte) preintampina aparitia gutei, mai ales daca nu se depasesc 700 ml intr-o zi.

- Se vor prefera mesele care contin carbohidrati complecsi, mai multe cereale integrale, fructe si legume si mai putine glucide rafinate (paine alba, prajituri, bomboane).

- Se va diminua sau inlatura cantitatea de zahar din planul alimentar. Dulciurile determina senzatia de satietate si contin multe calorii, care nu pot fi arse decat prin exercitii fizice suplimentare. Desi nu exista studii care sa confirme ca zaharul influenteaza in mod direct nivelulde acid uric, dulciurile sunt cele care contribuie in mod direct la cresterea numarului de kilograme si la dezvoltarea obezitatii.

In urma unor studii s-a descoperit ca barbatii care au baut zilnic intre patru si sase cesti de cafea au manifestat un risc mai scazut de aparitie a gutei.

Concluzii

Dieta recomandata pentru bolnavii de guta, poate ajuta la limitarea productiei de acid uric si creste sansele eliminarii acestuia. Totusi scaderea concentratiei de acid uric din sange nu va fi suficienta pentru tratarea bolii, fara medicatie, dar poate ajuta la diminuarea intensitatii si numarului de crize acute. In urma regimului alimentar recomandat pentru persoanele care sufera de guta si dupa limitarea numarului de calorii e va imbunatati starea generala de sanatate si se va mentine o greutate sanatoasa.

Riscuri

Riscurile urmarii dietei pe termen nelimitat sunt foarte scazute.