5 modalitati de a preveni exteriorizarea sentimentelor, pe Facebook, dupa o despartire

Generalitati

Internetul abordeaza fiecare aspect al vietii moderne, de la afaceri la cumparaturi sau comunicare personala. Acesta schimba complet modul prin care oamenii, indiferent de varsta leaga sau rup relatii intime. Atunci cand are loc situatia din urma, sentimentele personale (suparare, frustrare etc.) sunt exprimate deseori pe facebook. Nemultumiri private apar brusc postate la profilurile publice, pot fi vizualizate de prieteni comuni iar acestia pot face diferite comentarii care pot pune mai degraba sare pe rana decat sa ajute la depasirea momentelor dificile.

Afectati, multi parteneri a caror relatie intima se incheie isi spun pe facebook lucruri pe care care nu le-ar spune fata in fata. Apare calomnia, minciuna, se manifesta gelozia si este implicata razbunarea prin diverse moduri. Poeziile pasionale online se transforma intr-un proxenetism pasiv-agresiv vizand relatii intre prieteni comuni.

Statusul care se refera la relatia unei persoane se va modifica in "singur" si apoi pot sa apara poze cu unul din fostii parteneri dintr-o relatie, imbratisat sau razand alaturi de alta persaona. In acelasi timp, celalalt fost partener, asteapta si spera ca ex-ul isi va modifica si el statusul, in acelasi mod. Rezultatele finale ale acestor actiuni, au de multe ori, efectele inverse decat cele scontate. Mai rau, pot face mai dificila depasirea momentului despartirii si reluarea fireasca a vietii fiecaruia. Cu alte cuvinte, Facebook poate fi un instrument prin care lucrurile pot lua o turnura neplacuta, dupa ruperea unei relatii.

Urmatoarele cinci sfaturi ar putea oferi cateva solutii pentru evitarea unei drame umilitoare pe Facebook. Cu putina grija si diplomatie se poate incheia o relatie in limitele bunului simt, fara sa fie lezat suplimentar vreunul dintre parteneri.

1: Utilizarea optiunilor care permit modificarea setarilor de confidentialitate

Un procent semnificativ de relatii se termina intr-un mod destul de neplacut. Pentru a evita exteriorizarea dramei pe facebook, in loc sa intervina razbunarea sau consumul excesiv de energie emotionala atentia ar putea fi concentrata asupra prietenilor constanti. In acest sens, setarile de confidentialitate de pe pagina de facebook pot fi destul de utile. Este posibil sa se doreasca blocarea accesului fostului partener si a unor prieteni comuni la pagina de facebook. Cand este blocat un utilizator, acest lucru inseamna ca persoana respectiva va fi eliminata din lista de prieteni si profilul celui care a initiat actiunea devine invizibil pentru aceasta.

2. Se va evita urmarirea evolutiei fostului partener pe Facebook

Daca o persoana s-a despartit de alta, nu ar trebui sa isi consume timpul verificand ce s-a intamplat cu fostul partener. Gratie optiunilor oferite de Facebook, oricine poate fi capabil sa urmareasca activitatile fostului partener. Daca relatiile dintre cei care inainte sa se desparta, formau un cuplu, raman de amicitie, probabil ca nici unul nu va elimina cealalta persoana din lista de prieteni de pe Facebook si poate vedea comentariile si dezvaluirile de pe peretele celuilalt.

Chiar daca nu exista o relatie de prietenie intre cei doi fosti iubiti, se poate destul de bine ca unul dintre ei sa urmareasca povestirile celuilalt de pe facebook prin intermediul prietenilor comuni. Se va incerca sa se controleze dorinta de a verifica in fiecare zi ceea ce scrie online fostul partener si chiar se va evita sa se scrie detalii legate de relatia care tocmai s-a incheiat. Multe dintre indiciile care apar pe acest site pot fi utilizate pentru construirea unor terenuri de razbunare sau reconciliere. Sau se poate ajunge la situatia in care imaginea fostului prieten sarutandu-se cu o noua partenera, ar putea reprezenta o adevarata tortura din punct de vedere emotional.

3. Bunul simt

Facebook si alte tipuri de retele sociale sunt omniprezente dar in cronologia evolutiei umane, acestea sunt destul de recente. Desi sunt utilizate de multe persoane, nu exista standarde universal valabile care sa ghideze interactiunile interumane online. Deci atunci cand vine vorba despre desparitre in era digitala, atentia si discretia ar fi recomandate. De fapt, exista o singura cale de a evita drama unei despartiri in mediul online, inclusiv pe facebook: atunci cand relatia dintre doua persoane se incheie, acest lucru nu trebuie facut public pe facebook.

4. Rezistarea la tentatia de a face publica viata sentimentala

Facebook si alte tipuri de tehnologii faciliteaza impartasirea fiecarui aspect al vietii unei persoane, instantaneu, catre sute de alte persoane. Doar pentru ca exista aceasta posibilitate, nu inseamna ca acest lucru trebuie facut. Iar aceasta regula ar trebui sa fie valabila mai ales atunci cand este vorba despre relatii intime.

Indiferent ca o persoana este adolescent sau penstionar, este de inteles ca se simte presata si doreste sa impartaseasca cuiva experientele sale negative. Dar, la fel cum nu ar striga in fata unui restaurant care sunt noutatile legate de relatia sa, asa ar trebui sa se abtina sa faca acelasi lucru inclusiv pe facebook.

5. Evitarea macar temporara a facebook

Ruptura unora dintre relatii este destul de usor de suportat de ambele parti. In alte cazuri insa, acestea lasa rani emotionale profunde, care se vindeca in ani de zile. Daca o persoana se trezeste cu lacrimi in ochi dupa ce relatia sa se destrama, si va fi incapabila de a-si pastra obiectivitatea sau emotiile departe de activitatile desfasurate in mod normal pe facebook, ar putea fi necesar sa se ia o pauza de la utilizarea acestui site.

Concluzii

Daca o persoana este mai degraba nefericita in cadrul unei relatii decat sa se simta bine, sa fie implinita si fericita, ar trebui sa isi noteze pe o hartie ceea ce asteapta de la legatura pe care o are si daca este dispus sa ofere partenerului ceea ce acesta asteapta de la ea. Daca descopera ca cealalta persoana nu-i poate oferi nimic (sau ca nu ii poate oferi ceva partenerului), acest lucru ar trebui sa ii indice ceva.

In mod similar, daca o relatie inainteaza in virtutea inertiei, dar nu are cum sa evolueze intrucat unul dintre parteneri s-a mutat sau l-a inselat pe celalat, lucrurile ar trebui reevaluate. Cu toate acestea, este important sa se analizeze cu atentie daca ceea ce ar putea oferi partenerul are insemnatate sau importanta sau daca trebuie actionat pentru a-i oferi mai multe dovezi care vor putea consolida relatia. In caz contrar, ar ptuea fi timpul unei despartiri fara regrete si dorinta de razbunare, pentru a evolua.