Congestia bronsica este rezultatul inflamatiei cailor respiratorii si traheei. Inflamatia poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau virala, sau din cauza inhalarii in mod constant a unor substante iritante, cum ar fi praf, fum sau alti poluanti. Congestia mucoasei bronhice se agraveaza la pacientii care fumeaza, sufera de astm sau sunt subnutriti.
Congestia mucoasei bronhice poate fi tratata cu ajutorul unor plante medicinale care accelereaza procesul vindecarii si diminueaza disconfortul. Iata cateva remedii care pot fi utilizate la domiciliu pentru tratarea congestiei bronsice:
- Angelica. Aceasta planta incalzeste corpul si stimuleaza functia plamanilor. Este eficienta in tratarea gripei si a racelii, usurand congestia.
- Anasonul este o planta folosita pentru tratarea gripei, sinuzitei si a altor boli respiratorii. Uleiul esential de anason contine creosol util in fluidizarea secretiilor bronsice. Uleiul de anason poate usura respiratia in cazul frigului sau in cazul in care se maseaza pieptul cu acesta se amelioreaza congestia. In plus, anasonul este un expectorant cu proprietati antiseptice, care ajuta la distrugerea germenilor si al curatarea plamanilor.
- Nucsoara are calitati expectorante si decongestionante. Poate fi introdusa in compozita solutiei pentru aerosoli in cazul congestiei pulmonare.
- Ardeiul iute este foarte eficient in reducerea volumului a secretiei de pe mucoase responsabila de congestie.De asemenea, este un puternic antioxidant care contribuie la cresterea imunitatii organismului.
- Cafeaua contine tofilina si teobromina, doi stimulenti ce elibereaza caile respiratorii si previn bronhospasmul. Accelereaza, de asemenea, ritmul cardiac si circulatia sangvina, grabind refacerea.
- Eucaliptul este un descongestionant eficient care ajuta la eliberarea cailor respiratorii.
- Isopul. Printre fitochimicalele continute de isop se numara si marrubinul care are rol important in usurarea congestiei. Alte componente ale isopului, diosimina si acidul ursolic reduc inflamatiile.
Ienuparul. Semintele de ienupar sunt considerate ca fiind excelente pentru tratarea racelilor, tusei, fluidizarii secretiilor bronsice si este folosit in general la inhalatiile cu aburi.
- Patrunjelul inhiba eliberarea de histamina din corp si este folosit in mod traditional la tratarea tusei.
- Menta. Inhalarea uleiului de menta usureaza respiratia, iar ceaiul de menta este un remediu rapid contra frigului.
- Usturoiul si ceapa contin quercetina si diverse uleiuri care inhiba enzima responsabila de lipoxygeneza imbrastiind substantele chimice inflamatorii si usurand congestia.
- Musetel si soc. Florile de musetel si uleiul esentia sau florile si scoarta de soc sunt folosite pentru inhalatii in scopul ameliorarii congestiei nazale si a cele din zona pieptului.
- Ghimbir si eucalipt. Ghimbirul este cunoscut pentru vindecarea amigdalitei si a durerilor de gat. Ghimbirul poate fi infuzat iar licoarea indulcita cu miere sau preparat un ceai.
- Mirul. Uleiul de mir este benefic pentru tratarea a diferite afectiuni ale bronhiilor.
- Camforul formeaza o componenta majora a multora dintre balsamurile folosite pentru tratarea racelii. Este antiinflamator si calmeaza durerile asociate cu congestia.
- Scortisoara incalzeste organismul, indiferent ca este folosita sub forma de ceai, praf sau ulei esential. Inclusiv inhalatiile sunt benefice.