Vitaminele prenatale: un inceput sanatos pentru o sarcina sanatoasa

Generalitati

Sunt necesare intr-adevar in timpul sarcinii vitaminele prenatale? Da, acestea reprezinta o parte importanta din nutrientii de care are nevoie o femeie in timpul unei sarcini. O dieta sanatoasa este cea mai buna cale prin care ii pot fi furnizate organismului mineralele si vitaminele ce nu ar trebui sa lipseasca pe parcursul unei sarcini.

Totusi, chiar daca o persoana mananca sanatos, ar putea manifesta dezechilibre ale unor nutrienti esentiali. In cazul in care o femeie este insarcinata, vitaminele prenatale pot ajuta la acoperirea acestor lipsuri.

Ce ofera vitaminele prenatale in plus fata de alte vitamine?

Cele mai multe vitamine prenatale contin mai mult acid folic, calciu si fier decat alte multivitamine standard pentru adulti. Este important sa se consume alimente hranitoare, cu toate acestea, vitaminele prenatale pot fi utile pentru prevenirea anumitor deficiente si boli ale mamei dar si ale copilului din uter:
- acidul folic - ajuta la prevenirea defectelor de tub neural. Acestea sunt anomalii grave care se manifesta la nivelul creierului si maduvei spinarii
- calciul - pastreaza oasele si dintii puternici, atat pentru mama cat si pentru copil
- fierul sustine dezvoltarea celulelor sanguine si ale celor musculare, ale mamei si copilului. De asemenea, fierul previne declansarea anemiei feriprive, afectiune caracterizata de nivelul scazut de globule rosii sanatoase.
- vitaminele prenatale pot reduce riscul nasterii unui copil cu greutate mica, fapt demonstrat de unele studii.

Sunt necesare si alte substante nutritive?

Vitaminele prenatale nu includ acizii grasi omega-3, care au un rol important in dezvoltarea creierului unui copil. Daca femeia insarcinata nu consuma peste sau alte alimente bogate in acizi grasi omega-3, medicul poate recomanda suplimente care sa contina aceste substante, in plus, fata de vitaminele prenatale.

Vitamina D este importanta mai ales in al treilea trimestru de sarcina cand sunt necesare cantitati mai mari de calciu. Cele mai multe dintre vitaminele prenatale nu contin cantitati optime de vitamina D. De aceea, este indicat ca fiecare femeie insarcinata sa consume lapte fortificat cu vitamina D, cu un continut scazut de grasimi sau alimente bogate in calciu care contin si vitamina D. Daca, din diverse motive, viitoarea mamica nu va bea lapte si nici nu va consuma alimente bogate in calciu, se va cere parerea medicului privind administrarea unor suplimente de calciu si vitamina D.

Vitaminele prenatale se elibereaza pe baza de reteta?

Vitaminele prenatale sunt disponibile fara prescriptie medicala, in aproape orice farmacie. Cu toate acestea unele dintre ele, au nevoie de reteta eliberata de medic. Doctorul ar putea indica o anumita marca de vitamine prenatale sau ar putea fi de acord cu alegerea facuta de femeia insarcinata.

Cand ar trebui inceputa adminstrarea vitaminelor prenatale?

Cel mai bine este ca viitoarea mamica sa inceapa sa foloseasca vitaminele prenatale cu trei luni inainte de conceptie. Tubul neural al copilului, din care se vor diferentia creierul si maduva spinarii se dezvolta in timpul primei luni de sarcina - poate chiar inainte ca o femeie sa afla ca este insarcinata.

Cat timp se vor utiliza vitaminele prenatale?

Indicat ar fi ca vitaminele prenatale sa fie administrate pe tot parcursul sarcinii, preferabil cu apa sau suc fara acid - nu cu lapte sau bauturi acidulate. Medicul poate recomanda folosirea vitaminelor prenatale si pe intreg parcursul perioadei de alaptare.

Vitaminele prenatale au efecte secundare?

Unele femei manifesta greata dupa ce utilizeaza vitaminele prenatale. In alte cazuri, fierul continut de acestea, determina constipatie. In cazul in care vitaminele prenatale ar fi cauza declansarii starii de greata:
- se vor lua pe timp de noapte
- administrarea acestora va fi insotita de o gustare
- se va mesteca guma sau se vor suge bomboane imediat dupa ce au fost inghitite.

Daca o femeie este predispusa la constipatie:
- va bea multa apa
- va include mai multe fibre in dieta zilnica
- va face activitate fizica, atata timp cat medicul isi da acordul
- se vor cere medicului detalii legate de utilizarea un dedurizator de scaun.

Daca aceste sfaturi par sa nu amelioreze situatia, se va solicita ajutor medicului pentru recomandarea altor optiuni. Acesta ar putea prescrie un alt tip de vitamine prenatale sau, separat, acid folic, suplimente de calciu si fier.