Boala Parkinson este o afectiune neurodegenerativa multifocala progresiva, cu afectare la mai multe niveluri: sinapse (dopa si non-dopa), SNC (inclusiv retina) si SNP vegetativ, structuri in afara SNC (sistem gastrointestinal, cord, piele, celule sangvine).
Se caracterizeaza clinic prin: akinezie, bradikinezie, rigiditate, tremor de repaus si anomalii posturale, iar anatomopatologic prin degenerarea circumscrisa a populatiilor de neuroni, cu precadere a celor dopaminergici din substanta neagra (pars compacta) si prin prezenta copusculilor Lewy.
Parkinsonismul se caracterizeaza clinic prin orice combinatie de tremor de repaus (frecventa de 4-7 cicli/s), bradi/hipokinezie, rigiditate musculara, posturi in flexie si fenomene de blocaj motor (freezing). Simptomele apar de obicei lent si, pe masura ce boala se agraveaza, simptomele non-motorii devin mai frecvente.
Semnele si manifestarile maladiei Parkinson, aflata in stadiile incipiente, ar putea fi:
1. Simptome care debuteaza la nivelul unei singure parti a corpului - urmatoarele simptome caracteristice bolii Parkinson s-ar putea manifesta doar la nivelul unei anumite zone (sunt unilaterale), dar mai t
- Tremorul de repaus - distal lent , cu o frecventa de 4-7 cicli /s, predomina la nivelul membrelor superioare (miscare de spiter care face pilule, de numarare a banilor, rasucire a unei tigarete), poate interesa barbia, limba, mandibula,exceptional capul si se accentueaza la emotii si stress, dispare in somn si cu miscarile voluntare (tremuratura dispare atunci cand pacientul isi deplaseaza mana pentru a intreprinde o actiune cu aceasta).
- Rigiditate - apare in stadiile avansate, este perceptibila ca hipertonie a maselor musculare atat la palpare si inspectie, cat si la testarea tonusului (rezistenta la miscartile pasive), este plastica, cu cedarea sacadata la miscare (semnul rotii dintate)si este amplificata daca efectueaza o miscare cu celalalt membru (semnul Noica), intereseaza toate grupele musculare: agonisti si antagonisti, predominant la radacina membrelor si pe muschii static. Se datoreaza unei contractii simultane a antagonistului muschiului intins care tinde sa fixeze noua pozitie. La nivelul muschilor posturali predomina hipertonia flexorilor, apar dureri musculare (musculatura dorsala, cervicala, solduri).
2. Alte simptome ale bolii Parkinson
- Bradikinezia - este un simptom caracterizat prin lentoarea miscarilor si prin scaderea amplitudinii acestora. Bolnavul va simti ca fiecare actiune ca se desfasoara cu dificultate, ca si cum s-ar afla in apa.
- Instabilitate posturala - pacientii diagnosticati cu boala Parkinson ar putea avea probleme cu echilibrul, mersul va fi poticnit si le-ar putea fi greu sa mearga in linie dreapta.
- Oboseala generalizata - Parkinson poate cauza, deseori, oboseala care persista o perioada mai indelungata de doua saptamani. Pacientul se poate simti epuizat si extenuat, desi doarme suficient.
- Tulburari gastrointestinale (mai ales constipatie) - printre simptomele bolii se enumera si constipatia cronica.
- Lipsa expresiei faciale - inexpresivitatea faciala, masca faciala inerta sunt justificate in cazul acestei afectiuni printr-un nivel scazut de dopamine. Pacientul poate prezenta clipit rar (plus usoara largire a fantei palpebrale), explorarea campului vizual se face prin miscarea ochilor, fara intoarcerea capului, vorbirea este lenta, monotona, cu demaraj greoi, accentuat catre sfarsitul propozitiei tahifemie sau cu repetarea unor silabe sau cuvinte-palilalie, dizartrie hipokinetica (Caekebeke) sau disfagie (tulburari de deglutitie), tulburari de masticatie.
Astfel, controlul asupra muschilor fetei si al clipitului se diminueaza, iar cand pacientul va simti o emotie, aceasta nu va putea fi exteriorizata prin expresia fetei.
Daca membrii familiei sau prietenii observa ca o persoana rade si isi manifesta emotiile din ce in ce mai rar, ar trebui sa semnaleze acest lucru medicului specialist.
- Modificari ale personalitatii - cei care sufera de Parkinson isi vor schimba personalitatea, vor deveni mai rigizi, mai inflexibili si mai retrasi ca de obicei.
- Micrografia scrisului de mana (scris de mana mic si inghesuit) - scrisul din ce in ce mai mic si mai putin lizibil poate fi un simptom al maladiei Parkinson.
- Anosmie - pierderea simtului olfactiv. Acesta ar putea fi un semn subtil. Multi oameni constata o pierdere a apetitului lor, iar atunci cand prepara anumite feluri de mancare ar putea constata ca mirosul lor s-a schimbat, iar gustul alimentelor ar putea fi perceput diferit.
- Anxietate sau depresie - anxietatea este un simptom precoce in cazul bolii Parkinson: poate sa apara atat sentimentul de teama si neliniste dar si atacurile de panica, fara nici un motiv aparent.
Inima va incepe sa bata cu putere, bataile acesteia se vor accelera, mintea va fi invadata de fel si fel de lucruri oribile. Chiar daca atacul de panica dureaza doar cateva minute, va fi greu de uitat.
Depresia se va manifesta ca o pierdere a interesului pentru activitatile obisnuite, zilnice si prin incapacitatea de a experimenta acelasi sentiment de placere pentru lucrurile care inainte declansau acest sentiment.
- Disfunctii executive - acestea implica distragerea cu usurinta a unei persoane care desfasoara o activitate, probleme in mentinerea constanta a atentiei, dar si initiativa scazuta si impulsivitate ridicata.
- Tulburari de somn- pacientii care manifesta Parkinson vor fi somnolenti, vor dormi de mai multe ori in timpul unei zile, au cosmaruri pe parcursul unei nopti (deseori viseaza ca au fost atacati de o persoana sau un animal), percep lucrurile ca fiind reale si chiar se trezesc din somn de mai multe ori.
Desi, cele de mai sus sunt toate manifestari caracteristice afectiunii Parkinson, doar medicul specialist (neurolog) va fi cel care, in urma investigatiilor specifice, va confirma sau infirma prezenta bolii.