Combinatii periculoase de medicamente

Care sunt combinatiile periculoase de medicamente?

Pentru ca starea de sanatate a unei persoane sa nu fie afectata este contraindicat sa se amestece fara avizul medicului:
- alcoolul;
- tutunul;
- drogurile ilegale;
- medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala;
- medicamentele tip OTC;
- produsele naturiste;
- suplimentele nutritive.

Unele interactiuni sunt minore, dar altele pot fi periculoase si chiar pot pune in pericol viata unei persoane.

Cum actioneaza combinatiile de medicamente?

Atunci cand medicamentele sunt combinate pot rezulta trei posibile efecte:
- acestea actioneaza independent unele de altele: alcoolul nu interfera cu vitaminele sau contraceptivele orale sau invers.
- isi pot potenta efectele, reciproc fie pentru ca acestea afecteaza creierul in acelasi mod, fie pentru ca, concentratia unui medicamenent creste intr-o anumita parte a corpului.

De exemplu, alcoolul si antihistaminicele deprima, ambele sistemul nervos central.

Acest lucru inseamna ca amandoua incetinesc functiile sistemului nervos central. Amestecul acestora poate duce atat la efectele asteptate ale medicamentelor, ori la efecte secundare mai puternice (somnolenta accentuata).

Unele medicamente devin periculoase atunci cand sunt amestecate, din cauza faptului ca efectele lor sunt multiple, este amplificat modul in care acestea afecteaza organismul si creste riscul de reactii adverse sau supradozaj.

- isi pot anula sau reduce reciproc efectele atunci cand doua medicamente au consecinte opuse asupra creierului (de exemplu, somnolenta provocata de alcool cu vigilenta determinata de cofeina).

Cand un medicament pe baza de prescriptie medicala este amestecat cu alte medicamente sau alcool, acesta poatet sa nu functioneze cum ar trebui.

Cat de des folosesc oamenii combinatii periculoase de medicamente?

Unele persoane amesteca medicamentele in scopul de a le amplifica efectele sau pentru a compensa efectele secundare nedorite.

Combinatia de droguri ilegale este un astfel de exemplu.

Deseori, oameni combina diverse medicamente fara sa stie ce fac. Acest lucru este intalnit mai ales in cazul persoanelor in varsta care utilizeaza medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala.

De exemplu, se poate amesteca alcoolul cu un somnifer fara sa se cunoasca faptul ca aceasta combinatie este foarte periculoasa.

Interactiunea unor medicamente cu mancarea sau cu bauturile poate altera efectul medicamentelor.

Unele statine (utilizate pentru reducerea colesterolului), pot interactiona cu sucul de grepfruit, prea mult din medicament poate ramane in corp, crescand riscul de afectare a ficatului sau insuficienta renala.

Un alt rezultat al interactiunii dintre statina si sucul de grepfruit este rabdomioliza (descompunerea muschiului scheletic, care elibereaza in sange mioglobina care deterioreaza rinichii).

Interactiunea unor medicamente care modifica sau agraveaza o afectiune sau o boala deja existenta. Unele afectiuni medicale pot creste riscul de efecte secundare de la anumite medicamente.

De exemplu, unii decongestionanti pe care oamenii ii iau pentru raceli pot creste tensiunea arteriala, aceasta interactiune potential periculoasa pentru persoanele cu hipertensiune arteriala.

Un alt exemplu este metformina ( un medicament pentru diabet) si bolile renale.

Persoanele cu afectiuni renale ar trebui sa utilizeze o doza mai mica de metformina sau sa nu o ia deloc, acest lucru se datoreaza faptului ca metformina se poate acumula in rinichii persoanlelor cu aceasta boala, crescand riscul de reactii adverse severe.

Care sunt riscurile combinarii medicamentelor periculoase?

Combinatii Posibile complicatii
alcool + tranchilizante (benzodiazepine, ca Valium, Xanax si Ativan) depresia sistemului nervos central, dificultati de coordonare, somnolenta, ameteli, dificultati de respiratie, coma, risc ridicat de supradoza si deces
alcool + antidepresive (de exemplu, Prozac, Elavil, Nardil) depresia accentuata a sistemului nervos central, cresterea accentuata a tensiunii arteriala care poate duce la hemoragii cerebrale si deces
alcool + antibiotice (in mod special Metronidazol, Tinidazol, furazolidone (Furoxone), griseofulvin (Grisactin), Eritromicina, Linezolid, Co-trimoxazol si antimalarice) accelerarea timpului de reactie, efect rapid, dureri de cap, ritm cardiac neregulat, scaderea tensiunii arteriale, dispnee, greata si varsaturi
alcool + opiacee (heroina, codeine) depresia grava a sistemului nervos central, afectarea cordonarii, reducerea ratei de respiratie, creste riscul de sufocare la varsaturi sau alimente, stop respirator si chiar deces
alcool + tutun cel putin dublarea efectelor tutunului, cresterea absorbtiei toxinelor
alcool + canabis amplificarea efectului canabisului si cresterea absorbtiei toxinelor, varsaturi, atac de panica, anxietate, paranoia
alcool + stimulante poate avea loc mascarea efectelor deprimante ale alcoolului, creste tensiunea arteriala, starea de iritatie, creste riscul de supradoza prin producerea de cocaetilena
alcool + medicamente eliberate cu prescriptie medicala sunt anulate beneficiile oferite de antibiotice si de alte medicamente, apar crampe, greata, convulsii, coma, varsaturi si dureri de cap, poate fi iritata mucoasa stomacului si se declanseaza dureri si sangerari gastrointestinale, iar in unele cazuri poate sa survina chiar si decesul

Printre cele mai periculoase combinatii pot fi enumerate:

- fentanilul si heroina sau cocaina - fentanilul este intre 50-100 de ori mai puternic decat morfina. Amestecat cu heroina sau cocaina poate provoca batai neregulate ale inimii, incapacitatea de a respira si deces.

- warfarina si aspirina - asociatia poate creste riscul de sangerare. Riscul este accentuat atunci cand pastilele se combina si cu usturoi.

- lisnopril si potasiu - pot cauza un ritm cardiac anormal. Potasiul este prescris pentru echilibrarea nivelelor scazute ale acestui mineral cauzate de unele medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale.

- statine si niacina - cresc riscul lezarii musculaturii.

Ingrijorarea ar trebui sa survina mai ales atunci cand medicamentele ilegale sunt combinate cu medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala deoarece aceste combinatii pot fi deosebit de periculoase.

Cele mai frecvente efecte toxice pot fi:

- afectarea sau depresia sistemului nervos central care poate varia de la stari de somnolenta pana la coma;

- depresia respiratorie, care poate duce la dificultatea unei persoane de a respira;

- efecte cardiace (modificarea ritmului cardiac ce poate duce la oprirea inimii);

- scaderea pragului covulsivant, creierul poate avea mult mai usor un atac de apoplexie;

- efecte psihice, cum ar fi psihoza.

Cum se vor evita combinatiile periculoase de medicamente

Singura modalitate de a va proteja complet este de a evita in totalitate amestecul medicamentelor.

Cand acest lucru nu este posibil, fiecare persoana trebuie sa se informeze in legatura cu medicamentul pe care il utilizeaza si cu modul in care acesta ar putea interactiona cu alte medicamente.

Inainte de a se folosi orice fel de medicament se va cere sfatul medicului sau farmacistului. Informatiile din alte surse ar putea fi neclare sau interpretabile.

Fiecare persoana care foloseste un medicament trebuie:

- sa cunoasca ce fel de substanta utilizeaza, in ce scop si care sunt posibilele reactii adverse.

- sa solicite informatii medicului sau farmacistului in legatura cu orice fel de amestec de medicamente de orice fel (inclusiv suplimente alimentare).

Nu vor fi administrate tratamente care nu sunt recomandate de medic pentru tratarea afectiunilor prietenilor sau familiei.

Nu se va creste doza de medicamente sau calmante in incercarea de a spori eficacitatea acestora.