Cum facem diferenta intre tulburarile ocazionale de somn si insomnie

Generalitati

Probabil ca multe persoane nu adorm atat de repede pe cat si-ar dori. Motivele variaza de la griji legate de locul de munca la starea materiala. Unele persoane se trezesc in mijlocul noptii si nu reusesc sa mai doarma, ori se trezesc dimineata obosite, neodihnite, iar aceasta stare se accentueaza pe parcursul zilei.

Diferenta dintre insomnia cronica sau tulburari ocazionale de somn

Evaluarea pe parcursul unei luni a problemelor de somn, ar putea fi un punct de pornire. Insomnia acuta, cea care dureaza doar cateva zile poate fi legata de un anumit eveniment, un termen limita sau un examen. Calitatea somnului se imbunatateste atunci cand factorii de stres dispar. Insomnia temporara este intalnita in mod frecvent si nimeni nu trebuie sa se ingrijoreze daca are un somn agitat, cateva nopti. Daca insomnia persista si interfera cu desfasurarea normala a activitatilor zilnice, atunci este cazul sa se evalueze natura problemei.

Insomnia cronica este cea care se manifesta o perioada mai indelungata, mai mult de cateva saptamani si influenteaza in mod negativ cursul activitatilor zilnice. Posibil ca aceasta sa schimbe starea de spirit, sa presupuna dificultati de concentrare sau sa determine o scadere a productivitatii.

Cauze

De cele mai multe ori problemele de somn sunt legate de starea de spirit a unei persoane. De aceea, este important daca o persoana este mai depresiva ca de obicei sau irascibila, daca are o predispozitie catre anxietate. Unele tulburari de somn se dezvolta fara sa existe vreo relatie intre acestea si starea de spirit. Uneori, cauza insomniilor poate fi un factor primar de stres: pierderea unui loc de munca sau ingrijorarea legata de o ipoteca. Iar uneori grijile se pot acumula, de-a lungul timpului. Alte motive care ar putea sta la baza insomniei includ durerea, medicamentele, tulburarile de somn si diverse obiceiuri nesanatoase.

Ce se poate face

Daca s-au observat semnele specifice insomniei si problema persista mai mult de cateva saptamani, ar trebui consultat medicul. In cazul in care doctorul suspicioneaza ca o afectiune ar putea sta la baza tulburarii de somn, cum ar fi apneea de somn sau sindromul picioarelor nelinistite, acesta va recomanda consultul unui medic specialist in tratamentul tulburarilor de somn. Acesta ar putea solicita ca pacientul sa isi noteze intr-un jurnal o evidenta a orelor de culcare, a timpului in care se instaleaza somnul, de cate ori o persoana se trezeste pe parcursul unei nopti, cum se simte aceasta cand se trezeste, daca doarme pe parcursul unei zile, etc.

In functie de cauza insomniei, medicul ar putea prescrie un somnifer, care ar putea ameliora problema, pe termen scurt. Pe langa acesta, specialistul va indica psihoterapie cognitiv comportamentala dar si strategii pentru a imbunatati igiena somnului. Somnul este important pentru starea generala de sanatate, iar privarea de somn s-a dovedit ca sta la baza declansarii multor boli, inclusiv afectiuni cardiovasculare. Somnul este la fel de important ca si dieta si exercitiile fizice.

Igiena somnului sau obiceiuri pentru un somn odihnitor

Multe persoane au obiceiuri nesanatoase inainte de ora normala de somn.
Pentru ca igiena somnului sa se imbunatateasca, specialistii recomanda:
- mentinerea consecventei in ce priveste ora de somn (chiar si in weekend);
- nu se vor face exercitii fizice inainte de culcare;
- patul se va folosi doar pentru somn si activitate sexuala;
- termostatul va fi reglat la o temperatura de 22-24 grade celsius;
- se va stinge lumina sau se vor acoperi ochii;
- daca somnul nu se instaleaza nici dupa 30 de minute se vor face activitati relaxante pana cand apare starea de somnolenta;
- daca o persoana este preocupata de diverse lucruri, ar putea sa incerce sa isi noteze masuri de rezolvare a problemelor pentru a se detensiona.