Adeptii medicinei complementare si alternative considera ca simptomele comune cum ar fi oboseala, durerile de cap sau tulburarile de memorie stimuleaza supraproductia de fungi de candida albicans din organism.
Pentru vindecarea bolii, ei recomanda o dieta care presupune evitarea zaharului, a fainii albe, drojdiei de bere si branzei, in premisa ca aceste alimente promoveaza cresterea excesiva a ciupercii candida albicans.
Deloc surprinzator, multi oameni au observat ameliorarea simptomelor dupa ce au urmat dieta.
Prin evitarea zaharului si fainii albe se vor exclude din meniul zilnic alimentele procesate care tind sa aibe un nivel caloric ridicat si o valoare nutritiva scazuta.
Dupa cateva saptamani de la inlocuirea produselor alimentare prelucrate cu cele proaspete si a fainii albe cu cereale integrale, starea de sanatate a oricarei persoane se va imbunatati.
Iar principalul beneficiu va fi stoparea cresterii fungilor candidozici din tractul gastro-intestinal.
1. Detoxifierea
- Eliminarea factorilor de risc care pot duce la aparitia candidozei -
Factorii de risc pot include stresul, consumul de antibiotice, fumatul, utilizarea de pilule anticonceptionale si chiar mercurul din plombele dentare vechi. Daca puteti, inlaturati-i pe toti.
- Curatarea colonului - In prima saptamana de dieta se va curata colonul cu ajutorul unei clisme daca este posibil sau se va adopta o dieta compusa din legume si bauturi cu rol detoxifiant pentru a se obtine aceleasi rezultate.
- Modificarea dietei - Dupa ce s-a incheiat etapa curatarii colonului se va urma o dieta stricta care va implica excluderea unor alimente cum ar fi: fructele, nucile, ciocolata, alcoolul si cofeina.
2. Eliminarea
- Tratament cu antifungice contra candidozei - Exista multiple antifungice naturale, care pot fi utilizate sub forma de suplimente sau chiar adaugate in dieta.
Daca acestea nu functioneaza, se va cere sfatul medicului pentru ca acesta sa recomande pacientului medicamente antifungice.
- Reintroducerea unor alimente in dieta - Aceasta etapa este mai putin stricta in ce priveste alimentele care pot fi consumate.
3. Repopularea
- Utilizarea de probiotice - Se recomanda probioticele pentru ca intestinul sa fie repopulat cu bacterii sanatoase si pentru a se restabili sanatatea sistemului digestiv.
- Plan de dieta pe termen lung
Prima si a doua etapa ale dietei sunt destul de stricte in privinta alimentatiei dar vestea buna este ca in a treia etapa se vor reintroduce din nou alimentele excluse initial.
Pe masura reintroducerii treptate a acestora in regimul alimentar se pot observa si eventualele alergii la ele.
- Legume - Acestea includ toate legumele cu exceptia celor bogate in zahar cum ar fi morcovii, cartofii si rosiile.
Legumele cu frunze verzi sunt cea mai buna optiune, ca si sparanghelul, guliile, ceapa, broccoli.
Atentia va fi indreptata asupra incorporarii legumelor la fiecare masa, indiferent ca este vorba despre sucuri sau tocanita cu legume.
- Fructe - Sunt cel mai delicat subiect pentru cei care urmeaza dieta pentru eliminarea candidozei. Numerosi experti recomanda evitarea lor in totalitate, iar altii considera ca este indicat sa se consume cat mai multe fructe.
Probabil o cale de mijloc este cea mai buna alternativa. Problema evidenta a fructelor este ca acestea pot contine cantitati mari de fructoza (zahar) care vor alimenta fungii din organism si va determina multiplicarea acestora.
Totusi, acest lucru nu este valabil pentru toate fructele si exista situatii in care unele persoane se vor simti mai bine daca vor consuma cantitati moderate de fructe decat daca vor consuma cereale (acestea se vor converti in zaharuri simple care vor incuraja cresterea fungilor).
Fructele recomandate sunt lamaile care pot ajuta la detoxifierea ficatului si nu contin zahar. Alte fructe care ar putea fi incluse in meniu sunt: fructe de padure, mere verzi, grapefruit etc.
Consumul lor se va continua in functie de reactia organismului la acestea.
- Carne - Cea de pui, curcan si peste este potrivita si ca sa fie ideala ar trebui sa fie organica.
Hormonii din carne cauzeaza multe dintre problemele de sanatate, asa incat consumul de carne slaba in care nu au fost adaugati hormoni este extrem de util.
Carnea de porc prelucrata (mezelurile) sau congelata ar trebui evitata.
Carnea nu trebuie sa faca parte din acest tip de dieta, in mod special, dar multi oameni o includ in meniul lor si le este dificil sa renunte temporar la aceasta.
Proteinele pot fi obtinute si din alte surse: mazare, orez brun, etc.
- Boabe - Acestea includ quinoa, meiul, hrisca si uneori orezul brun. In primele 2-4 saptamani se va micsora consumul de cereale si se va inlatura complet orice tip de zaharuri din organism, care ar putea hrani ciuperca.
Pe masura ce dieta avanseaza se pot consuma 2-3 portii pe zi din aceste boabe (o portie are marimea unui pumn).
Urmatoarele alimente ar trebui consumate in forma lor ecologica cat mai des posibil. Acestea ar putea contine o cantitate ridicata de pesticide, erbicide, substante chimice, hormoni si antibiotice.
Specialistii recomanda consumul de alimente organice cat mai des posibil:
- capsuni;
- curmale;
- pere;
- varza;
- lamai;
- mere;
- castraveti;
- telina;
- spanac;
- ardei (de orice fel);
- toate tipurile de carne (carne rosie, de pui, curcan, peste);
- legume radacinoase (cartofi, morcovi).
Printre alimentele care sunt cunoscute pentru continutul lor redus de substante chimice, indiferent daca sunt sau nu organice, indicate in dieta anti-candida sunt:
- sparanghel;
- avocado;
- broccoli;
- conopida;
- ceapa;
- mazare dulce;
- pecan;
- usturoi.
De asemenea nucile proaspete pot fi consumate cu incredere, dar se vor evita cele care ar putea fi mucegaite.
Secretul acestei diete este sa se evite alimentele procesate sau cele care contin o cantitate mare de zaharuri si amidon.
Cu toate acestea, chiar daca o persoana urmeaza intocmai acest regim alimentar, posibil ca el sa nu fie suficient pentru eliminarea candidozei. In acest caz se va solicita ajutorul medicului.