Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente, precum cele de origine animala: produse lactate, oua si carne. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare.
Totusi, cresterea colesterolului peste o anumita limita exacerbeaza, implicit si riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. O parte din factorii ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol seric pot fi controlati, altii, insa, nu.
Factorii de risc necontrolabili includ:
- sexul: dupa menopauza nivelul de LDL colesterol (colesterolul "rau") creste la femei, crescand astfel si riscul de aparitie a afectiunilor cardiace
- varsta: riscul de a face boli cardio-vasculare creste odata cu inaintarea in varsta. Barbatii peste 45 de ani si femeile peste 55 de ani au risc crescut de a dezvolta hipercolesterolemie
- istoric familial: riscul de a dezvolta hipercolesterolemie creste daca tatal sau un frate al pacientului a fost afectat de o boala cardiaca la o varsta tanara (inainte de 55 de ani) sau daca mama sau o sora au suferit de aceeasi boala (inainte de 65 de ani).
Factorii de risc controlabili includ:
- dieta: grasimile saturate si colesterolul din alimente cresc nivelul de LDL colesterol
- greutatea: obezitatea implica niveluri crescute de LDL colesterol si niveluri scazute de HDL colesterol (colesterolul "bun")
- exercitii fizice: cresterea gradului de efort fizic scade nivelul de LDL colesterol si il creste pe cel de HDL colesterol. De asemenea, ajuta la mentinerea greutatii in limite normale.
Cu cat numarul de factori de risc este mai mare cu atat creste posibilitatea aparitiei bolilor cardiovasculare.