O migrena menstruala (sau durere de cap hormonala) incepe inainte sau in timpul menstruatiei unei femei si poate aparea in fiecare luna. Simptomele obisnuite includ o durere de cap palpitanta surda sau pulsatorie severa, sensibilitate la lumina, greata, oboseala, ameteli si multe altele. Exista optiuni de tratament si prevenire pe care le puteti incerca. In urma cercetarilor se estimeaza ca aproximativ 70% dintre persoanele care sufera de migrene sunt de sex feminin.
Majoritatea femeilor au raportat ca in proportie de 60-70%, migrenele lor sunt legate de ciclul menstrual - de unde si denumirea de migrene menstruale. Totusi si in cazul barbatilor si al femeilor durerile de cap sunt determinate de actiunea hormonilor. Fara acestia nu s-ar declansa durerea, intrucat hormonii induc raspunsul la durere. De fapt, durerea de cap poate fi un mijloc de avertizare privind existenta unor dezechilibre hormonale.
Cuvantul hormon provine dintr-un cuvant grecesc care inseamna "a stimula, a pune in miscare". Hormonii initiaza si reglementeaza multe dintre functiile corpului uman. De exemplu, hormonii metabolici regleaza modul in care organismul transforma hrana in energie. Hormonii de crestere controleaza dezvoltarea organismului in copilarie si intretin structura anumitor tesuturi la adulti. Alti hormoni determina feminitatea, masculinitatea si sexualitatea. Hormonii sunt produsi si secretati de glandele endocrine care includ tiroida, hipofiza, paratiroida, timusul, glandele suprarenale, pancreasul, gonadele si alte tesuturi gladulare localizate la nivelul intestinelor, rinichilor, plamanilor, inimii si vaselor de sange.
Sistemul endocrin actioneaza impreuna cu sistemul nervos pentru a mentine organismul in echilibru intr-un mediu in continua schimbare.
Modul de interactiune al sistemului endocrin si cel nervos este responsabil de eliberarea a mii de raspunsuri automate care regleaza functiile corpului uman. Ca urmare a actiunii acestora, poate lua nastere o potentiala durere de cap, de exemplu.
Durerea de cap la femei, in special migrena este asociata cu modificarea nivelurilor de estrogen din timpul ciclului menstrual. Cantitatea de estrogen din organism scade imediat cum se declanseaza fluxul menstrual. Migrenele premenstruale apar periodic in timpul sau dupa momentul in care hormonii feminini, estrogenul si progesteronul ating cele mai scazute niveluri. Crizele provocate de acest tip de migrene dispar, de obicei, in timpul sarcinii. Cu toate acestea in cazul unora dintre femeile gravide migrenele pot sa apara chiar si in timpul primului trimestru, urmand sa dispara din a treia luna de sarcina.
Anticonceptionalele (mai ales cele care contin doze mari de estrogen) precum si terapia de substitutie hormonala din timpul menopauzei pot declansa migrenele la unele femei.
Frecventa reactiilor adverse au scazut in situatia celor care au utilizat pastile anticonceptionale care contin doze mici de estrogen si dispar complet in cazul administrarii pilulelor contraceptive care contin progesteron.
Simptomele migrenei menstruale sunt aceleasi cu cele ale altor tipuri de migrene:
Majoritatea medicamentelor au efecte secundare si indiferent de tipul acestora, trebuie raportate medicului. In general, migrenele menstruale pot fi gestionate in mod eficient cu ajutorul unor strategii similare cu cele utilizate in cazul migrenelor obisnuite.
Menstruatia este unul dintre multitudinea factorilor de risc care pot provoca migrenele, la femei.
Modificarile hormonale reprezinta doar un potential factor declansator. La majoritatea persoanelor care sufera de migrene menstruale tratamentul presupune medicatie specifica durerilor acute. Cand atacurile sunt foarte frecvente sau severe poate fi necesar si un tratament preventiv.
- Tratamentul durerilor acute - Medicamentele care s-au dovedit eficiente sau care sunt frecvent utilizate pentru tratamentul acut al migrenelor menstruale includ antiiflamatoare nesteroidiene, dihidroergotamina, triptani si o combinatie dintre aspirina, acetaminofen si cofeina. Daca atacurile severe nu pot fi controlate prin acest tip de medicatie, se va lua in calcul tratamentul cu analgezice, corticosteroizi sau dihidroergotamina.
- Tratamentul prevenitv - Femeile care sufera de crize frecvente sau severe ar trebui sa urmeze si tratament preventiv pentru migrene. Terapia profilactica poate fi eficienta.
Pe termen scurt ar putea include: naproxen sau orice alt antiinflamator nesteroidian - 550 mg, de doua ori pe zi, un triptan cum ar fi frovatriptan - 2,5 mg de doua ori in prima zi si apoi 2,5 mg pe zi sau naratriptan - 1 mg de doua ori pe zi sau sumatriptan 25 mg de doua ori pe zi sau sau 0,2 mg metilergonovina de doua ori pe zi.
Triptanii, ergotamina si dihidroergotamina pot fi utilizate si in timpul menstruatiei fara riscul semnificativ de a dezvolta dependenta. Ca si in cazul antiinflamatoarelor nesteroidiene, aceste medicamente vor fi mult mai eficiente decat medicamentele preventive in cazul in care tratamentul incepe cu 24-48 de ore inainte de debutul migrenelor menstruale asteptate, in mod obisnuit.
Fluoxetina, in special in cazul in care durerile de cap sunt asociate cu alte simptome ale tulburarii premenstruale disforic, poate fi utilizata cu succes in tratamentul profilactic al durerilor de cap care se manifesta intre perioada ovulatiei si menstruatie.
- Terapia hormonala - In cazul in care masurile standard preventive nu au efectul scontat, poate fi indicata terapia hormonala. Aceasta implica utilizarea suplimentara a unei cantitati de estrogen administrate fie pe cale orala sau sub forma de plasture transdermic, inainte de perioada menstruatiei.
Forma recomandata de estrogen ar fi estradiol (un comprimat de 0,5 mg, de doua ori pe zi sau un plasture de 1 mg), deoarece acesta nu se converteste in alte forme active de estrogen.
Pentru femeile care utilizeaza pilule contraceptive timp de 21 de zile din luna, estrogenul suplimentar poate fi luat dupa ultima pilula din folia de anticonceptionale. O alta abordare, in cazul persoanelor de sex feminin care folosesc contraceptive orale care contin progesteron/estrogen oral este sa il ia zi de zi, fara pauza intr-o luna, timp de 3-6 luni. Aceasta schema de tratament a devenit o practica standard, ce poate fi aplicata in conditii de siguranta pentru organism, timp de un an.
O migrena este mai mult decat o durere de cap urata. Nu numai ca migrenele menstruale pot deveni severe, dar femeile au raportat ca pot fi chiar mai grave decat o migrena care apare atunci cand nu au menstruatie. Discutati cu medicul dumneavoastra despre simptomele dumneavoastra. Exista masuri preventive si optiuni de tratament. O migrena menstruala ar putea sa nu fie ceva cu care trebuie sa „traiesti” in fiecare luna.