Zgomotele produse de stomac

Generalitati

Organismul uman este o masinarie uimitoare si fiecare actiune a sa are rolul de a mentine viata si starea de bine. Zgomotul stomacului este o manifestare a unor astfel de procese. Mai tare sau mai incet si uneori pentru a semnala o situatie deloc pozitiva, un stomac galagios poate semnala multe lucruri.
Indiferent daca sunetul seamana cu o bolboroseala, haraitura sau chioraiala, din cand in cand fiecare stomac scoate diverse sunete. De ce se aud din stomac fel si fel de borborisme? Exista explicatii logice al acestui tumult.

Cauzele zgomotelor stomacului

Zgomotele stomacului isi au originea atat in stomac cat si intestinul subtire si denota modul in care functioneaza sistemul digestiv.
Sistemul digestiv este in esenta un tub lung care incepe de la cavitatea orala si se termina la anus. Acesta se conecteaza cu diferite organe si zone si joaca un un rol important in digestie. Unul din lucrurile importante pe care le face este propulsarea produselor alimentare. Valuri de contractii musculare imping continutul intestinului catre exterior intr-un proces numit peristaltism intestinal. Aceste contractii ajuta si la amestecarea alimentelor si lichidelor (chim) din tubul digestiv. In timpul acestui fenomen, din stomac se aud diverse borborisme.
Prin miscarea ingredientelor chimului, solide si lichide, si descompunerea acestora in componente simple pentru a fi absorbite usor in intestin de catre organism, rezulta gaze si aer.
Sunetele de la nivelul stomacului se pot auzi in orice moment nu doar atunci cand apare senzatia de foame: oricand exista alimente in stomac sau in intestinul subtire acestea, borborismele sunt prezente, chiar daca sunt usor infundate.

Totusi, atunci cand stomacul este gol de ce au loc totusi contractii musculare specifice procesului digestiei? Motivul este legat de senzatia de foame si pofta de mancare.
Aproximativ la doua ore stomacul se goleste si incepe sa produca hormoni care stimuleaza nervii locali, iar acestia trimit mesaje catre creier. Raspunsurile creierului la aceste semnale ale muschilor digestivi repornesc procesul specific peristaltismului si contractiile musculare intestinale.
Apar doua fenomene: in primul rand, prin intermediul contractiilor sunt eliminate orice resturi de alimente ramase anterior, iar in al doilea rand prin vibratiile stomacului gol este declansata senzatia de foame.
Contractiile musculare se vor produce la fiecare ora, si vor reincepe dupa aproximativ 10-20 de minute pana cand se va manca din nou.
In unele cazuri, zgomotul accentuat si persistent al stomacului poate fi semnul unei tulburari gastrointestinale sau al unei afectiuni medicale, precum sindromul de colon iritabil.

Exista vreo modalitate de a controla borborismele stomacului?

Cunoscandu-se deja ce anume cauzeaza borborismele stomacului, exista, totusi, vreo strategie pentru ca acestea sa fie mentinute sub control? Un sfat ar fi sa se consume mai des mese mici, decat cele copioase. Prin procesul normal al digestiei, zgomotele sunt mai reduse.

O alta alternativa pentru diminuarea borborismelor ar fi consumul de alimente mai putin gazoase.