Unt versus margarina

Sunt sanatoase untul si margarina?

Multi oameni prefera mai degraba margarina in defavoarea untului. Aceasta are la baza uleiuri vegetale, iar medicii au subliniat tot mai mai des pericolele grasimilor saturate. Totusi, dezbaterea unt versus margarina este un subiect alunecos. Unele tipuri de margarina contin grasimi trans nesanatoase, in timp ce in cazul altora, eticheta produsului nu contine indicatii tocmai clare. Intre timp, alte opinii considera ca untul ar fi o alegere naturala, mult mai buna.

Totusi, care este parerea expertilor? Care dintre aceste doua produse alimentare sunt mai daunatoare pentru sanatatea inimii? Indicat ar fi sa se aleaga alimentul care are cea mai scazuta cantitate de grasimi saturate si fara grasimi trans. Daca pe eticheta produsului printre ingrediente apar uleiuri partial hidrogenate, acestea contin grasimi trans (mai putin de 0.5 grame per portie), chiar daca se specifica faptul ca nu exista grasimi trans.

Untul

In mod natural untul se fabrica cu ajutorul unui singur ingredient: lapte sau mai exact smantana de vaca, ce se amesteca pana cand ajunge in stare semisolida. Prin definitie, untul contine cel putin 80% grasime din lapte, iar pentru un kilogram de unt sunt necesari aproximativ 11 litri de lapte. Exista doua tipuri traditionale de unt: cel sarat si cel nesarat si este gasit in comert impachetat in ambalaje de plastic. In functie de zona geografica se poate gasi in magazinele alimentare de specialitate si unt la care s-au adagat culturi formate din bacterii aromatizate.

Alegere nepotrivita: cubuletele de unt
O lingura de unt contine aproximativ 100 de calorii, contine aproximativ 11 grame de grasime dintre care 7 grame dintre acestea sunt grasimi saturate: aproximativ o treime din valoarea zilnica recomandata. La acestea se adauga un continut de 30 de miligrame de colesterol (10% din doza zilnica recomandata). Unele tipuri de unt, pot avea un nivel mai ridicat de grasimi, implicit mai multe grasimi nesaturate.

De preferat:
Unt batut spuma

Prin procesul de batere al untului, se adauga aer in acesta, facandu-l mai usor si mai putin dens. Iar aceeasi cantitate (o lingura) dintr-un astfel de unt contine jumatate din caloriile si grasimile saturate ale cubuletelor de unt obisnuite.

Unt cu un continut scazut de grasimi
Daca totusi se prefera untul sub forma de cubulete, continutul scazut de grasimi este o alegere inteligenta. Acest tip de unt se va obtine prin adaugarea de apa sau gelatina si conservanti pentru a avea consistenta solida, si in general, va contine jumatate din caloriile si grasimile untului traditional.

Unt amestecat cu uleiuri vegetale
Pentru a se reduce cantitatea de grasimi saturate si colesterol din dieta se poate folosi un amestec de unt si uleiuri de masline sau canola, care vor avea aproximativ 100 de calorii si 11 grame de grasime per portie, dar va contine o cantitate mai mica de grasimi saturate si colesterol fata de untul simplu.

Margarina

Margarina a fost descoperita in anii 1800, in Franta ca o alternativa la untul care era in acea vreme rar si scump. Margarina a avut suisurile si coborasurile ei in industria produselor lactate. La inceput aceasta a fost considerata mai sanatoasa decat untul intrucat are la baza produse vegetale. Dar reactiile negative au luat nastere intrucat margarina este obtinuta in urma unor procedee artificiale ce au ca rezultat grasimi trans. In mod normal, margarina contine 80% grasime, iar in cazul in care procentul coboara sub 70% este considerata margarina cu un continut scazut de grasimi.

Alegerea nepotrivita: Margarina cu grasimi trans
Pentru a ramane solida la temperatura camerei, uleiurile vegetale sunt hidrogenate, iar acest proces are ca rezultat formarea de acizi grasi trans, care cresc colesterolul LDL (rau) din organism. Cele mai multe tipuri de margarina (solida) contin grasimi trans si/sau grasimi saturate.

De preferat:
Margarina fara grasimi trans

Un gram sau doua de grasimi trans poate sa para putin, dar chiar si in cantitati reduse acestea sunt daunatoare inimii, de aceea, se recomanda ca aportul de grasimi trans sa fie cat mai scazut cu putinta. Exista in comert diverse alternative, in cazul in care se doreste sa se utilizeze margarine sau unt la produsele de patiserie sau dulciuri.

Margarina cu un continut scazut de grasimi
La fel ca si untul, numarul scazut de grasimi inseamna ca la compozitia margarinei se va adauga apa sau alte ingrediente pentru a se reduce cantitatea globala de grasimi dar si numarul de calorii. Mai multe branduri ofera acest gen de margarina. O optiune ar fi si margarina batuta, care va avea mai putine grasimi decat margarina densa.

Untul si margarina cu adaosuri

Diversi producatori pun la dispozitia consumatorilor diverse tipuri de unt si margarina la care s-au adaugat diverse adaosuri: de la scortisoara la usturoi si plante aromatizate, calciu si vitamina D, omega-3 si ulei de in, iaurt natural sau ulei de masline extra-virgin.

Toate acestea contribuie la imbunatatirea gustului acestor produse lactate si stimuleaza consumul acestora. In realitate, o portie de unt sau margarina trebuie sa fie mica: este suficient doar un strat subtire intins pe o felie de paine. Indicat ar fi sa se verifice eticheta fiecarui produs, sa se calculeze numarul de calorii, grasimi saturate si grasimi trans dintr-o portie pentru a se face o alegere inteligenta atat pentru gust, sanatate si bugetul oricarei persoane.

Optiuni sanatoase

Cea mai sanatoasa alegere este sa se evite folosirea untului si a margarinei. Iar acestea ar putea fi inlocuite cu grasimile mononesaturate: ulei de masline sau uleiuri vegetale pentru gatit. Daca totusi, se prefera untul pentru prepararea ciupercilor sote, se va incerca sa se utilizeze putin unt care se va completa cu ulei vegetal. In loc de unt, pentru sandwichuri se poate consuma unt din nuci sau avocado. Prin acest lucru se va atinge aportul necesar de grasimi sanatoase.

Caloriile din orice sursa de grasime se acumuleaza rapid, de aceea, orice persoana trebuie sa fie constienta de marimea portiilor consumate. Nu se va exagera si indiferent de produsul selectat se va limita consumul total. Pentru gatit se va folosi margarina cu un continut scazut de grasimi. Cheia este dimensiunea portiei. Chiar si daca se va folosi jumatate de pachet de unt pentru o tava de negresa, nu este o problema daca se vor manca una sau doua bucati de prajitura.