Consumul de branzeturi moi in timpul sarcinii poate fi riscant.
Cele care contin lapte nepasteurizat pot contine bacterii de listeria, afectiune care poate determina avort spontan, nastere prematura si chiar decesul fatului.
De aceea, in timpul sarcinii se vor evita branzeturile cu mucegai, brie, camembert, feta, queso blanco, queso fesca, cu exceptia situatiei in care pe eticheta se specifica faptul ca acestea sunt pasteurizate.
Daca exista vreun dubiu sau nu se pot obtine informatiile necesare, mai bine se va evita consumul acestora.
Carne gatita in sange poate fi gustoasa, dar pe parcursul sarcinii se recomanda sa se manance doar carne bine gatita.
Cea cruda sau insuficient preparata poate contine toxoplasmoza, dar si alte bacterii care pot influenta in mod negativ dezvoltarea fatului.
Sucul proaspat stors in restaurante si baruri, pentru ca nu este pasteurizat ar putea contine bacterii cum ar fi salmonella si e-coli.
Din comert se poate achizitiona suc proaspat, nepasteurizat care este refrigerat.
Acesta se va consuma de femeile insarcinate doar daca este pasteurizat, preferabil imbuteliat in cutii si sticle ambalate in conditii sigure.
Viitoarele mame care prefera sushi ar trebui sa faca o pauza timp de 9 luni in care sa nu guste aceasta delicatesa.
Desi fructele de mare sunt o sursa importanta de proteine, pot fi inclusiv o sursa de paraziti si bacterii nocive pentru fat.
In orice caz, pestele si fructele de mare care fac parte din meniul unei femei insarcinate trebuie bine preparate, la temperaturi inalte.
Cand o persoana de sex feminin prepara prajituri sau alte feluri de mancare ar putea fi tentata sa guste putin din compozitia sau aluatul crud.
Dar acest lucru poate fi riscant pentru dezvoltarea normala a fatului, daca ouale din amestec sunt crude, intrucat multe dintre acestea pot contine salmonella.
Vestea buna este ca aluaturile inghetate, cumparate din magazine, pentru prajituri sunt sigure.
Acelasi risc este valabil si in cazul maionezei, iar alternativa ar fi maioneza vegetala sau cea care are in compozitie oua pasteurizate.
In timpul sarcinii si nu numai trebuie sa se evite sa se foloseasca acelasi tocator sau ustensile de bucatarie utilizate in cazul carnii crude si apoi pentru taierea painii, de exemplu, fara sa se spele cu atentie.
De asemenea, pentru protejarea impotriva infectiilor o alternativa ar fi sa nu se astepte decongelarea totala a carnii inainte ca aceasta sa fie preparata.
Pestele sabie, macroul, rechinul contin un nivel ridicat de metilmercur. Acest metal poate afecta dezvoltarea normala a fatului.
Femeile insarcinate ar trebui sa consume peste cu un nivel scazut de mercur, cum ar fi somonul, somnul si tonul si nu mai mult de 150 de grame pe saptamana.
Inainte de a se folosi ulei de peste sau orice alte suplimente asemanatoare in timpul sarcinii, se va solicita parerea medicului.
Spre desebire de alti germeni, listeria se poate dezvolta si in interiorul frigideului.
De aceea, femeiele insarcinate trebui sa evite consumarea de alimente perisabile (mezeluri) chiar daca acestea au fost pastrate la rece. In cazul crenvrustilor, riscurile scad, daca acestia sunt fierti si mancati la scurt timp.
Pateurile contin carne perisabila si pot contine inclusiv listeria.
Mentinerea frigiderului in jurul temperaturii de 5 grade celsius va incetini cresterea acestei bacterii dar nu o va opri complet.
Deoarece femeile insarcinate sunt vulnerabile la listeria, cel mai bine este sa sa evite orice fel de carne refrigerata.
Totusi consumul de conserve in timpul sarcinii este ok, chiar daca acestea nu contin chiar cele mai sanatoase alimente.
Femeile gravide nu ar trebui manance cruditati de nici un fel (salata, ridichii, varza, etc.).
Bacteriile pot intra in seminte inca dinainte ca acestea sa creasca, iar acesti germeni sunt imposibil de spalat. Daca aceste tipuri de cruditati sunt bine gatite, orice bacterie este distrusa.
In timpul sarcinii, cel mai bine este ca viitoarele mame sa evite pestele afumat, indiferent ca este vorba despre pastrav, peste cu carne alba, cod, ton sau macrou.
Riscul principal il constituie tot contactarea listeriozei.
Scoicile crude sunt una dintre principalele surse de paraziti si bacterii. Dar atunci cand crustaceele, scoicile, stridiile, midiile sunt bine gatite pericolele sunt minime.
Totusi, n-ar trebui pe parcursul sarcinii sa se manipuleze astfel de alimente aflate in stare cruda, cu cochiliile nedesfacute.
Daca nu se cunoaste cu exactitate care este gradul de poluare al apelor, golfurilor si lacurilor, se va evita pestele prins din acestea.
Unele ape sunt contaminate cu substante chimice si industriale.
Cei dragi, prietenii si cunoscutii va pot oferi diverse feluri de mancare.
Totusi daca exista vreun motiv de ingrijorare privind siguranta consumului produsului alimentar (cum ar fi depozitarea peste 2 ore in afara frigiderului) nu ar fi indicat sa se consume.
Nu se va consuma lapte nepasteurizat, intrucat sansele ca acesta sa contina listeria sunt desutl de ridicate.
Orice produs lactat este protejat de listerioza prin procesul de pasteurizare.
Studiile au demonstrat ca o cantitate moderata (maxim o ceasca mica) de cafea poate fi consumata in siguranta in timpul sarcinii, dar cofeina se regaseste si in compozitia ceaiului, unora dintre sucuri, ciocolata si a bauturilor energizante.
Se stie deja ca, consumul excesiv de alcool in timpul sarcinii poate duce la malformatii congenitale grave.
Ceea ce probabil nu se cunoaste este ca, inclusiv consumul unor cantitati mici de bauturi alcoolice este daunator si nu pot fi consumate in siguranta in timpul sarcinii (inclusiv bere, vin, lichioruri etc.).
Daca mancarea de la restaurant pana acasa nu este pastrata in conditii corespunzatoare, iar in mijlocul de transport este cald, bacteriile se vor multiplica.
Orice fel de mancare trebuie depozitat in frigider la maxim doua ore dupa ce a fost gatit, mai ales daca mancarea va fi consumata de viitoarele mame.