Obiectivul general al proiectului "Retea multiregionala pentru terapie integrativa, consiliere si reintegrare sociala a persoanelor diagnosticate cu cancer" consta in crearea unei retele de centre cu acoperire multiregionala pentru consolidarea capacitatii, competentelor si stimei de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer.
Scopul cercetarii a fost de a explora reprezentarile si experientele individuale legate de situatia persoanelor diagnosticate cu cancer atat in randul acestora, ca grup tinta al proiectului, cat si la nivelul apartinatorilor si al angajatorilor, ca actori sociali a caror perspectiva poate oferi o imagine de ansamblu asupra dinamicii individuale si sociale a vietii persoanelor diagnosticate cu cancer.
In ceea ce priveste comparatia intre atitudinea celor trei categorii de respondenti, se poate afirma ca nivelul de incredere in recuperarea si reintegrarea sociala a persoanelor diagnosticate cu cancer scade odata cu gradul de implicare propriu-zisa si in functie de amplitudinea impactului pe care boala il are asupra respondentului: de la persoanele diagnosticate cu cancer la apartinatori si la angajatori. Potrivit discutiilor si a feedback-ului primit din partea coordonatorilor regionali, procesul de recrutare a angajatorilor a fost unul foarte dificil, din cauza atitudinii reticente de a discuta pe marginea acestei tematici. Mai mult, au fost cazuri in care, desi organizatia se confruntase sau se confrunta cu situatia de a avea angajati diagnosticati cu cancer, reprezentantii acesteia sa nu recunoasca acest lucru sau sa refuze in mod categoric sa abordeze acest subiect.
Angajatorii care au acceptat sa ia parte la aceasta cercetare reprezinta deci categoria cea mai deschisa si mai receptiva la aceasta problematica a persoanelor diagnosticate cu cancer si la implicatiile socio-profesionale ale acestei boli. Ca urmare, observatiile si concluziile acestei sectiuni reflecta perspectiva unei categorii bine delimitate de angajatori a caror experienta este una mai degraba pozitiva in ceea ce priveste gestionarea aspectelor privind activitatea persoanelor diagnosticate cu cancer la locul de munca. Aceasta conventie determinata de constrangerile procesului de recrutare este relevanta in special pentru intelegerea comparativa a celor trei perspective: cea a persoanelor diagnosticate cu cancer, cea a apartinatorilor si cea a angajatorilor.
Cea mai mare parte a angajatorilor intervievati fac parte simultan si din categoria apartinatorilor, preferand de multe ori sa adopte perspectiva apartinatorului, care are un impact major asupra abordarii ulterioare din postura de angajator. Se poate spune deci ca, in situatia dublului statut de angajator si apartinator, rolul dominant este cel de apartinator, datorita intensitatii emotionale cu care este traita aceasta experienta.