Cand ne gandim la testosteron, ne gandim la ceva neregulat si grosolan. Este unul dintre lucrurile care il fac pe barbat, barbat. Dar chiar si acest hormon foarte masculin necesita un echilibru foarte precis. Este secretat de catre testicule (desi ovarele secreta si ele o anumita cantitate); acest hormon este implicat in modificarile vocii si stimularea cresterii pilozitatii de la nivelul toracelui baietilor adolescenti. La barbatul tanar intervine in mentinerea libidoului, in conturarea musculaturii si mentinerea nivelelor energetice. In cazul in care este secretat in cantitate prea mare sau prea mica, poate determina afectarea comportamentului si psihicului barbatului.
Potrivit unui studiu publicat in aprilie 1999 in “Jurnalul de Medicina Comportamentala”, nivelul crescut de testosteron prezinta anumite avantaje, dar implica si riscuri serioase. Cercetatorii din Universitatea Park, Statul Pennsylvania, au efectuat un studiu pe 4393 barbati cu varsta cuprinsa intre 32 si 44 ani si care au lucrat in armata intre 1965 si 1971. La acestia s-a determinat nivelul seric de testosteron care a variat intre 53 si 1500 nanograme pe decilitru, cu o medie de 679. (Valorile normale la barbati sunt cuprinse intre 270 si 1070 nanograme/dl).
Barbatii ale caror valori ale testosteronului erau cu putin peste medie, aveau cu 45% mai mic riscul de a face hipertensiune, cu 72% mai mic de infarct miocardic si cu 75% mai scazut de obezitate, comparativ cu barbatii ale caror valori se incadrau putin sub media normalului.
Dar rezultatele nu erau intru-totul favorabile. Acesti barbati prezentau cu 24% mai multe traumatisme, erau cu 32% mai predispusi sa consume cinci sau mai multe pahare de bauturi alcoolice pe zi, cu 35% era mai mare riscul de a prezenta o boala cu transmitere sexuala si cu 151% erau mai predispusi la fumat.
Rezultatele studiului erau si mai ingrijoratoare in randul barbatilor cu valori ridicate ale testosteronului, barbati care prezentau tulburari de comportament si nu mai beneficiau de efectele protectoare ale testosteronului.
Aceste rezultate nu sunt surprinzatoare, afirma autorul Alan Booth - profesor in sociologie si dezvoltare umana - deoarece testosteronul a fost asociat cu tulburarile de comportament in foarte multe studii. Barbatii cu niveluri crescute ale testosteronului sunt mai mult implicati in activitati criminale si comportamente antisociale, conflicte in scoli, au risc mai mare de a ramane singuri sau de a nu avea un loc de munca stabil.
Dar asta nu inseamna ca toti barbatii cu nivel crescut al testosteronului sunt condamnati unui destin tragic, afirma acesta. “Exista foarte multi barbati cu niveluri crescute ale testosteronului care nu comit acte violente si care au casnicii fericite.”
Punand cap la cap toate aceste date, cercetatorii au descoperit ca cei mai sanatosi barbati erau cei cu un nivel al testosteronului cuprins intre 400 si 600 nanograme. Se pare ca acestia beneficiau cel mai mult de efectele testosteronului si experimentau cele mai scazute riscuri asociate acestui hormon.
Unii barbati prezinta niveluri mai mari decat ceilalti, dar este foarte rar cazul cand un asemenea barbat ar necesita tratament, afirma dr. Eugene R. Shippen, autorul cartii “Sindromul testosteronului”. Sunt mult mai frecvente cazurile cand se trateaza pacientii care prezinta niveluri scazute ale testosteronului.
Nivelul testosteronului atinge un varf in jurul varstei de 20 de ani, apoi scade incet in timpul vietii. Poate exista o scadere patologica a acestui nivel in jurul varstei de 30 de ani, afirma Shippen. “Este foarte rara scaderea nivelului pe la 30 de ani, putin frecventa pe la 40 de ani, relativ frecventa pe la 50 de ani si foarte frecventa pe la varste mai inaintate.
Din punct de vedere medical aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de hipogonadism - subproductia de testosteron la nivel sanguin, dar denumita generic “menopauza masculina”. Aceasta scadere a nivelului de testosteron determina scaderea libidoului si disfunctie erectila; de asemenea, mai apare scaderea energiei, fortei si vitalitatii; mai apar dureri la nivelul oaselor si articulatiilor, scaderea initiativei si a agresivitatii psihice. Pe scurt, afirma Shippen, procesul de imbatranire se accelereaza.
Medicii trateaza nivelul scazut de testosteron cu injectii, geluri si creme sau plasturi. Tratamentul se va face toata viata, asemanator cu cel substitutiv cu estrogeni, administrat la femei.
Pacientii care fac tratament substitutiv vor fi monitorizati atent, afirma Booth. Initial pacientii se pot simti bine, insa daca nivelul creste prea tare, ei pot deveni agresivi si agitati.
Monitorizarea nivelului de testosteron la fiecare 5 ani este benefica pentru toti barbatii de 35 de ani si mai mult, afirma Shippen. Testarea testosteronului la barbatii tineri este indicata doar pentru stabilirea nivelului de baza la care un barbat este considerat sanatos. Ulterior, medicul specialist va putea compara valorile cu aceste nivele de referinta, pe masura inaintarii in varsta, si se va asigura ca nu are loc nici o scadere brusca a acestui nivel.