Sanatatea femeii - vulnerabilitati

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin afecteaza peste 500.000 de femei din intreaga lume. In Europa, 33.500 de femei sunt diagnosticate si 15.000 mor anual prin cancer de col, cate 40 in fiecare zi. Acesta reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania, dupa cancerul de san si prima cauza de deces la femeile tinere, grupa de varsta 25-44 ani. In Romania, cancerul de col uterin ucide zilnic 5 femei. Tara noastra este pe primul loc in ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Conform OMS, rata mortalitatii prin acest cancer in Romania este de 2-3 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei de Est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor UE.
Femeile care folosesc anticonceptionale orale si fumatoarele au riscuri mai mari de a face cancer de col uterin din cauza unor modificari importante induse de acestea la nivelul organelor genitale feminine.

Infectia cu virusul Papiloma (factor de risc major al cancerului de col uterin) este foarte raspandita, peste 50% dintre femei si barbati infectandu-se cel putin o data in viata. Singura metoda de prevenire ramane utilizarea unui vaccin care ofera protectie de 98%. Imunizarea pe scara larga a femeilor adolescente si adulte tinere, completata de realizarea periodica a testului Papanicolau, va ajuta la scaderea prevalentei cancerului de col uterin. Vaccinul trebuie administrat inainte de o eventuala sarcina, intrucat poate avea un rol de protectie si asupra fatului.
Acest tip de vaccinare este foarte util pentru tarile in care nu exista un program eficient pentru depistarea si tratamentul leziunilor precanceroase, situatie valabila si in Romania.

Cancerul de san

Cancerul de san, al doilea tip de cancer ca frecventa in lume (1.150.000 de cazuri noi si un numar de 410.712 de decese la 100.000 de locuitori), reprezinta si cel mai frecvent tip de cancer la femeile din Romania, cu o incidenta de 3.429 cazuri/100.000 locuitori in 2002. Cancerul de san este principala cauza a decesului la femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 55 de ani. La fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticata cu cancer de san in lume. La fiecare 14 minute, o femeie moare din cauza acestei boli. In tarile dezvoltate, incidenta este de 6-10 ori mai mare decat in Japonia, Asia si Africa. Femeile albe sunt mai predispuse la cancer de san decat cele afro-americane. Depistat devreme si tratat corect, rata de supravietuire la 5 ani poate ajunge la peste 90%.

Factorii de risc ai cancerului de san

a. Hormonali
:
- menstruatia precoce;
- menopauza la o varsta mai inaintata;
- lipsa unei nasteri;
- folosirea medicamentului Diethylstilbesterol;
- folosirea unui tratament de substitutie hormonala pentru o perioada lunga;
- inceperea folosirii contraceptivelor orale de la o varsta tanara.
b. Sociali:
- lipsa exercitiilor fizice sau miscare fizica insuficienta;
- consumul a mai mult de doua pahare alcool in fiecare zi;
- cresterea excesiva in greutate dupa varsta de 18 ani;
- expunerea la radiatii ionizante;
- fumatul.

Preventia se poate face prin evitarea factorilor de risc si depistarea in faze incipiente prin auto-control periodic al sanului, mamografie la 2 ani dupa varsta de 40 de ani si tratament adecvat al nodulilor suspecti.

Fumatul la femei

Femeile care fumeaza si iau pilule contraceptive au un risc crescut de a face infarct miocardic, accident vascular cerebral si ateroscleroza la nivelul membrelor inferioare, precum si de a avea avorturi spontane sau bebelusi cu greutate mica la nastere.
Foarte serioase sunt efectele fumatului pasiv in cazul parintilor fumatori asupra copiilor. Si cum mama petrece mai mult timp cu copiii, o mama fumatoare aduce cu fiecare tigara fumata in preajma copilului o crestere a riscului acestuia de infectii ale urechii medii, tuse cronica si agravarea astmului bronsic.
Pielea fumatoarelor imbatraneste mai repede, se rideaza mai repede, unghiile si dintii se ingalbenesc, iar dupa ani de fumat, corpul primeste un miros neplacut specific.
„Sexul slab” este supranumit si „sexul frumos”. Farmecul feminin n-a fost asociat niciodata cu un zambet ce descopera dinti ingalbeniti de nicotina sau miasma de fum!
De dragul nostru, a sotilor dumneavoastra, si al copiilor nostri: FRUMOASELE NOASTRE FEMEI ROMANCE, spuneti un hotarat NU FUMATULUI!

Osteoporoza

Este o boala scheletica sistemica, ce se caracterizeaza prin scaderea masei osoase, alterarea micro-arhitecturii tesutului osos si cresterea riscului de fractura.
Dupa gravitate, se disting 3 forme:
1. osteopenia, cand densitatea osoasa este intre 1 si 2,5;
2. osteoporoza, cand scorul densitatii este de 2,5;
3. osteoporoza manifesta sau complicata (fractura de fragilitate asociata).

Una din doua femei si unul din cinci barbati vor prezenta in cursul vietii cel putin o fractura legata de osteoporoza.
In lipsa unei depistari precoce, boala evolueaza silentios timp indelungat, fara semne clinice, debutand prin aparitia complicatiilor: fracturi (cele mai frecvente la incheietura mainii, vertebre, sold) asociate cu dureri cronice, deformari si anchilozari. Aceasta contribuie la reducerea semnificativa a calitatii vietii pacientelor.

Osteoporoza a fost mult timp considerata ca o stare normala a varstnicilor, neacordandu-i-se atentie. Exista destule dovezi care arata ca boala apare si la varste mai tinere. Aceasta poate fi tratata si, mai ales, prevenita cu succes. Cu cat este depistata intr-o faza incipienta, cu atat eficienta interventiei va fi mai mare.

Factorii de risc ai osteoporozei:
- Genetici: constitutie fragila, sexul feminin, antecedente familiale (fracturi de sold ale mamei)
- Hormonali: menopauza precoce, hipogonadism la ambele sexe
- Medicatii: corticoterapie prelungita
- Boli: tirotoxicoza, hiperparatiroidismul primar
- Diverse: varsta avansata, fracturi de fragilitate anterioare.
Si in cazul osteoporozei vorbim de factori de risc influentabili, asa cum sunt: fumatul, excesul de cafea si alcool, sedentarismul, aportul redus de calciu, carenta de vitamina D, masa corporala redusa (cure de slabire). Aici solutia depinde 100% de femei si de vointa lor!

Depresia la femei

Depresia este o stare psihica ce se caracterizeaza prin tristete, indispozitie, fatigabilitate, insomnie, pierderea interesului pentru activitati altadata placute, scaderea libidoului, sentimentul de disperare.
Frecventa depresiei la femei este de 2-3 ori mai mare decat la barbati. Exista diferente intre femei si barbati in legatura cu nivelul estrogenului, serotoninei, cortizonului si al melatoninei, care explica partial de ce femeile sunt mai susceptibile la depresie, in special la depresia sezoniera. Estrogenul – hormonul sexual feminin – influenteaza mai mult de 300 de functii ale organismului, printre care reglarea ciclului menstrual, protejarea inimii si mentinerea unei osaturi puternice.

De asemenea, stresul joaca un rol major. La stres femeile reactioneaza diferit fata de barbati. Ele dezvolta simptome afective, ca depresie, anxietate, deprinderi alimentare gresite, iar barbatii apeleaza mai degraba la alcool, droguri si comportamente agresive.
Fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual, de dupa sarcina sau din timpul menopauzei contribuie la aparitia unor forme de depresie specifice femeilor, cum ar fi: sindromul premenstrual, disforia premenstruala, depresia postpartum (dupa nastere) si depresia din premenopauza, care de multe ori raman netratate. Sindromul premenstrual se poate preveni si trata.
Mai mult de 50% dintre femeile care au avut depresie postpartum o vor experimenta din nou la urmatoarea nastere, motiv pentru care aceasta trebuie depistata si tratata la timp. Rata sinuciderilor este mai ridicata in premenopauza.

Autor: Asist. Univ. Dr. STEFAN MIHAICUTA