In medie, barbatii mor cu aproximativ 5 ani inaintea femeilor, conform unor studii realizate in anul 2010. Speranta medie de viata ar fi la femei de 80.4 ani iar la barbati de 75.4 ani. Care este explicatia acestor rezultate?
Specialistii considera ca principalele cauze ale decesurilor sunt:
- bolile cardiovasculare - care afecteaza 26.6% dintre barbati;
- cancerul (in mod special pulmonar si colorectal) - responsabil de 24.5% din cazurile de decese ;
- leziunile traumatice sau accidentele - letale in proportie de 6,5%;
De asemenea, barbatii sunt susceptibili de dezvoltarea a diverse boli cronice ale aparatului respirator inferior, accidente vasculare cerebrale si decese.
In unele privinte, pare contradictoriu faptul ca femeile traiesc mai mult, dat fiind ca barbatii sunt considerati, in general, mai puternici. Totusi specialistii considera ca in ciuda puterii lor fizice superioare in comparatie cu femeile, barbatii sunt mai fragili, mai vulnerabili biologic decat femeile si acest lucru debuteaza inca din uter.
Mult mai putine persoane de sex feminin comparativ cu cele de sex masculin au probleme de sanatate inca de la nastere si sufera intarzieri in dezvoltare si probleme respiratorii.
Maladiile care afecteaza arterele coronariene se manifesta mult mai devreme la barbati decat la femei, iar barbatii care sufera de astfel de afectiuni ar putea inceta din viata in jurul varstei de 65 de ani. In cazul deceselor declansate de bolile de inima, aproximativ un sfert includ barbati cu varsta intre 46-65 de ani.
Cancerul pulmonar si colorectal sunt motivul din cauza caruia viata multora dintre persoane se incheie mai devreme. Studiile au confirmat faptul ca de doua ori mai multi barbati mor din cauza cancerului pulmonar decat femeile. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul pulmonar se dezvolta in plamani, nu este raspandit de la alte organe.
Fumatul este un factor major de declansare al acestei boli. Fumatorii de sex masculin au sanse cu 23% mai mari sa manifeste cancer pulmonar decat nefumatorii si tutunul este cauza a 90% dintre cazurile de deces.
O proportie covarsitoare a bolnavilor care sufera de cancer colorectal (peste 90%) este compusa din persoane cu varsta de peste 50 de ani. Din aceste motive, specialistii recomanda investigarea pentru aceasta boala incepand cu varsta de 50 de ani. Screeningul va ajuta medicul sa descopere eventualii polipi cancerosi. Daca sunt detectati devreme, acestia pot fi eliminati inainte sa avanseze cancerul.
Aceste tipuri de leziuni sunt adesea cauza unor erori umane si a factorilor de mediu. Conform statisticilor una din patru vizite la camera de urgenta implica un pacient adult de sex masculin. Accidentele provocate de autovehiculele cu motor sunt principalul motiv de deces.
Traficul aglomerat, depasirea limitelor legale de viteza si utilizarea incorecta a mijlocului de transport auto, asociata cu utilizarea telefoanelor mobile sau mancatul in timpul sofatului, oboseala si conditiile meteorologice contribuie la aceasta statistica nefericita. Pentru a reduce sansele de a avea un accident auto fatal, este necesar purtarea centurii de siguranta, sa nu se depaseasca limitele de viteza, sa nu se consume alcool in timpul condusului si sa sa respecte regulile de circulatie.
Intoxicatiile si loviturile in diverse zone ale corpului reprezinta alte surse de prejudicii neintentionate. Consumul unei supradoze de droguri ilegale si de medicamente eliberate fara prescritie medicale, alaturi de accidentele care implica manevrarea gresita a unor substante chimice in cadrul gospodariei sunt, de asemenea, cauze ale deceselor din aceasta categorie. Decesul survine mai ales atunci cand oamenii se ranesc la nivelul capului si al gatului.
Pentru a creste sansele unei vieti mai indelungate pot fi urmate unele din urmatoarele sfaturi:
- se va vizita anual medicul pentru evaluarea starii generale de sanatate si pentru recomandari privind modificarea stilului de viata (dieta si exercitii fizice). Acestea pot influenta in mod pozitiv starea de sanatate a unei persoane. Medicul ar trebui sa cunoasca si istoricul medical familial: daca o persoana este predispusa la anumite boli, doctorul ar trebui sa se cunoasca acest amanunt. In urma consultului si a eventualelor investigatii, specialistul ar putea recomanda anumite teste, suplimentare;
- se vor monitoriza si trata afectiunile de genul: bolilor cardiovasculare, colesterolului ridicat, hipertensiune arteriala si diabet zaharat;
- se va renunta la fumat, pentru a reduce sansele unui eventual deces provocat de cancerul pulmonar;
- se va tine o dieta echilibrata ce va contine in mod special fructe si legume, cereale integrale, alimente cu un continut scazut de grasimi si mai putina carne;
- se vor face exercitii fizice, cel putin 30 de minute pe zi, in majoritatea zilelor saptamanii. In acest mod se va reduce considerabil riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare si a accidentelor cerebrale vasculare;
- se vor lua masuri de protectie la domiciliu - se va inlatura sau schimba pozitia anumitor cabluri sau covoare, se vor folosi cu grija scarile si se va circula cu atentie pe suprafetele alunecoase;
- se va folosi intotdeauna bara pentru sprijin atunci cand se vor urca sau cobori scarile.