Schimbarile hormonale ce afecteaza organismul odata cu inaintarea in varsta nu sunt caracteristice doar femeilor, din ce in ce mai multi medici observand si tratand modificari si simptome similare celor premergatoare instalarii menopauzei si in cazul barbatilor. In cazul acestora, acest proces poarta denumirea de andropauza si implica modificari organice si comportamentale datorate scaderii nivelului testosteronului.
In momentul de fata exista discutii si dezbateri importante in lumea medicala cu privire la acceptarea sau nu a acestei conditii medicale, studiile efectuate recent demonstrand existenta substratului organic al acestei stari, intrucat pacientii care au beneficiat de terapie hormonala de substitutie (administrare de testosteron) au descris o imbunatatire a starii generale si o ameliorare a unor simptome asociate andropauzei.
Andropauza este termenul medical folosit pentru a descrie scaderea progresiva a nivelului de testosteron corelata cu aparitia unor simptome ca fatigabilitate, astenie, depresie si disfunctii sexuale. Aceasta corelatie, desi este inca foarte controversata, deriva din rolurile indeplinite de testosteron in organismul masculin, acesta fiind hormonul responsabil de libidou, formarea si eliberarea spermei in timpul actului sexual, precum si de pastrarea fortei si tonusului muscular. Controversele care au aparut in jurul acestei corelatii se datoreaza faptului ca nivelul testosteronului scade cu varsta la majoritatea barbatilor, insa andropauza ca atare nu este resimtita decat de o parte dintre acestia.
Testosteronul atinge un maxim al secretiei in jurul varstei de 16-18 ani, iar spre 30 de ani nivelurile lui deja incep sa scada usor, mentinandu-se insa in limitele care asigura o buna functionare a organismului. Spre deosebire de femei, la care menopauza este un proces bine delimitat in timp si care are o cauza cunoscuta si acceptata (oprirea completa si permanenta a secretiei de hormoni sexuali), la barbati, aceasta scadere progresiva a nivelului testosteronului este cea care impiedica definirea exacta a andropauzei.
Exista barbati care inca de la varsta de 50 de ani resimt o serie de neplaceri de natura fizica si psihica datorate scaderii secretiei testosteronului, in timp ce altii sunt capabili sa produca sperma chiar si la 80 de ani.
Factori declansatori
Luand in considerare faptul ca andropauza nu se instituie la toti barbatii, medicii considera ca exista factori declansatori ai acestei stari, cum ar fi diferite afectiuni cronice care se insotesc de scaderea nivelului acestui hormon (de exemplu, diabetul), stari psihice (depresie, dementa) sau obezitatea. De asemenea, exista si boli cardiace sau pulmonare care afecteaza secretia de testosteron, iar doctorii atentioneaza in mod deosebit barbatii cu patologie autoimuna sau cancer la scaderea nivelului testosteronului.
Primul pas in stabilirea diagnosticului este reprezentat de efectuarea unui examen fizic amanuntit de catre medicul specialist, precum si realizarea anamnezei, care va evidentia simptomele acuzate de pacient. In vederea excluderii altor conditii patologice care pot predispune la confuzii de diagnostic si implicit de tratament, doctorul poate cere efectuarea unor analize suplimentare.
Urmeaza apoi recoltarea hemoleucogramei si dozarea nivelului de hormoni din sange, accentul punandu-se pe stabilirea corecta si cat mai exacta a concentratiei testosteronului.
Printre simptomele fizice frecvent acuzate de pacienti se numara: transpiratii nocturne, astenie, mialgii, dureri articulare, iar in ceea ce priveste simptomele psihice, acestea includ tulburari de dispozitie, neliniste, iritabilitate si depresie.
Cea mai importanta acuza o reprezinta insa disfunctia sexuala. Problema apare la aproximativ 80% dintre barbatii aflati la andropauza si se manifesta concret prin scaderea libidoului si imposibilitatea de a mentine erectia in timpul actului sexual, acestea fiind consecinte directe ale scaderii nivelului testosteronului din organism.
In cazul in care determinarile de laborator evidentiaza o concentratie scazuta a testosteronului, tratamentul de prima intentie vizeaza corectarea nivelurilor hormonale prin administrarea terapiei de substitutie hormonala a testosteronului (Testosterone Replacement Therapy - TRT). Ca si in cazul terapiei hormonale pentru menopauza, administrarea hormonilor sexuali are scopul de a readuce nivelul testosteronului la valori apropiate de normal. Odata ce concentratia hormonului incepe sa creasca, starea pacientilor incepe sa se imbunatateasca, acestia descriind o diminuare in intensitate a simptomatologiei sau chiar disparitia unora dintre acuze.
Libidoul, fatigabilitatea si depresia sunt primele care incep sa se amelioreze. Totusi, acest tip de terapie nu poate intotdeauna sa combata eficient disfunctia erectila, in acest caz fiind necesar administrarea unui tratament specific acestei probleme.
Un astfel de tratament hormonal are si efecte adverse si reactii secundare neplacute, motiv pentru care vizita la medic este esentiala inaintea inceperii administrarii lui. De exemplu, un astfel de tratament poate agrava evolutia unui cancer de prostata.
Alaturi de tratamentul hormonal, medicul curant poate indica si modificarea stilului de viata, in sensul practicarii unui sport sau urmarii unei diete, in vederea eliminarii factorilor de risc (obezitate). De asemenea, medicul poate prescrie si medicatie antidepresiva, daca starea pacientului o impune.