Neplacerile sanatatii declansate de caldura

Generalitati

Specialistii propun 5 strategii de prevenire a celor mai frecvente afectiuni sau situatii care pun in pericol sanatatea unei persoane in anotimpul calduros, care ar putea trasforma perioada vacantei intr-una de cosmar.

Iata mai jos cateva dintre masurile de preventie, care alaturi de un pahar de limonada rece, pot face oricui, vara, mai frumoasa.

Deshidratarea si insolatia

Deshidratarea si insolatia sunt strans legate una de alta si sunt intalnite la persoanele care stau vreme indelungata in soarele torid al verii, fara nici un fel de protectie.

Practic din cauza caldurii, oamenii transpira, iar concentratia de electroliti a lichidelor corpului poate fi echilibrata doar cu ajutorul lichidelor.

Daca o persoana este deshidratata nu poate transpira suficient, pentru ca transpiratia sa scada temperatura corpului. Iar acest lucru devine periculos, mai ales pe timpul verii, cand exista pericolul insolatiei.

Semnale de avertizare:

Simptomele de deshidratare pot varia de la sete si oboseala generala la dureri de cap, greata si confuzie.

In cazul insolatiei, apar inclusiv durerile de cap pana la confuzie dar pot sa apara chiar si delirul si halucinatiile.

Ce se poate face?

Deshidratarea este usor de tratat cu fluide.

Insolatia necesita vizita la camera de urgenta a unui spital pentru administrarea de fluide pe cale intravenoasa.

Uneori in cazul insolatiei grave, rinichii pot ceda.

Toxiinfectia alimentara

Toxiinfectia alimentara este mai frecventa vara decat in restul anului, din numeroase motive.

Atunci cand temperaturile sunt ridicate exista mai multi factori care pot degrada alimentele.

La temperatura inadecvata, microorganismele care provoaca toxiinfectii alimentare se pot multiplica.

Atat salata cu paste dar si sandwichul cu sunca se pot transforma in surse de bacterii doar in drumul de la magazin catre casa, daca nu sunt ferite de caldura excesiva.

Ce se poate face:

Exista patru reguli de baza, pe timp de vara, importante pentru prevenirea toxiinfectiei alimentare: alimentele vor fi preparate suficient termic, se vor respecta conditiile de igiena, pastrarea acestora se va face la rece, in conditii optime, iar mancarurile nu se vor amesteca una cu alta.

Fiecare persoana, inainte de a lua masa isi va spala mainile cu apa si sapun.

Daca nu este posibil acest lucru, isi va sterge mainile cu servetele dezinfectante inainte sa manipuleze produsele alimentare.

Pentru a stii cand s-a atins temperatura optima cand se gateste un fel de mancare, specialistii recomanda utilizarea unor termometre special concepute, in acest scop.

In cazul unui picnic, se vor folosi lazi frigorifice pentru pastrarea la rece a alimentelor.

Nu se vor refrigera produsele alimentare care nu necesita acest lucru.

O alta alternativa este sa se congeleze alimentele care vor fi luate la picnic cu putin timp inainte, astfel incat atunci cand va veni momentul mesei acestea sa fie dezghetate.

Un aspect important este sa se utilizeze separat ustensilele pentru prepararea carnii crude de cele folosite pentru mancat.

Semnale de avertizare:

Principalele manifestari sunt: varsaturi, crampe stomacale, diaree, si alte simptome asemanatoare gripei.

Tratamentul trebuie instituit in unele cazuri de toxiinfectie alimentara la 2-6 ore de la declansarea simptomelor (acestea pot persista pana la trei zile).
Ce se poate face:

Daca in ciuda eforturilor depuse, toxiinfectia alimentara inca se manifesta, este foarte important sa se stie ca unele tipuri ale bolii, cum ar fi cele provocate de E coli O157:H7 pot pune viata in pericol, in mod special a copiilor mici, persoanelor in varsta si in cazul celor cu sistemul imunitar slabit.

Simptomele care sunt severe sau prelungite pot avea nevoie de tratament special.

De aceea, cei care banuiesc ca ar avea toxiinfectie alimentara trebuie sa se adreseze medicului.

Muscaturile de tantari

Pe langa faptul ca muscaturile de tantari au efecte neplacute, prin intermediul acestora se pot transmite si boli destul de grave (cum ar fi encefalita sau virusul west nile, de exemplu).

Cum pot fi evitate:

Muscatura de tantari poate fi evitata fie prin aplicarea pe piele a uleiurilor de lamaie, eucalipt (sau chiar otet diluat cu apa), utilizarea pastilelor sau aparatelor care alunga insectele, purtarea de haine lungi si largi sau utilizarea de spray-uri si lotiuni repelente contra muscaturilor de tantari.

De asemenea, pe cat posibil se va evita sa se stea in aer liber in amurg si in zori.

Semne de avertizare:

Intepaturile de tantari pot fi observate pe piele sub forma unor umflaturi rosii, pruriginoase. Ce se poate face.

Muscaturile de tantar dispar, de obcei, in mai putin de o saptamana. Intre timp, zona poate fi mentinuta curata si spalata si se poate aplica gheata sau o compresa rece, iar pentru ameliorarea mancarimilor se va administra un antihistaminic sau o lotiune calmanta.

Aproape 80% dintre persoanele infectate cu virusul west nile, posibil sa nu manifeste nici un simptom.

Totusi persoana care va avea dureri de cap, febra, dureri musculare, greata, varsaturi, ganglioni limfatici inflamati sau eruptii la nivelul pielii localizate in zona stomacului, pieptului si spatelui se va adresa de urgenta medicului.

Urechea inotatorului

Urechea inatatorului sau otita externa poate deveni un cosmar pentru copii, pe timpul verii. Dupa ce o persoana face dus, baie sau innoata, in canalul auditiv poate ramane apa care va duce la inflamarea si infectia urechii.

Cum poate fi evitata:

Purtarea dopurilor de urechi pentru ca apa sa nu patrunda in interiorul acestora este una dintre alternativele cele mai indicate.

Semne de avertizare.

Auzul poate fi infundat, se poate declansa febra, ganglionii limfatici se pot umfla, durerea se accentueaza la palparea sau atingerea urechii si persista senzatia de apa prezenta in urechi.

Ce se poate face: Tratamentul se va face doar pe baza prescriptiei medicale, de aceea, in cazul prezentei simptomelor enumerate mai sus se va consulta medicul.

Arsurile solare

Nimic nu este mai rau decat o arsura solara pe timp de vara.

Si desigur, cand pielea este arsa, trebuie evitat soarele.

Lumina solara este compusa din lumina infrarosie vizibila si ultravioleta (formata din raze UVA, UVB si UVC).

Razele UVA bronzeaza dar rideaza pielea, iar razele UVB cauzeaza arsurile solare, faciliteaza imbatranirea prematura si pot declansa chiar si cancerul de piele.

Cum pot fi evitate:

Protejarea pielii de razele ultraviolete sau chiar evitarea acestora, previne aparitia arsurilor solare.

Dermatologii recomanda utilizarea unei creme cu ecran cu spectru larg de protectie eficienta impotriva radiilor (fie le blocheaza fie le absoarbe).

Aceasta poate fi utilizata chiar si cand afara este nor, intrucat cele mai multe dintre razele UV patrund prin nori.
Semnale de avertizare:

Desi soarele ofera o culoare frumoasa a pielii, dupa bronzare, cateva ore mai tarziu se vor simti si efectele negative ale acestuia daca nu se iau masuri pentru protectia solara.

Simptomele apar, de obicei, la patru ore de la expunerea la soare si se inrautatesc in urmatoarele 24-36 de ore, dar se vindeca in maxim 5 zile.

In cazul arsurilor solare usoare, pielea devine rosie, calda si sensibila la atingere.

Cu cat pielea este mai arsa de soare, devine mai umflata iar uneori pot sa apara chiar si mici vezicule.

Ce se poate face:

Pentru tratarea unei arsuri solare se poate folosi ibuprofen, acetaminofen sau aspirina pentru diminuarea durerilor de cap si a febrei si apa potabila pentru rehidratare.

Recomandate sunt si compresele sau baile reci. In cazul in care arsura solara este severa si au aparut chiar si basicile, se recomanda acoperirea zonei cu un tifon steril pentru prevenirea infectiei.

Nu se vor sparge veziculele intrucat acest lucru incetineste procesul de vindecare si creste riscul infectiei.