Prezentati risc crescut pentru cancerul de piele?

Generalitati

Cum poate afla o persoana daca are risc crescut de aparitie a cancerului de piele? Acest lucru depinde de mostenirea sa genetica, stilul de viata si mediul in care traieste.

Cancerul de piele este, de obicei, cauzat de supraexpunerea la razele ultraviolete, cum ar fi lumina soarelui sau a solarului. Lumina razelor ultraviolete este daunatoare pentru celulele pielii. In momentul in care acestea sunt deja afectate, incep sa se multiplice necontrolat, iar rezultatul va fi cancerul de piele.

Lumina razelor ultraviolete poate impiedica sistemul imunitar sa depisteze si sa distruga celulele cancerului cutanat.

Situatiile care implica expunerea unei persoane la lumina ultravioleta includ:

- lucrul sau petrecerea unui timp indelungat in aer liber;

- plaja fara masuri de protectie;

- participarea sau vizionarea diverselor sporturi in aer liber;

- sedintele la solar.

Printre conditiile care diminueaza protectia contra razelor UV se enumera:

- pielea care se arde cu usurinta (persoanele cu pielea mai inchisa au mai multa melanina, pigment al pielii care ajuta la protejarea de lumina razelor ultraviolete)

- a trai in zona ecuadorului, la altitudine ridicata sau timpul petrecut pe tip de zi in aer liber in momentele in care indicele UV este ridicat

- manifestarea unor afectuni (cum ar fi HIV) sau urmarea diverselor tratamente, cum ar fi cele pentru cancer sau transplant, care suprima sistemul imunitar - deoarece in acest mod scade capacitatea organismului de a gasi si de a distruge celulele specifice cancerului de piele.

Alti factori care cresc riscul dezvoltarii cancerului de piele sunt: arsurile solare severe, expunerea excesiva la razele ultraviolete, otravirea cu arsenic sau arsurile provocate de radiu.

In cazul unui anumit tip de cancer de piele (melanomul malign) intervin si alte elemente care predispun la aparitia acestuia: istoricul familial de cancer de piele, un numar mare de alunite sau alunite neobisnuite.

Masuri de precautie

Cel mai important lucru care se poate face pentru evitarea cancerului de piele este minimizarea expunerii la lumina razelor ultraviolete. Acest lucru inseamna protejarea pielii atat de soare, cat si de lumina solarului.

Iata cateva sfaturi care ar putea permite oricui sa se bucure de timpul petrecut la soare, in aer liber, in conditii de siguranta:

- se va folosi o crema cu SPF (factor de protectie solara) de cel putin 15. Ideal ar fi sa se achizitioneze un produs care sa protejeze impotriva ambelor tipuri de lumina UVA si UVB. Pentru cresterea confortului, unele creme au si rol de hidratare, pe langa protectie.

- programul de activitati in aer liber va fi limitat sau evitat intre orele 10:00-16:00

- corpul se va acoperi cat mai mult posibil cu palarie, ochelari de soare cu protectie laterala si imbracaminte (pantaloni lungi, bluza cu maneci lungi, fusta lunga)

- bebelusii sub un an vor fi feriti de lumina directa a soarelui, prin utilizarea unei umbrele, a copertinei caruciorului sau haine si palarii adecvate

- se va citi cu atentie prospectul medicamentelor utilizate pentru ca exista anumite substante medicamentoase care cresc riscul de arsuri solare. Anumite antibiotice si unele medicamente pentru tratamentul acneei pot creste sensibilitatea pielii expusa la soare.

Femeilor care utilizeaza pilule contraceptive le pot aparea pete mai inchise pe obraz si frunte atunci cand aceste zone nu sunt ocrotite de razele solare. In oricare din aceste situatii se va discuta cu medicul sau cu farmacistul.

Persoanele care agreeaza pielea bronzata pot incerca produsele de autobronzare sub forma de geluri sau creme care contin un colorant care ofera pielii culoarea bronzata.

De obicei, coloritul dispare in aproximativ o saptamana, in cazul in care celulele moarte de la suprafata pielii (colorate) sunt indepartate. Produsele pentru autobronzare trebuie aplicate in mod regulat in scopul mentinerii uniforme a culorii.

Se vor spala cu atentie mainile cu apa si sapun dupa aplicarea acestora pentru a se evita transferarea cremelor in alte parti ale corpului. De obicei, aceste produse nu ofera protectie impotriva soarelui.

Examinarea regulata a pielii este o alta modalitate de lupta pentru preintampinarea cancerului de piele. Toti oamenii ar trebui sa isi autoexamineze pielea lunar. Acest lucru va ajuta la o mai buna cunoastere a pielii, astfel incat eventualele modificari vor fi depistate cu usurinta. Recomandata, in acelasi scop, ar fi si vizita la un medic dermatolog.

Diagnosticul precoce

Cele mai multe tipuri de cancer pot fi vindecate daca sunt diagnosticate precoce. Secretul este sa se cunoasca foarte bine pielea, alunitele si petele acesteia.

Iata cum se va face autoexaminarea:

- in primul rand este nevoie de o camera bina iluminata, cu doua oglinzi, una mai mica si una mai mare pentru a se putea vedea inclusiv zonele dificil de vizualizat, cum este spatele. Ar putea fi de ajutor si prezenta altei persoane.

- se va analiza pielea de pe toata suprafata corpului. Pentru a nu uita anumite portiuni se va urma o rutina a evaluarii: de exemplu s-ar putea incepe cu arii extinse din partea din fata a corpului, apoi partea din spate si in cele din urma partile laterale. Apoi se va trece la alte zone, cum ar fi mainile si picioarele (inclusiv pielea dintre degete si picioare), zona genitala, fesele, spatele urechilor, ceafa. Se vor verifica si pliurile pielii si scalpului.

- important ar fi sa se cunoasca alunitele prezente deja si semnele din nastere. Se va reexamina pielea in fiecare luna si se vor raporta medicului eventualele modificari sau alte alte lucruri neobisnuite. Anual controlul trebuie realizat de catre medic.

Cand se vor examina alunitele se va tine cont de ABCD-ul cancerului de piele:

- A - asimetria - acest lucru inseamna ca alunita are marginile asimetrice, iar cele doua jumatati care o compun au forme diferite

- B - bordura - alunitele cu margini zimtate sau crestate pot semnala prezenta cancerului cutanat

- C - culoarea - alunitele care isi modifica culoarea pot fi semne de avertizare pentru cancerul de piele

- D - diametrul - alunitele mai mari de 6 mm pot fi un semn de cancer de piele.

De asemenea daca se observa si alte modficari, cum ar fi o rana care se pare ca nu se vindeca, alunite care sangereaza sau care provoaca mancarimi sau orice alte modificari ale pielii ingrijoratoare, se va consulta medicul.

Keratoza actinica: un semnal de alarma

Keratoza actinica este un semn de avertizare timpurie al cancerului cutanat. Aceasta leziune aspra a pielii presupune aparitia unor pete scuamoase si apare in zonele care au fost expuse la soare de-a lungul timpului. Desi nu sunt considerate a fi o forma de cancer de piele, acestea se pot transforma in cancer daca nu sunt tratate cu proptitudine.

Ca si cancerul de piele, keratoza actinica este provocata de expunerea prelungita la lumina UV, cum ar fi lumina soarelui. Persoanele care au un nivel scazut de melanina in piele, predispuse la arsurile solare au un risc mai mare de a dezvolta keratoza actinica.

Cum se poate diagnostica keratoza actinica?
Se va verifica pielea si mai ales zonele expuse la soare, orice portiune solzoasa, aspra, de culoarea pielii, rozie, gri, roz, maronie. Aceste rani sunt deseori acuperite cu o crusta. Keratoza actinica este adesea intalnita in zona fetei, scaplului, urechilor, gatului, brate si maini. Daca o persoana considera ca ar putea avea aceasta afectiune sau pielea sa sufera de orice alte modificari, va consulta medicul dermatolog.

Daca medicul stabileste diagnosticul de keratoza actinica, exista variate optiuni de tratament. Uneori poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a se elimina sau diminua formatiunea tumorala, folosirea de azot lichid pentru criogenarea acesteia, utilizarea unui laser pentru distrugerea celulelor ce compun leziunea sau electrocauterizarea.

Pentru vindecare se poate urma si tratament medicamentos cu fluorouracil si imiquimod care vor fi aplicate pe piele. Inclusiv terapia fotodinamica ce foloseste o sursa speciala de lumina combinata cu medicamente poate fi utilizata pentru tratarea keratozei actinice.

Cum poate fi prevenita keratoza actinica?
Masurile de prevenire sunt aceleasi ca si in cazul protectiei contra cancerului de piele: evitarea expunerii la lumina ultravioleta si verificarea regulata a pielii. In acest scop se vor aplica diverse masuri de protectie solara, se va evita lumina UV in perioadele de varf (10:00-16:00), trupul va fi acoperit complet cu imbracaminte larga si ochelari de soare in cazul in care se va merge in aer liber cand soarele este puternic si lunar se va face autoexaminarea pentru depistarea timpurie a eventualelor semne ale cancerului.