Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Rosiile, pe locul 2 in topul preferintelor romanilor

Tomatele sau rosiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentatia omului, care pot fi consumate in stare proaspata sau ca ingredient in diferite feluri de mancare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, dupa cartofi.

Gustoase si aproape indispensabile din bucatarie, rosiile aduc multe beneficii sanatatii.

Rosia este apreciata datorita gustului ei dar si avantajelor pe care le ofera sanatatii. Desi pot fi consumate tot timpul anului, datorita culturilor din sera, valoarea lor nutritiva este mai ridicata si gustul este mai intens atunci cand sunt cultivate in gradini, la soare, in lunile de vara (iunie pana in septembrie).

Compozitia chimica a tomatelor

Exista diverse soiuri de rosii, de la cele rotunde - suculente, cele ovale - carnoase si pana la cele mici cu gust dulce, cherry, dar toate au aceleasi proprietati nutritive, fiind o sursa importanta de:

- potasiu, fosfor, magneziu, fier - necesare pentru buna functionare a activitatii normale a nervilor si muschilor;

- vitaminele A, B, si C - rosia este a treia leguma bogata in vitamina C din dieta si a patra in vitamina A, prin continutul sau ridicat de betacaroten sau provitamina A;

- fitosteroli - compusi care contribuie la mentinerea sub control a valorilor colesterolului;

- acid folic - care ajuta la eliminarea homocisteinei, un aminoacid a carei metabolizare este dependenta de metabolizarea vitaminelor din complexul B, mai ales a acidului folic.

Efectul homocisteinei asupra sanatatii

Nivelurile crescute de homocisteina cresc riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, a infarctului miocardic, a accidentelor vasculare sau a bolilor vasculare manifestate la nivelul mainilor sau picioarelor. Homocisteina este, de asemenea, implicata in evolutia aterosclerozei, un proces in urma caruia se acumuleaza depuneri de grasime si minerale in artere, iar acestea dobandesc treptat o duritate distincta si pot diminua flexibilitatea vaselor de sange.

Alaturi de valorile ridicate de hormocisteina din sange, la unele persoane, se intalnesc si alti factori de risc cum ar fi hipertensiunea arteriala sau nivelul ridicat de colesterol care care contribuie la aparitia trombozelor.

O rosie de marime medie contine 11 calorii, 95% din greutatea sa este apa si 4% carbohidrati. Aceste caracteristici, impreuna cu proprietatile sale diuretice si continutul scazut de sodiu, transforma rosia intr-un aliat important in dietele de slabire si pentru mentinerea numarului optim de kilograme.

Cercetarile au confirmat ca unii compusi din rosii, cum ar fi licopenul, influenteaza in sens pozitiv mecanismele biologice de aparare: sistemul imunitar si antioxidant al organismului.

Atunci cand cancerul este prezent, ADN-ul unei persoane este prejudiciat. S-a demonstrat ca, in urma consumului regulat de suc de rosii, s-a redus volumul ADN-ului afectat al celulelor limfocite (cele cu rol de aparare) al sangelui periferic, iar daca la sucul de rosii s-a adaugat si piure de tomate, gradul de protectie al ADN-ului importiva radicalilor liberi a crescut.

Licopenul - un compus cu proprietati deosebite

Rosiile sunt bogate in licopen, un pigment vegetal din familia carotenoidelor, descoperit in anul 1873, care ofera culoarea legumei dar care are si caracteristici exceptionale - principala fiind aceea ca este un antioxidant puternic.

Numeroase studii au dovedit ca prin consumul regulat de tomate poate fi preintampinata dezvoltarea cancerului de prostata, digestiv si pulmonar, dar si a bolilor cardiovasculare.

De asemenea, rosiile ajuta la combaterea aterosclerozei si a sindromului de degenerare (atrofie) musculara, principalele cauze de disconfort la persoanele de peste 65 de ani.

Majoritatea cercetarilor privind efectele benefice in urma consumului de tomate si al derivatelor lor s-au concentrat in mod special pe licopen. Cu toate acestea, administrarea izolata doar a licopenului timp de 12 saptamani nu a remediat in nici un fel ADN-ul deteriorat de la nivelul limfocitele umane; s-au obtinut insa rezultate pozitive daca substanta a fost combinata cu:

- tocoferol - vitamina E solubila;

- acid fenolic si flavonoide (compusi naturali care se gasesc in plante);

- carotenoizi - o clasa de pigmenti naturali liposolubili existenta in special in plante, care interfera cu procesul fotosintezei.

In aceasta situatie s-au obtinut efecte simultane de blocare a reactiior patologice in urma carora se generau radicali liberi ce afectau ADN-ul.

De asemenea, specialistii afirma ca adaugarea in dieta a unui suc de rosii care contine chiar si o cantitate redusa de carotenoizi creste imunitatea celulara iar riscul aparitiei cancerului scade.

Rosiile tratate termic sunt mult mai eficiente

Spre deosebire de alte fructe si legume al caror continut nutritiv se reduce atunci cand sunt tratate termic (cum ar fi distrugerea cantitatii de vitamina C), in cazul rosiilor, in urma acestui proces, se pastreaza proprietatile lor antioxidante si are loc cresterea concentratiei de licopen. Mai mult, studiile au confirmat ca organismul absoarbe mult mai bine licopenul din tomatele tratate termic.

Rosiile proaspete ofera o cantitate de 4 ori mai mica de licopen. Exista si alte fructe si legume care contin licopen (pepene verde, de exemplu), dar mult mai putin decat rosiile. De fapt, peste 80% din licopenul din dieta unei persoane provine din consumul de tomate si alte produse derivate din acestea, iar combinatia dintre ele si uleiul de masline creste puterea de absorbtie a licopenului.

Antioxidantii

Antioxidantii sunt substante (vitamine, minerale, coloranti naturali) care protejeaza celulele corpului de efectele nocive ale radicalilor liberi, molecule care se formeaza in organism prin contactul cu oxigenul. Radicalii liberi sunt partial responsabili pentru procesele de imbatranire, bolile cardiovasculare si cancer, ataca membranele celulare si ADN-ul celular.

Oxidarea celulara este un proces normal care afecteaza toate tesuturile si este inevitabila. Totusi, exista anumiti factori (poluarea mediului, fumatul, dietele bogate in grasimi saturate, expunerea excesiva la soare si activitatea fizica in exces etc.) care contribuie la cresterea productiei de radicali liberi. Cei mai multi antioxidanti se gasesc in plante: consumul de fructe si legume este necesar pentru protectia naturala impotriva radicalilor liberi.

Principalii antioxidanti sunt vitamina C, E si provitamina A.

Importante proprietati antioxidante au: citricele, nucile, alunele, migdalele, spanacul, ceapa (mai ales cea rosie), fructele de padure, varza, morcovii, strugurii, dovleacul, pepenele galben, kiwi, dar si rosiile, bineinteles.

Se recomanda sa se consume saptamanal 7 portii de preparate derivate din rosii (o portie = un pahar de suc de tomate de 250 ml sau 125 ml pentru alte feluri de mancare). Rosiile sunt folosite mai ales in preparatele dietei meteraneene si in bucataria spaniola.

Contraindicatii privind consumul de tomate

Rosiile contin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substante care formeaza saruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma in pietre la rinichi.

De asemenea, din cauza aciditatii este recomandat un consum moderat de rosii, iar in cazul bolilor gastroduodenale, acestea ar trebuiesc evitate.

Atunci cand se cumpara rosiile, trebuie alese cele mai proaspete, cu pielita neteda, de consistenta medie, nici foarte coapte, dar nici verzi. Tomatele pot fi depozitate intregi in frigider, 6-8 zile si nu mai mult de 2 zile in cazul in care sunt pastrate sub forma de suc proaspat.