Medicamentele prescrise pentru tratarea unei boli pot contribui la declansarea alteia: ulcerul.
Nu exista dovezi clare care sa ateste faptul ca stresul sau o dieta neadecvata sau fast-food contribuie la dezvoltarea ulcerului in stomac sau intestinul subtire, insa in multe cazuri pacientii diagnosticati cu ulcer prezentau acesti factori de risc.
Nimeni nu cunoaste cu exactictate modul de raspandire al H. pylori sau de ce anumite persoane dezvolta ulcer gastric fara a fi infectate cu acest virus, astfel incate prevenirea este destul de dificila.
Chiar si in cazul in care ulcerul este deja instalat, pot fi luate masuri pentru a preveni agravarea bolii sau a ameliora simptomatologia, cum ar fi evitarea alimentelor care irita stomacul: alimentele condimentate si grase sunt cei mai comuni iritanti;
Ulcerul gastric reprezinta lezarea localizata a mucoasei stomacului si duodenului.
Principalele simptome ale ulcerului includ:
- senzatie de arsura la nivelul superior al stomacului, in special intre mese si la primele ore ale diminetii;
- meteorism (balonare);
- pirozis;
- greata si/sau varsaturi;
Factorii de risc pentru cele mai multe boli sunt impartiti in doua grupe: cei care pot fi influentati sau diminuati si cei care nu pot fi modificati in nici in fel.
Printre acestia se enumera:
• Inaintarea in varsta - Din pacate, nimeni, nu poate face nimic, pentru a incetini trecererea timpului;
• Istoricul familial - Cu cat intr-o familie sunt prezente mai multe cazuri de ulcer cu atat sansele unei persoane de a face ulcer sunt mai mari. Zestrea genetica a unei persoane nu poate fi modificata;
• Consumul de alcool si fumatul - Renuntarea la fumat si la bauturile alcoolice sunt printre masurile care pot preintampina aparitia ulcerului;
• Helicobacteri pylori - Din pacate, desi doua treimi dintre toate cazurile de ulcer la nivel mondial sunt cauzate de infectia bacteriana cu helicobacter pylori, cercetatorii nu au descoperit cum pot eradica aceasta infectie sau ce anume provoaca aparitia ulcerului la o persoana infectata si la alta nu. Helicobacter pylori se poate raspandi de la o persoana la alta sau poate fi contactata in urma consumului de apa contaminata. Nu se pot face multe lucruri pentru a se preveni infectarea cu aceasta bacterie, cu exceptia masurilor de precautie aplicate pentru evitarea oricaror germeni: spalarea mainilor mai ales dupa folosirea toaletei, consumul unor surse de apa sigure, mai ales in timpul calatoriilor si respectarea regulilor minime de igiena;
• Medicamentele antiinflamatorii non-steroidiene - Reprezinta alt factor de risc care determina dezvoltarea ulcerului. AINS este un termen generic care cuprinde mai multe calmante eliberate fara prescriptie medicala ce pot fi administrate pentru ameliorarea simptomelor a diferite boli si afectiuni, de la raceala la artrita sau prevenirea infarctului.
Cele mai cunoscute medicamente din aceasta categorie sunt:
- aspirina;
- ibuprofen;
- naproxen;
- ketoprofen;
- celecoxib;
- diclofenac;
Unele dintre substantele medicamentoase care sunt implicate in tratamentul durerilor sunt practic combinatii dintre aspirina, paracetamol si cofeina. De asemenea, chiar si medicamentele pentru raceala si tuse pot avea in compozitie substante comune cu medicamentele nesteroidiene antiinflamatorii. Pe cat posibil, administrarea acestora ar trebuie evitata.
• Diversi factori de risc care amplifica efectele negative ale AINS - Orice persoana ar putea avea probleme gastrointestinale in urma consumului de AINS, dar unii oameni pot fi mai predispusi la asfel de probleme fata de altii. Printre situatiile care cresc sansele dezvoltarii ulcerului in cazul consumului constant de AINS ar putea fi incluse:
- diagnosticarea ulcerului sau a sangerarilor la nivelul stomacului, in trecut;
- utilizarea de medicamente cu steroizi sau anticoagulante;
- consumul in exces de alcool;
- umatul in mod constant;
- arsurile stomacale sau declansarea de tulburari gastrointestinale dupa folosirea de AINS;
- varsta de peste 60 de ani - studiile au confirmat ca inaintarea in varsta este un factor major de risc, mai ales in cazul celor la care ulcerul sangereaza, iar la acesta se mai adauga si alte probleme de sanatate.
Este important de retinut ca atat alcoolul cat si fumatul predispun la dezvoltarea ulcerului - iar acesta ar trebui sa fie un motiv suficient pentru a se consuma alcool cu moderatie si pentru a se opri utilizarea produselor din tutun, o data, pentru totdeauna. In cazul in care o persoana se bazeaza pe efectul antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru ameliorarea durerii sau pentru tinerea sub control a bolilor de inima (si urmeaza in acest scop un tratament cu aspirina, de exemplu), ar trebui sa discute cu medicul cum ar putea sa reduca riscul de ulcer, mai ales daca la acesta se adauga si alti factori predispozanti. Doctorul ar putea prescrie un tratament care sa diminueze aciditatea gastrica sau ar putea sugera si alte optiuni pentru calmarea durerii.
• Stresul - inainte de descoperirea helicobacter pylori, s-a considerat adesea ca ulcerul ar fi putut fi declansat de stres sau de alimentele condimentate. Totusi, astazi nu exista teorii solide care sa sustina macar faptul ca ulcerul poate fi agravat de stres si anumite medicamente. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul ca multi oameni stresati nu sufera de ulcer, desi in cazul altora stresul pare a fi singura explicatie a cauzei bolii. Cu siguranta ca stresul este o problema: mai ales in trecut, ulcerele peptice erau considerate boli asociate cu stresul. In prezent, totusi, modul in care stresul provoaca ulcerul nu este pe deplin inteles, dar se apreciaza ca exista o legatura stransa intre stres si multe dintre tulburarile gastrointestinale.