Digestia si absorbtia eficienta a substantelor nutritive

Generalitati

Pentru a avea o viata indelungata, unul dintre elementele cheie este mentinerea sanatatii digestiei. Cand digestia functioneaza in parametri normali, se vor absorbi in mod eficient substantele nutritive continute de alimentele consumate. Unii specialisti consumarea zilnica a unei cesti cu ceai, pentru pastrarea unei bune digestii.

In cazul in care o persoana nu-si formeaza un stil de viata bazat pe o dieta sanatoasa, nici activitatea digestiei nu se va desfasura normal, iar rezultatul va fi o stare de sanatate precara si o durata scurta a vietii. Organismulobtine energia necesara si substantele nutritive din alimente; cu toate acestea, celulele nu pot absorbi aceste beneficii nutritionale in cazul in care produsele alimentare nu sunt digerate sau prelucrate si transformate intr-o forma optima.

Uneori, particulele de materie nedigerate adera la intestinul gros, proces ce poate impiedica organismul sa absoarba complet substantele nutritive din alimente. Anumite plante contin enzime digestive naturale care au fost folosite de secole pentru stimularea si sustinerea unei digestii sanatoase. De fapt, multe dintre tratamentele traditionale au la baza consumul zilnic de ceaiuri din plante.

Cele mai bune ceaiuri pentru digestie

Ceaiurile din plante mentin functionarea optima a sistemului digestiv si imbunatatesc absorbtia substantelor nutritive din alimente. Pentru a se obtine cat mai multe beneficii in urma procesului digestiei, se va bea, la o ora dupa fiecare masa, un ceai preparat din una dintre urmatoarele plante:

- Menta - aceasta planta este cunoscuta si apreciata pentru urmatoarele proprietati: stimuleaza secretiile gastrice intr-un mod sanatos, relaxeaza intestinele, calmeaza spasmele, contribuie la tratarea tulburarilor gastrointestinale si diminueaza flatulenta;

- Gentiana - este o planta cu gust acrisor si o lunga istorie in ameliorarea tulburarilor digestive, gratie proprietatilor sale de a stimula productia sucurilor gastrice, a activitatii pancreasului si veziculei biliare;

- Lemnul dulce - are proprietati calmante si antiinflamatorii si ajuta la ameliorarea iritatiilor gastrointestinale;

- Ghimbir- are rolul de a echilibra productia de sucuri gastrice si de a proteja mucoasa gastrica. De asemenea, contribuie la o mai buna absorbtie a substantelor nutritive si faciliteaza tranzitul intestinal;

- Musetelul - este o alta planta care are o actiune benefica asupra tulburarilor gastrointestinale (mai ales in caz de constipatie). Planta calmeaza sistemul nervos si relaxeaza muschii, ceea ce o transforma intr-o alegere perfecta pentru compozitia unui ceai care va fi consumat cu o ora inainte de culcare;

- Amestec din plante - se vor adauga intr-un litru de apa fierbinte cate o lingurita de: busuioc, coriandru, menta, oregano, rozmarin si salvie. Se va lasa infuzia sa actioneze aproximativ zece minute si se va bea o ceasca calda dupa fiecare masa.

Ceaiul nu este una dintre preferintele dvs.?

In cazul in care nu agreati ceaiul se pot obtine beneficii similare pentru sistemul digestiv prin consumul unui pahar cu apa incalzita in care a fost stors continutul unei lamai. Aceasta bautura va fi prima consumata dimineata, dupa trezire, si va ajuta la eleminarea resturilor ce nu au fost inca eliminate din intestine.

O alta optiune ar fi prepararea unui amestec de lamaie, o crenguta de menta, rozmarin sau cateva frunze proaspete de busuioc, intr-un pahar cu apa calda. Pentru a indulci continutul, se va utiliza si putina miere sau un baton de scortisoara. Prin consumul amestecurilor de plante, nivelul de energie al organismului va creste, digestia va fi stimulata, iar absorbia substantelor nutritive si vitalitatea fizica vor fi imbunatatite.

Recompensarea

Cand o persoana reuseste sa respecte planul pe care si l-a propus (privind dieta sanatoasa si consumul de ceai), ar trebui sa gaseasca diverse modalitati prin care sa se recompenseze. Va fi mult mai simplu sa urmeze un obiectiv atunci cand exista un bonus in calcul.

Pentru mentinerea obiceiurilor sanatoase si a planurilor propuse, raspunsurile la o serie de intrebari ar putea fi de ajutor:
- Ati consumat in fiecare zi o ceasca de ceai din plante (sau cu apa si lamaie)? A fost placuta aceasta experienta? Veti continua sa savurati in continuare aceste tipuri de bauturi?
- Cum va simtiti astazi, comparativ cu ziua precedenta? Sau fata de saptamana trecuta? Comparati daca miscarile intestinale s-au imbunatatit (frecventa scaunului), nivelul flatulentei (gazelor intestinale) si al energiei;
- Care ar fi obstacolele care va impiedica sa beti in fiecare zi o ceasca de ceai? Ce puteti face sa eliminati aceste piedici? Ar trebuie sa se gaseasca solutii pentru fiecare impediment, nu doar scuze. Ceaiul este una dintre cele mai sanatoase bauturi (mai ales cel care nu contine cofeina), este ieftin, iar momentul in care se bea un ceai poate fi un mod minunat de a lua o pauza de relaxare sau de a petrece cateva minute cu prietenii;
- Este imposibil sa beti ceai in timpul zilei? La locul de munca puteti intampina dificultati in a va prepara si a servi ceaiul? Puteti sa-l aduceti de acasa gata preparat si sa-l pastrati in frigider sau in termos.

Consumul a cel putin o ceasca de ceai in fiecare zi ar putea deveni un obicei sanatos pentru digestia oricarei persoane. In plus, savurarea unui ceai poate face ziua putin mai placuta.