Efectele diabetului asupra organismului - bolile cardiovasculare

Bolile de inima si diabetul

Bolile cardiovasculare sunt frecvent intalnite la bolnavii de diabet zaharat.

Studiile demonstreaza ca 68% dintre persoanele de peste 65 de ani care au decedat ca urmare a bolilor de inima au suferit de diabet, iar 16% dintre cei care au incetat din viata din cauza accidentelor vasculare cerebrale manifestau si diabet.

In general, riscul ca o persoana sa inceteze din viata ca rezultat al unui accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare este de 2-4 ori mai ridicat la persoanele cu diabet zaharat.

Desi toate persoanele cu diabet sunt predispuse la dezvoltarea bolilor de inima, conditia este mai frecvent intalnita la cei cu diabet de tip 2.

Studiul Framingham a fost unul dintre primele care au dovedit ca oamenii diagnosticati cu diabet sunt mai vulnerabili la aparitia bolilor de inima decat cei care nu au diabet.

Aceasta lucrare a analizat mai multe categorii de bolnavi, inclusiv cea cu diabet zaharat pentru a incerca sa determine factorii de risc din cauza carora s-ar putea declansa bolile cardiovasculare.

In afara de diabet, alte probleme de sanatate asociate cu bolile de inima includ: hipertensiunea arteriala, fumatul, nivelul ridicat al colesterolului precum si un istoric familial in care sunt prezente boli cardiovasculare cu debut precoce.

Cu cat sunt intalniti mai multi factori de risc, cu atat sunt mai mari sansele ca acesta sa dezvolte boli de inima si chiar sa inceteze din viata din cauza acestora.

Pentru oricine, bolile cardiovasculare pot fi fatale, iar aceasta situatie este intalnita intr-un procent mult mai ridicat in cazul celor care sufera de diabet. 68% dintre pacientii diagnosticati cu diabet zaharat tip 2 prezinta, in primii 5 ani de la diagnosticare, o afectiune a inimii care conduce frecvent la insuficienta cardiaca.

Se stie ca 1 din 2 pacienti cu diabet zaharat tip 2 poate dezvolta insuficienta cardiaca, de aceea, se recomanda, inca de la diagnostic, o evaluare completa, multifactoriala, a starii de sanatate (consult cardiologic, oftalmologic, neurologic, evaluarea piciorului diabetic cu un expert in podiatrie, etc).

Insuficienta cardiaca este o afectiune grava in care inima se afla in imposibilitatea de a pompa sangele in mod adecvat.

Acest lucru poate duce la acumularea de fluid in plamani, fapt ce cauzeaza dificultati de respiratie sau retentie de lichide in alte parti ale corpului - mai ales picioare, locul in care apar cel mai des edemele.

Care sunt cauzele bolilor de inima la persoanele cu diabet?

Cea mai frecventa cauza a bolilor de inima la o persoana cu diabet zaharat este rigidizarea arterelor coronare sau ateroscleroza - o acumulare de colesterol in vasele sanguine. Valorile mari ale colesterolului se inregistreaza, de obicei, inainte de cresterea nivelului de zahar din sange, care are loc in diabetul de tip 2.

Atunci cand placile de aterom sau colesterol se rup sau se sparg formeaza cheaguri de sange, iar vasul de sange poate fi obturat.

In acest mod se poate produce un atac de cord.

Acelasi proces poate avea loc in cazul mai multor artere din corp, iar irigarea insuficienta a creierului poate sa determine un accident vascular cerebral si circulatia deficitara la nivelul membrelor inferioare sau superioare poate provoca bolile vasculare periferice.

Sa nu uitam insa ca, pe langa valorile LDL colesterolului si valorile mari ale glicemiei pentru o perioada lunga de timp pot afecta functionarea unor organe precum inima, rinichii sau ochii.

Nu numai LDL colesterolul si glicemia sunt factori de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare ci si valorile necontrolate ale tensiunii arteriale, fumatul si greutatea mare (suprapondere sau obezitate).

Depistarea bolilor de inima ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru bolnavii cu diabet de tip 2.

Care sunt simptomele unui atac de cord?

Simtomele unui atac de cord includ:

- scurtarea respiratiei;

- senzatia de lesin;

- senzatia de ameteala;

- transpiratia excesiva si inexplicabila;

- durere intre umeri, la nivelul maxilarului si a bratului stang;

- durere sau presiune in piept (mai ales in timpul desfasurarii a diverse activitati);

- greata.

Totusi, nu toata lumea manifesta aceste dureri sau simptomele clasice ale unui atac de cord.

Acest aspect este valabil mai ales in cazul femeilor.

De asemenea, daca pacientul diabetic sufera si de neuropatie diabetica (afectarea fibrelor nervoase), de multe el nu simte durerea data de aparitia unui infarct miocardic.

Uneori, pacientii descopera ca au avut un infarct cand fac o electrocardiograma (ECG).

Daca o persoana se confrunta cu oricare dintre aceste simptome, trebuie sa apeleze la medic sau sa mearga la camera de urgenta a celui mai apropiat spital.

Care sunt simptomele bolilor vasculare periferice?

Simptomele bolilor vasculare periferice sunt:

- crampe la nivelul picioarelor atunci cand o persoana merge pe jos (claudicatie intermitenta) sau dureri ale feselor sau soldurilor;

- picioare reci;

- diminuarea sau absenta pulsului la nivelul picioarelor;

- pierderea grasimii de sub piele in partea inferioara a picioarelor;

- caderea parului de pe partea inferioara a picioarelor.

Cum se pot trata bolile cardiovasculare la cei care sufera de diabet zaharat?

Exista mai multe optiuni de tratament pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat care sufera si de boli cardiovasculare, inclusiv:

- terapia cu aspirina pentru a reduce riscul formarii cheagurilor care conduc la atacuri de cord si accident vascular cerebral;

- dieta;

- exercitiile fizice care vor fi realizate nu doar pentru pierderea in greutate ci si pentru imbunatatirea nivelului de zahar din sange, a hipertensiunii arteriale, a nivelului de
colesterol dar si pentru reducerea grasimii abdominale, un factor de risc pentru bolile de inima;

- medicamente;

- interventia chirurgicala.

Cum pot fi tratate bolile vasculare periferice?

Bolile vasculare periferice pot fi tratate prin:

- stabilirea unui program riguros care sa presupuna mersul pe jos in fiecare zi, timp de 45 de minute (acesta va fi, apoi, urmat de odihna);

- purtarea de incaltaminte speciala;

- controlul tensiunii arteriale, al glicemiei si al LDL colesterolui;

- terapia cu aspirina;

- tratament medicamentos;

- renuntarea la fumat;

- interventie chirurgicala (in unele cazuri).

Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare le persoanele diagnosticate cu diabet?

Cele mai bune moduri de a preveni bolile de inima sunt:

- grija pentru starea generala de sanatate si tinerea sub control a diabetului zaharat;

- pentru fiecare pacient diabetic, medicul curant diabetolog calculeaza un scor de risc cardiovascular si, in acest fel, stabileste valorile dorite ale LDL colesterolului:

- < 55 mg/dl- pentru cei cu risc cardiovascular foarte inalt (adica pacientii cu diabet zaharat care au deja un organ afectat sau au cel putin 3 factori de risc majori);

- < 70 mg/dl- pentru cei cu risc cardiovascular inalt (adica pacientii cu diabet zaharat fara afectare de organ, cu o durata mai mare de 10 ani a diabetului sau alt factor de risc aditional;

- valorile dorite pentru glicemia a jeun sunt intre 80- 130 mg/dl, pentru cea postprandiala (la 2 ore de la masa) <180 mg/dl iar pentru Hemglobina A1c se doresc valori <7%.

Toate aceste tinte pot fi insa personalizate si modficate in functie de varsta pacientului, durata diabetului, bolile asociate, speranta de viata.

- scaderea in greutate in cazul persoanelor supraponderalesi obeze cu 5-10 % si mentinerea noii greutati;

- se va cere acordul medicului privind administrarea unei aspirine in fiecare zi;

- exercitii fizice regulate;

- dieta va cuprinde alimente sanatoase, cu un continut scazut de grasimi si sare; se recomanda consumul alimentelor de tip integral (paine integrala, cereale integrale, orez integral) un aport mai mare de legume (bogate in fibre alimentare), renuntarea la carnea rosie procesata (mezeluri, salamuri, mici, cremwusti, etc).

Fructele pot fi consumate proaspete (mai ales cand este sezon) dar si congelate, in limita cantitatii stabilite cu medicul curant (la fel este si pentru paine, paste, cartofi, mamaliga, fasole boabe).

Ca metode de preparare, se recomanda ca alimentele sa fie fierte (ciorbe, supe, mancaruri), inabusite (mancaruri, ghiveci), preparate la cuptor, gratar, la aburi sau slow cooker.

Se va evita prepararea prin baie de ulei sau cantitati mari de ulei- acesta se va pune la finalul prepararii, in cantitati de 1-2 linguri per portie.

- se va renuta la fumat.