Vopsitul parului si uscarea cu aer cald pot ajuta parul sa arate sanatos pe termen scurt, dar, in timp, produsele chimice concentrate, aparatele pentru uscarea parului si de styling pot agresa parul, afirma expertii. Vopselele chimice sunt principalele cauze ale deteriorarii parului, intrucat parul vopsit isi pierde din hidratarea sa naturala dar si stratul lipidic protector de grasime din exteriorul cuticulei - responsabil de luciul parului - este inlaturat.
Rezultatul: un par aspru, uscat si incretit.
Care este cel mai bun mod de a combate degradarea chimica?
Utilizarea de sampoane si balsamuri in mod regulat pentru a imbunatati aspectul parului, este principala masura in acest sens. Sampoanele care elimina grasimea de pe scalp, lasa parul curat si apoi aplicarea unui balsam, ar putea fi de asemenea, alegerea potrivita.
Samponul, balsamul, spray-urile de intretinere, ar trebui sa contina dimeticona, o substanta care are rolul de a reduce electricitatea statica si contribuie la redobandirea stralucirii parului, iar acesta poate fi mai usor de manipulat si aranjat.
Efecte pozitive au si serurile speciale si tratamentele pentru intretinerea parului. Acestea se vor aplica pe toata lungimea parului. Daca totusi, nu se poate renunta la vopsitul parului, indicat ar fi sa se aleaga o vopsea cu trei nuante mai inchisa decat culoarea naturala: vopselele de par inchise la culoare sunt mai putin nocive decat cele deschise la culoare.
Parul poate fi deteriorat de soare?
Parul se poate usca si deteriora, ca si pielea. Expunerea excesiva la razele ultraviolete ale soarelui usuca firul de par, care se va rupe mai usor si chiar va incepe sa cada. Cea mai buna protectie este o palarie sau umbrela, desi pot fi de ajutor si tratamentele speciale sau balsamurile care contin substante care protejeaza parul de actiunea razelor solare (care vor trebui aplicate dupa fiecare samponare).
Parul grizonat se va deteriora cel mai usor de catre razele solare, fiind urmat de parul blond. Un compromis, ar fi protectia prin vopsirea parului intr-o nuanta mai inchisa, intrucat soarele poate afecta mai tare sanatatea firului de par decat vopseaua.
Uscatorul de par, poate deteriora parul?
Raspunsul la aceasta intrebare este unul pozitiv. Apa din par este cea care ii confera acestuia flexibilitate. Uscatorul de par si folosirea altor aparate care emana caldura ce vor fi aplicate la nivelul firului de par duc la pierderea umiditatii acestuia, intrucat apa de la radacina firului de par va ajunge sa fiarba si va emana abur. Ca atare, cuticulele vor fi afectate. Principalele semne ale deteriorarii parului ca urmare a caldurii excesive sunt: mirosul de ars, varfuri despicate, incretirea parului.
Cum poate fi uscat parul fara sa se deterioreze?
Cea mai buna alternativa ar fi sa se lase parul sa se usuce, fara a apela la uscatoare cu aer cald . Daca trebuie utilizat un uscator, se va incepe cu cea mai mica treapta de caldura si se va creste treptat. Hidratarea regulata a parului va ajuta la diminuarea efectelor produse de caldura excesiva. Totusi, parul deteriorat din cauza aerului cald, prea uscat nu poate fi remediat. Singura alternativa ar fi taierea acestuia.
Refacerea parului
Cand parul este deteriorat, acesta se reface doar prin crestere firului de par.
Cum poate fi indreptat parul?
Daca se doreste indreptarea firului de par, acest lucru se va face cu ajutorul unei placi de par din ceramica peste care se va pune un prosop umed pentru a proteja parul de caldura directa.
Exista o procedura de intindere a parului care implica utilizarea de gluteraldehide sau formeldahide care in combinatie cu caldura va ajuta la indreptarea naturala a parului. Dupa ce se intinde solutia chimica pe par, se va aplica si un balsam ce va contine keratina pentru a face parul mai putin casant. Acesta trebuie mentinut uscat si coafura nu trebuie schimbata, pentru ca firul de par sa ramana intins.
Dupa ce parul a fost samponat, se va utiliza o cantitate generoasa de balsam. In cazul in care parul devine cret si varfurile despicate, se va intrerupe o perioada procedura de intreptare a parului si se va lasa sa se regenereze.