Impactul schimbarii stilului de viata al familiei, in prevenirea obezitatii infantile

Miscarea nationala “Si eu traiesc sanatos!” – SETS, initiata de catre Fundatia PRAIS, are ca obiective prevenirea obezitatii infantile si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor. In cadrul dezbaterii SETS, cu tema “Impactul schimbarii stilului de viata al familiei, in prevenirea obezitatii infantile”, au participat peste 100 de invitati, membrii Consiliului stiintific SETS, cadre didactice din Bucuresti, profesori coordonatori, directori de scoli, inspectori, alaturi de medici rezidenti, studenti din cadrul UNEFS si membrii Romalimenta.

Miscarea are ca parteneri institutii: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti; organizatii: Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, UNEFS, Federatia Romana de Atletism, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie; asociatia Romalimenta si Carrefour.

Numai in perioada martie 2011 – iunie 2012 vor beneficia de educare, informare si activare peste 50.000 elevi din ciclul primar, cu varste intre 9 si 12 ani din 206 scoli din Bucuresti, 1.200 profesori, 200.000 de parinti si rude. In urmatorii 5 ani, miscarea SETS va cuprinde 250.000 elevi, 6.000 profesori si 1.000.000 membrii de familie din marile orase din Romania. La acestia se vor adauga, prin accesul la informatiile aflate pe portalul www.sets.ro si prin campanii de informare publica, peste 3 milioane de cetateni, inclusiv copii.

“Tema dezbaterii a avut la baza subiecte abordate in cadrul simpozionului international European Epode Network – EEN de la Bruxelles, la care au participat reprezentanti din 23 de tari printre care ne-am numarat si noi. Miscarea „si eu traiesc sanatos!” - SETS a fost viu aplaudata si integrata in grupul de 8 tari membre EEN care dezvolta programe nationale de prevenire a obezitatii infantile si de promovare a stilului de viata sanatos. Aceasta recunoastere internationala este o mare reusita. Ea este posibila datorita aliantei puternice de valori nationale care sprijina si sustine miscarea timp de 5 ani” a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS.

In cadrul reuniunii EEN de la Bruxelles, reprezentantul OMS a subliniat ca 1 milion de decese sunt provocate anual de inactivitatea fizica in Europa, 41% dintre adulti nu fac niciun fel de activitate fizica moderata in timpul saptamanii, 22% dintre fetele de 11 ani si 30% dintre baieti raporteaza cel mult o ora de activitate fizica moderata zilnic. Reprezentantul Comisiei Europene – DG pentru Sanatate si Consumatori – a aratat importanta dezvoltarii acestui tip de proiecte in scoli pentru a creste nivelul de activitate fizica si a oferi alternative pentru o viata sanatoasa intregii familii, precum si importanta parteneriatului public – privat in cadrul acestor proiecte. Reprezentantul OCDE a marcat importanta investitiei in proiecte sustenabile de promovare la nivel national a educatiei pentru un stil de viata sanatos.

In cadrul dezbaterii de la Bucuresti, membrii Consiliului stiintific al SETS au expus cauzele si solutiile pe care le avem pentru a schimba obiceiurile de stil de viata al familiilor din tara noastra. Aurora Liiceanu, psiholog, a evidentiat influenta pe care o are traditia gastronomica locala asupra familiei si modelul parental reprezentat de parinte, care este copiat de copii. Prof. Dr. Gabriela Roman a subliniat ca epidemia de obezitate la nivel mondial este o tema complexa, nu se poate reduce la dieta. Trebuie luate in considerare aspecte multiple, cum ar fi genetica: multi copii obezi au parinti, sau bunici supraponderali. Prof. Dr. Gabriela Radulian a reiterat importanta respectarii celor 3 mese din timpul zilei, beneficiile consumului zilnic de fructe si legume proaspete, alaturi de activitatile fizice. Prof. Dr. Mariana Graur a spus ca sunt cercetari care arata ca lipsa vitaminei D sau lipsa orelor de somn ne influenteaza greutatea, mentionand, totodata, ca in 2 facultati de medicina din tara au fost reintroduse specializarile in nutritie. Astfel, vom avea curand un corp medical tanar si specializat in domeniu.

Gabriela Szabo, Vicepresedinta FRA, a solicitat implicarea directa a profesorilor de sport, a corpului profesoral, al primariilor, in promovarea sportului in scoli si in timpul liber. Diversificarea metodelor de activare a elevilor la orele de sport este necesara. Scutirea de la orele de sport trebuie sa se bazeze numai pe situatii medicale reale – corpul fiind facut pentru miscare. Gabriela a marcat si importanta pastrarii bazelor sportive in orase. Carmen Trocan a reiterat faptul ca sportivii olimpici sunt adevarate modele pentru tanara generatie, de aceea COSR se implica activ in miscarea SETS.

Conf. Dr. Ovidiu Gavrilovici a recomandat timpul de calitate ce trebuie oferit de familie copiilor, in contextul vietii citadine si al stresului. Mancatul compulsiv al copilului poate avea la baza si lipsa de afectiune sau de atentie, certurile din familie, de la masa. Sedentarismul vietii de la bloc poate fi compensat cu o ora de miscare pe strada sau in parc cu familia. Camelia Parvan de la Institutul de Sanatate Publica, a vorbit despre importanta calitatii alimentelor: consumatorul trebuie sa citeasca cu atentie eticheta produselor alimentare. Prof. Razvan Calugareanu – Inspector ISMB, a sustinut sportul in scoli ca fiind foarte important, alaturi de celelalte materii.

La final, participantii au votat majoritar “pentru” motiunea dezbaterii, considerand ca in Romania este o prioritate schimbarea obiceiurilor de stil de viata al familiei, pentru prevenirea obezitatii infantile. Rezultatele dezbaterii SETS de la Bucuresti vor fi comunicate de catre Fundatia PRAIS reprezentantilor celorlalte 7 tari din grupul EEN.

De la lansarea miscarii nationale “si eu traiesc sanatos!” pe 1 martie 2011, Fundatia PRAIS a diseminat in 206 scoli din Bucuresti 28.635 carti educationale pentru elevii din clasele a II-a si a III-a, 2.3 tone de material didactic extracuricular oferit gratuit elevilor, 4.030 afise, 26.735 calendare educationale si scrisori deschise SETS pentru parinti si cadre didactice. La 2 luni de la lansare, portalul miscarii www.sets.ro este vizitat din 32 de tari si are peste 43.000 de vizualizari ale paginilor. in miscare s-au inscris voluntar, in cadrul “Cluburilor SETS – Miscare si Distractie” din scoli, 105 cluburi care au reunit 3.115 membri. In magazinele Carrefour din Bucuresti, Fundatia PRAIS a oferit gratuit 200.000 calendare SETS cu mesaje educationale legate de stilul de viata sanatos. Tot aici, se difuzeaza spotul radio si, in curand, clipul publicitar SETS. In plus, miscarea a fost partenera a Campionatului National de Atletism pentru Copii, organizat anual de FRA, la care au participat peste 750 de sportivi intre 8 si 12 ani. in aceste zile au loc 3 lectii deschise in scoli, animate de echipe de studenti din cadrul UNEFS, la care vor participa in total peste 180 de elevi.