Trombocitopenie este termenul medical pentru exprimarea numarului scazut de trombocite din sange. Plachetele (trombocitele) sangvine sunt celule incolore ale sangelui care au un rol important in coagularea sangelui. Trombocitele sunt esentiale in stoparea sangerarilor, datorita functiei lor de coagulare a sangelui. Acestea adera la peretele vasului de sange lezat si obtureaza fisurile care determina hemoragia.
Trombocitopenia apare ca o consecinta a manifestarii unei afectiuni, cum ar fi leucemia, ca urmare a scaderii functiei sistemului imunitar, sau ca efect secundar in urma administrarii unor medicamente. In cele mai multe cazuri, trombocitopenia se amelioreaza atunci cand cauza care a declansat-o este tratata. Medicamentele, interventiile chirurgicale, sau tranfuzia sanguina pot fi utile in tratarea trombocitopeniei cronice.
Semnele si simptomele de trombocitopenie pot include:
- vanatai fie usoare, fie accentuate;
- sangerari superficiale la nivelul pielii care apar sub forma unor eruptii punctiforme, de culoare rosie purpurie (petesii), localizate, de obicei, pe partea inferioara a picioarelor;
- hemoragii prelungite in urma taieturilor;
- sangerari nazale sau ale gingiilor, spontane;
- prezenta sangelui in urina sau fecale;
- flux menstrual abundent;
- sangerari cantitative in timpul sau dupa interventiile chirurgicale sau dentare.
Orice persoana va merge la cabinetul medical atunci cand manifesta orice semne sau simptome ingrijoratoare. Sangerarea care nu se opreste si nu poate fi controlata cu ajutorul tehnicilor uzuale de prim-ajutor (cum ar fi aplicarea presiunii asupra zonei care sangereaza) reprezinta o urgenta medicala.
Daca numarul de trombocite scade sub normal, boala se numeste trombocitopenie. Valoarea normala a plachetelor sangvine se incadreaza intre 150.000-450.000 trombocite per microlitrul de sange circulant. Doarece fiecare dintre aceste tipuri de celule are o durata de viata de aproximativ 10 zile, organismul unei persoane produce noi trombocite la nivelul maduvei osoase, reechilibrand situatia.
Trombocitopenia are mai multe cauze posibile:
- sechestrarea splenica a plachetelor sangvine - splina este un organ de dimensiuni reduse, situat sub coaste, in partea stanga a abdomenului. In mod normal, splina are rolul de a apara organismul impotriva infectiilor si filtreaza substantele nedorite din sange. O splina marita (din diverse cauze) poate contine un nivel prea mare de trombocite, fapt ce cauzeaza o diminuare a numarului de plachete sanguine existente in sistemul circulator.
- scaderea productiei de trombocite - o boala sau afectiune care implica maduva osoasa, cum ar fi leucemia si unele tipuri de anemie, ar putea conduce la o reducere a numarului de trombocite produse. Infectiile virale, inclusiv infectia cu HIV, hepatita virala C, infectia cu virusul Epstein-Barr pot determina distrugerea unui numar mare de trombocite. Substantele chimice toxice, medicamentele utilizate in chimioterapie si consumul excesiv de alcool, pot afecta, de asemenea, productia de trombocite.
- intensificarea procesului de fragmentare a plachetelor - o serie de boli sau conditii pot determina organismul sa foloseasca in exces, sa fragmenteze sau sa distruga trombocitele mai rapid decat acesta le produce, fapt ce conduce la un deficit de trombocite in sange.
Alte cauze pot fi:
- sarcina (cel mai des este intalnita trombocitopenia usoara);
- purpura trombocitopenica idiopatica - caracterizata prin faptul ca sistemul imunitar considera in mod eronat ca plachetele sangvine sunt o amenintare pentru organism si formeaza anticorpi care le ataca;
- boli autoimune - diverse boli in care sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase, cum ar fi: artrita reumatoida, lupus;
- prezenta bacteriilor in sange - infectiile bacteriene severe, cand creste numarul de bacterii din sange (bacteriemie), pot determina distrugerea trombocitelor;
- purpura trombocitopenica trombotica sau sindromul Moschowitz - este o afectiune rara care apare atunci cand se formeaza brusc, mici cheaguri de sange la nivelul vaselor de sange ale intregului corp (tromboze), fiind implicat un numar mare de trombocite;
- sindrom hemolitic uremic - aceasta afectiune rara determina o scadere brusca a numarului de trombocite, distrugerea celulelor rosii din sange si disfunctii renale. Uneori se poate manifesta in asociere cu infectii provocate de bacteria Escherichia coli (E. coli), care poate fi declansata de consumul de carne cruda sau insuficient tratata termic;
- medicamente - anumite medicamente pot provoca o reactie trombocitopenica din cauza careia sistemul imunitar devine confuz si distruge plachetele sangvine. Exemplele includ: heparina, chinidina, chinina, antibiotice care contin sulf, anticonvulsivante (fenitoina) si sarurile de aur;
- sindromul de coagulare intravasculara diseminata (CID)
Hemoragii interne periculoase pot sa apara atunci cand numarul de trombocite scade sub 10.000 de trombocite per microlitru de sange. Desi trombocitopenia severa este rara, aceasta poate provoca sangerari la nivelul creierului, sau intestinelor care pot fi fatale.
In cazul in care o persoana are simptome ingrijoratoare, trebuie sa consulte medicul de familie sau un medic internist. Cele mai multe cazuri de trombocitopenie pot fi gestionate de medicul de familie. In anumite situatii acesta poate solicita pacientului sa se adreseze unui medic hematolog.
Pentru ca timpul alocat consultatiilor medicale ar putea fi scurt, o idee buna ar fi ca bolnavul sa fie pregatit pentru vizita la medic. In primul rand, ar fi indicat sa intrebe personalul de specialitate daca exista vreo actiune care trebuie facuta in avans (anumite restrictii dietetice, etc.). Se vor nota orice semne sau simptome observate, incepand cu orice fel de sangerare, indiferent cat de minora este, pana la vanatai neobisnuite, sau eruptii cutanate.
In aceasta lista ar fi bine sa se includa orice fel de manifestare, chiar daca par sa nu aibe legatura cu motivul consultatiei, dar si informatii esentiale cu caracter personal: boli recente, schimbari majore sau modificari recente ale stilului de viata. Pacientul va face o lista cu toate medicamentele pe care le utilizeaza din care nu vor lipsi vitaminele sau suplimentele alimentare, daca este cazul. Preferabil ar fi ca in timpul vizitei la medic, orice persoana sa fie insotita de un prieten, sau un membru al familiei: unele informatii pot fi dificil de asimilat, sau retinut.
Printre intrebarile de baza care ar putea fi puse medicului, ar putea fi incluse:
- Care este nivelul de trombocite existent in sange?
- Numarul de trombocite este periculos de scazut?
- Care ar putea fi cauza trombocitopeniei?
- Sunt necesare mai multe tipuri de investigatii?
- Starea de sanatate manifestata este temporara sau cronica?
- Este necesara tratarea trombocitopeniei?
- Care sunt optiunile de tratament?
- In cazul in care urmez si alte tipuri de tratamente, cum le pot combina cel mai bine?
- Ar trebui consultat si un alt tip de specialist? Care ar fi costurile?
- Exista vreo alternativa pentru prescrierea unui medicament generic?
- Sunt disponibile brosuri, materiale tiparite sau site-uri care pot furniza mai multe informatii legate de trombocitopenie?
- Va fi necesara si o consultatie pentru a evalua eficienta tratamentului urmat?
In plus, fata de informatiile pregatite deja, pacientul nu trebuie sa ezite sa puna orice fel de intrebari, in momentul in care are neclaritati.
Testele pentru diagnosticarea trombocitopeniei includ:
- analize de sange - o hemograma completa poate determina numarul de celule sanguine si contribuie la stabilirea diagnosticului de trombocitopenie. In mod normal, nivelul trombocitelor trebuie sa se incadreze intre 150.000-450.000 tromobocite per microlitru. In cazul in care hemoleucograma exprima valori mai mici de 150.000, este prezenta trombocitopenia;
- examen fizic - medicul va examina pacientul pentru a detecta eventualele semne ale hemoragiei, cum ar fi petesii sau vanatai in numar mare. Abdomenul va fi palpat pentru a se observa daca splina este sau nu marita;
- alte teste - o data ce specialistul a diagnosticat trombocitopenia, pentru a se stabili cauza acesteia va supune pacientul la alte teste si proceduri pentru a determina cauza. Testele si procedurile recomandate vor depinde de semne si simptome.
De obicei, in cazul trombocitopeniei usoare nu se va institui tratament, intrucat dezechilibrul se poate rezolva de la sine. De exemplu, trombocitopenia usoara prezenta la femeile gravide, de obicei, se amelioreaza dupa nastere.
Tratamentul trombocitopeniei severe implica mai multe optiuni:
- tratarea cauzei pricipale a trombocitopeniei. Daca medicul poate identifica boala, sau afectiunea care cauzeaza trombocitopenia, tratarea acesteia poate ameliora semnele si simptomele;
- transfuzii de sange - in cazul hemoragiilor severe va fi necesara inlocuirea sangelui pierdut cu transfuzii de sange (masa eritrocitara si plachete).
Tratamentul pentru purpura trombocitopenica idiopatica presupune adminstrarea de medicamente care blocheaza actiunea anticorpilor care ataca trombocitele, cum ar fi corticosteroizii. In cazul in care terapia nu are efect, medicul poate recomanda indepartarea chirurgicala a splinei (splenectomi) sau utilizarea unor medicamente mai puternice pentru a suprima sistemul imunitar.
O persoana cu trombocitopenie va evita activitatile care i-ar putea cauza leziuni sau prejudicii si va evita sa se implice in sporturi de contact (box, fotbal) sau in orice actiune in care exista vreun risc de accidentare (calarie, ski, etc.).
Alcoolul va fi consumat cu moderatie, intrucat acesta incetineste producerea de trombocite in organismul uman. Se vor utiliza cu precautie medicamente fara prescriptie medicala, mai ales analgezice, dar si aspirina si ibuprofen care pot afecta functia plachetara.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytopenia/symptoms-causes/syc-20378293
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/thrombocytopenia-causes-treatment
https://www.nhlbi.nih.gov/health/thrombocytopenia
https://www.msdmanuals.com/home/blood-disorders/platelet-disorders/overview-of-thrombocytopenia