Ingrijirea propriei persoane in cazul prezentei diabetului zaharat este destul de dificila. Daca bolnavul de diabet are si o vedere slaba, atunci trebuie acordata o atentie sporita la controlul glicemiei (nivelul glucozei in sange).
Odata cu timpul, practicile noi pentru un diabetic devin chestiuni de rutina. Ingrijirea diabetului necesita schimbarea rutinei zilnice, organizarea alimenatiei, cererea de ajutor ori de cate ori este nevoie si verificarea regulata a glicemiei.
Masuri de ajutor in cazul deficientei de vedere
Exista mai multe masuri simple si necesare pentru a putea continua ingrijirea propriei persoane. Se pot folosi mijloace de inscriere in relief pentru etichetele medicamentelor si inregistrarea nivelelor glicemiei.
Exista multe mijloace de ajutor pentru vederea celor ce sufera de diabet, cum ar dispozitivele ce maresc marcajele de pe seringi.
Controlul glicemiei
Studiile pe termen lung au aratat ca mentinerea unei glicemii apropiate de normal reduce riscul aparitiei retinopatiei diabetice (afectiune oculara ce duce la scaderea treptata a acuitatii vizuale).
Mentinerea glicemiei aproape de normal se face printr-o dieta ce imparte zaharurile pe toata duarata zilei, monitorizarea glicemiei, exercitii fizice regulate si administrarea de insulina sau alte medicamente pentru diabetul de tip II, daca sunt prescrise.
Un studiu realizat pe adolescenti diabetici a aratat ca cei care isi mentin glicemia aproape de normal au risc mult mai scazut de aparitie a retinopatiei de natura diabetica sau a insuficientei renale la maturitate.
Cateva trucuri organizatorice simple pot fi tot ceea ce este necesar pentru a adapta sarcinile zilnice la vederea slaba. Daca aceste masuri nu fac fata, pacientii cu diabet pot alege dintr-o serie de mijloace de ajutor vizual. Se pot utiliza sugestiile urmatoare pentru a utiliza la maximum vederea slaba.
Aceste principii generale pot ajuta un diabetic sa-si folosesca vederea slaba pentru a-si putea duce singur la indeplinire necesitatile legate de boala.
Trebuie invatat sa se utilizeze la maximum vederea ramasa si sa priveasca pe langa punctele oarbe. De exemplu: daca s-a pierdut vederea centrala ochiul trebuie antrenat sa priveasca prin campurile vizuale externe.
Celelalte simturi (auz, miros, simtul tactil) trebuie folosite pentru a intregi cantitatea de informatie ce nu mai poate fi primita pe cale vizuala. De exemplu: degetele si podul palmei pot fi folosite pentru e simti daca exista plagi la nivelul picioarelor, iar olfactia pentru simti mirosuri ce pot indica infectii ale picioarelor.
Trebuie utilizata iluminarea si punerea in contrast pentru o obtine rezultate maxime. Iluminarea directa este buna in general pentru citit. Majoritatea oamenilor prefera iluminarea cu becuri cu incandescenta in detrimentul celor cu fluorescenta. Folosirea de fundaluri contrastante poate ajuta la o mai buna distingere a obiectelor. De exemplu: un fundal deschis la culoare pentru obiecte negre.
Ajutorul trebuie solicitat ori de cate ori este nevoie, dar asta nu inseamna ca pacientul are nevoie de ajutor nelimitat si continuu.
Urmatoarele trucuri sunt usor de pus in aplicare si sunt ieftine.
1. Se pot utiliza pixuri sau markere ce scriu in relief pentru etichetarea medicamentelor sau pentru inregistratrea zilnica a valorilor glicemiei.
2. Pentru inregistrarea glicemiei este recomandat sa se foloseasca tabele de dimensiuni mari. Carnetelele cu astfel de tabele pot fi cumparate, realizate de mana sau la calculator.
3. Pentru identificarea insulinei sau a altor medicamente e bine sa se folosesca abtibilde sau elastice de culori deschise. De exemplu: pentru insulina cu efect de lunga durata se poate pune un elastic colorat, iar pentru cea cu efect de scurta durata, nimic.
4. Medicatia trebuie de asemenea sa fie etichetata. Etichetarea trebuie facuta cu caractere mari, iar hartia cu numele medicamentului trebuie atasata de ambalajul medicamentului. Ideal ar fi ca etichetarea medicatiei sa se efectueze la farmacie in prezenta unui cadru specializat.
5. De asemenea este indicat ca insulina precum si glicotestele sa fie tinute in cutii separate si etichetate corespunzator.
Importanta e si ordonarea medicamentelor la locul de depozitare astfel incat accesul sa fie foarte usor, iar confuziile sa fie imposibile. Medicamentele pot fi puse in ordine alfabetica sau poate fi facut un program zilnic sau saptamanal de luare a medicatiei.
Desi acuitatea vizuala poate fluctua de la zi la zi, mijloacele de ajutor ale vederii pot mentine acuitatea vizuala la capacitatea maxima posibila. Mijlocul de ajutor al vederii este orice instrument care ajuta la mentinerea sau imbunatatirea vederii ramase.
Exista foarte multe mijloace de imbunatatire a acuitatii vizuale, special pentru pacientii cu diabet zaharat. Pentru sarcini diferite pot fi potrivite ajutoare diferite.
Cateva dintre aceste ajutoare sunt:
- lentile care maresc imaginile - aici sunt inclusi ochelarii cu lentile speciale, lupele, dispozitive pentru citit sau dispozitive ce se ataseaza ochelarilor (cum au bijutierii). Exista dispozitive speciale de marire ce ajuta la identificare cantitatii de insulina injectata si astfel asigura doza optima.
- dispozitiv pentru ghidarea acului prin cauciucul ce acopera sticluta cu insulina - aceste dispozitive ajuta de asemenea la mixarea diferitelor tipuri de insulina. Exista dispozitive de sustinere a sticlutelor ce fac facila tragerea insulinei in seringa.
- glicoteste cu afisaj mare sau care comunica valoarea prin voce - aceste aparate ajuta la verificarea valorilor glicemiei.
- inregistrarea computerizata a nivelelor glicemiei - majoritatea producatorilor de glicoteste au dezvoltat si softuri pentru inregistrarea computerizata. Astfel, pacientii sunt scutiti de pastrarea de notite. Inregistrarile computerizate pot fi tiparite cu caractere mari astfel incat sa poata fi citite.
- valorile zilnice ale glicemiei pot fi inregistrate pe o caseta sau pe orice alt suport.
Informatii se pot obtine de la orice specialist fie el medic, dietetician acreditat sau orice specialist acreditat. Daca informatiile de mai sus creeaza nedumeriri, acestea pot fi lamurite de catre specialistul consultat.
Daca e nevoie de ajutor in alegerea mijloacelor de ajutorare a vederii, specialistul in diabet poate recomanda un consult oftalmologic, oftalmologul putand, cu siguranta, sa ajute la alegerea mijloacelor potrivite de ajutorare a vederii.