Tensiunea arteriala reprezinta presiunea pe care sangele o exercita asupra peretilor arteriali. Circulatia sangelui se produce datorita unei diferente de presiune intre sistemul arterial, cu presiune mare si sistemul venos cu presiune mica.
Diferenta de presiune, este creata de activitatea de pompa a inimii.Ciclul cardiac este format din doua faze; sistola (contractia) si diastola (relaxarea). Sistola este faza de contractie fiziologica, periodica a musculaturii inimii, in timpul careia sangele este expulzat din ventricule, in artera pulmonara si aorta. Diastola este relaxarea ritmica a inimii, cand sangele se varsa din vene in cavitatea cardiaca.
In cazul unui adult, valorile presiunii arteriale situate sub nivelul de 140 de mm Hg pentru sistolica i 90 mmHg pentru diastolic sunt cele considerate normale.In general, medicii consider aceste valori ca un prag maxim admis. Prin controlul presiunii arteriale la valori sub 140/90 mm Hg, se reduce considerabil riscul de aparitie al unui accident vascular cerebral sau al unui infarct miocardic.
Prevenirea hipertensiunii arteriale este posibila prin pastrarea unei greutati corporale cat mai aproape de valorile normale, reducerea consumului de sare , cat mai multa miscare, reducerea consumului de alcool.
Daca ne-am speriat de valorile tensiunii arteriale crescute pe care le-am dobandit, primul pas catre aducerea acesteia la valori normale este acela de a pierde kilogramele in surplus.
Daca reducem greutatea cu 500 gr, adica 3500 de calorii pe saptamana (500 cal/zi), acest lucru se va reflecta imediat in numarul de Kg. Si daca adaugam si scaderea numarului de grasimi, asociata cu o viata mai active, vom observa reducerea tensiunii arteriale.
Pestele, puiul, curcanul, carnea de vita, branza slaba, lapte degresat, fructe si legume, folosite in locul alimentelor bogate in calorii, vor avea un clar beneficiu pentru organism.
Daca vom vorbi despre sare, aceasta se stie ca da gust mancarii , asa cum se stie ca tot ce este gustos este si nesanatos. Persoanele cu hipertensiune nu trebuie sa consume mai mult de 2,5 grame (2500mg) de sare, sa nu uitam ca sare contine pe langa mancarea pe care o gatim noi si painea dar si aproape tot ce consumam in cursul unei zile( o felie de paine =150mg sare).
Vom adauga la acest regim igieno dietetic miscarea, activitatea fizica ne va face nu numai sa pierdem in greutate ci si sa ne fie mai bine din punct de vedere psihic.
Un prealabil consult la cardiolog ne va putea indica cat si ce sport putem face, dar si care dintre ele ne-ar fi mai indicat. Una dintre modalitatile de practicare a exercitiilor fizice de catre pacientul hipertensiv, este practicarea cu larga aplicativitate a unor programe de gimnastica medicala.
Urmatoarele grupe de exercitii pot fi aplicate:
- exercitii pentru intensificarea moderata a metabolismului in toate grupele musculare, in vederea obtinerii vasodilatatiei locale si scaderea rezistentei periferice.
- exercitii de relaxare musculara si neuropsihica
Programele de gimnastica medicala se pot executa zilnic sau de minimum 3 ori/saptamana, 30-40 min/antrenament, in functie de particularitatile clinice si functionale ale pacientului.
Hipertensivii care primesc hipotensoare, vor lucra cu moderatie deoarece ele modifica adaptarea organismului la efort. Alcoolul poate creste tensiunea arteriala, cantitatile moderate insa ne vor feri de accidente si incidente.
Nu trebuie sa omitem sa facem un consult la cardiolog, este bine sa ne alegem unul, daca am trecut de 50 de ani, sa cerem o consultatie ori de cate ori avem unul din urmatoarele semne: cefalee, oboseala, acufene (zgomote in urechi), fosfene (fulgere luminoase in fata ochilor), scotoame (pete in campul visual), ameteli. Nu trebuie sa uitam ca cel mai des, hipertensiunea arteriala este asimptomatica, deci poate trece neobservata.
Concluzia este ca o viata rationala ne tine departe de multe probleme de sanatate