Rezectia de intestin subtire este interventia chirurgicala prin care se elimina partial sau total, intestinul subtire. Aceasta se va face atunci cand o parte a intestinului subtire este obturata sau este lezata ca urmare a diverse afectiuni.
Procesul digestiei (descompunerea si absorbtia nutrientilor) se desfasoara, mai ales, in intestinul subtire.
In timpul interventiei chirurgicale, pacientul va fi anesteziat, va fi inconstient si se va afla in imposibilitatea de a simti durerea.
Daca bolnavul va fi operat laparoscopic, va suporta 3-5 incizii de mici dimensiuni, la nivelul abdomenului. Prin acestea, chirurgul va introduce o camera si instrumentele medicale cu ajutorul carora va realiza procedura.
Interventia chirurgicala deschisa implica realizarea unei incizii de aproximativ 14 cm lungime pe mijlocul abdomenului bolnavului.
Medicul va localiza partea intestinului subtire care este lezata si va aplica cleme in capetele portiunii care va fi eliminata. Apoi, chirurgul va realiza rezectia partiala de intestin subtire.
In ambele tipuri de interventii chirurgicale daca nu este suficienta o parte de intestin subtire pentru realizarea functiei acestuia, chirurgul va coase partile sanatoase ramase, inapoi, impreuna. In cazul majoritatii pacientilor se realizeaza aceasta procedura.
Daca intestinul subtire este mult prea afectat pentru a fi interconectat, chirurgul va face o deschidere prin abdomen (stoma), iar intestinul subtire va fi anexat la peretele exterior al abdomenului.
Scaunul va fi eliminat prin aceasta stoma intr-o punga de drenaj, situata in afara corpului pacientului. Aceasta interventie se numeste ileostomie.
In timpul interventiei chirurgicale, specialistul va analiza si starea ganglionilor limfatici si a altor organe din zona abdomenului si daca este cazul, ar putea elimimina unele dintre acestea. Acest tip de operatie dureaza, de obicei, 1-4 ore.
Extirparea intestinului subtire este indicata in una din urmatoarele situatii
- blocaj la nivelul intestinului cauzat de testut cicatricial sau alte malformatii
- sangerare, infectie sau ulceratii cauzate de inflamatia intestinului subtire. Exista trei conditii care pot provoca, in mod special, inflamatii: ileita regionala, enterita regionala si boala Crohn.
- leziuni sau accidente la nivelul intestinului subtire
- cancer
- polipi precancerosi
- tumori benigne
Riscurile sunt aceleasi ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale:
- riscul formarii de cheaguri de sange la nivelul picioarelor care pot ajunge la plamani
- tulburari respiratorii
- hemoragii in interiorul abdomenului
- atac de cord sau accident vascular cerebral (comotie cerebrala)
- infectii, inclusiv la plamani, tractul urinar, abdomen
Riscurile pe care le-ar putea presupune aceasta operatie in mod special sunt:
- leziuni organelor invecinate din organism
- infectia taieturii abdominale
- redeschiderea inciziei abdominale
- hernie postoperatorie
- sindromul intestinului scurt (cand este eliminata o cantitatea prea mare din intestinul subtire)
- capetele intestinului care sunt conectate (cusute impreuna) se pot deschide. Fenomenul poarta denumirea de anastomoza. Acest lucru poate pune in peiricol viata bolnavului.
- formarea de tesut cicatricial in abdomen care poate determina blocaje in interiorul intestinelor
- complicatii ale ileostomiei
Intotdeauna pacientul trebuie sa ii transmita medicului sau asistentei medicale ce medicamente utilizeaza, inclusiv vitamine si suplimente alimentare.
De asemenea, bolnavul ar putea sa obtina detalii, inainte de interventia chirurgicala, legate de:
- activitatea sexuala
- exercitii fizice
- implicatiile acesteia privind locul de munca
- sarcina
Cu doua sptamani inainte de procedura:
- bolnavului i se poate cere sa opreasca administrarea unora dintre medicamentele care influenteaza coagularea sangelui: aspirina, ibuprofen, naprosin, etc.
- se va cere parerea medicului, daca este necesar sa se utilizeze anumite medicamente chiar in ziua operatiei
- daca pacientul este fumator, ar fi bine sa opreasca acest obicei
- trebuie sa i se aduca la cunostinta, specialistului, prezenta oricarora dintre urmatoarele afectiuni sau conditii: herpes, frisoane, febra, gripa, dar si alte boli cronice sau acute.
- se vor consuma alimente bogate in fibre si se vor bea 6-8 pahare de apa in fiecare zi.
Cu o zi inainte de interventia chirurgicala:
- se vor manca alimente lipsite de grasimi (usoare) la micul dejun si la masa de pranz
- se vor consuma lichide sub forma de supe clare si apa
- dupa miezul noptii nu se va mai bea nici un lichid (inclusiv apa). De obicei, pacientul nu va bea nimic 12 ore inainte de operatie
- personalul medical poate solicita utilizarea clismelor sau laxativelor pentru golirea intestinelor (pacientului i se vor oferi instructiuni clare in aceasta directi)
In ziua operatiei:
- medicul va recomanda administrarea unor medicamente care vor fi inghitite cu o doza foarte mica de apa
Dupa procedura:
- pacientul va ramane sub supraveghere medicala, in spital, intre 3 si 7 zile. Poate fi nevoie sa petreaca si mai multe zile in cazul in care interventia chirurgicala a fost operatie de urgenta sau daca a fost eliminata o cantitate destul de mare din intestinul subtire sau daca se vor ivi complicatii.
A doua zi, pacientul poate bea lichide clare, iar in urmatoarele zile este permis consumul de fluide mai consistente si apoi alimente moi, pentru ca intestinul subtire sa reinceapa sa functioneze.
In cazul in care rezectia a implicat o cantitate destul de mare din intestinul subtire, probabil ca persoana in cauza va fi hranita intravenos, iar apoi prin intermediul unui tub care va fi introdus in stomac.
Majoritatea persoanelor carora li se elimina partial sau total intestinul subtire se recupereaza complet.
Chiar si cu ileostomie, cei mai multi dintre pacienti sunt capabil sa reia majoritatea activitatilor pe care le faceau inainte de interventia chirurgicala, inclusiv sporturi, drumetii, gradinarit, activitati in aer liber si alte tipuri de eforturi.
In cazul in care a fost inlaturata o parte mai mare a intestinului subtire, este posibil sa apara probleme de genul scaunelor moi si asimilarea insuficienta de substante nutritive din alimentele consumate.
In cazul prezentei unei afectiuni cronice, de genul cancerului, bolii Crohn sau colita ulcerativa, este posibil ca tratamentul sa fie necesar pe termen lung.