O descoperire recenta poate sta la baza a noi tratamente pentru caderea parului, simptom care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Cercetatorii au descoperit ca un defect celular impiedica celulele stem ale foliculilor sa produca celule specifice formarii firului de par, explicatie ce ar sta la baza caderii genetice a parului, care se manifesta atat in randul barbatilor cat si al femeilor.
Oamenii de stiinta considera ca cercetarile lor ar putea conduce la gasirea unor solutii care sa aibe ca rezultat cresterea parului in cazul unei persoane care sufera deja de calvitie.
Specialistii au afirmat ca in studiile anterioare se credea ca celulele stem nu mai sunt implicate in procesul caderii parului, ca nu mai sunt prezente, dar existenta acestora le ofera mai multe optiuni de abodare pentru obtinerea tratamentelor pentru cei care si-au pierdut podoaba capilara.
Iata cateva dintre cele mai importante lucruri pe care o persoana trebuie sa le ia in calcul daca se confrunta cu fenomenul caderii parului:
1. Tratarea anemiei - Anemia (deficitul de fier sau de vitamina B12) provoaca in multe cazuri pierderea parului. Cauza acesteia ar putea fi prezenta anumitor boli, conditii si medicamente. In acest caz, parul va inceta sa mai creasca, iar in timp, va avea loc o pierdere generalizata a acestuia.
Corectarea lipsei de fier sau de vitamina B12 poate opri caderea parului, de obicei. De aceea se recomanda consumul de: ficat, rinichi, peste gras (somon, de exemplu), fasole si soia.
2. Testarea functiei tiroidei - Dezechilibrele hormonale pot provoca pierderea parului. Analiza valorii TSH-ului (hormon de stimulare tiroidiana) poate confirma daca exista o disfunctie a tiroidei. De asemenea, valorile scazute ale mineralelor (cel mai frecvent de magneziu, seleniu si siliciu) cauzeaza aparitia acestui fenomen neplacut. Dioxidul de siliciu poate fi necesar pentru orice persoana careia i s-a rarit podoaba capilara.
3. Verificarea prospectelor medicamentelor - Multe dintre persoanele care urmeaza tratamente nu citesc cu atentie prospectele medicamentelor pe care le utilizeaza. Se poate determina daca un medicament are legatura cu caderea parului prin intreruperea administrarii acestuia. Totusi, se recomanda ca terapia recomandata de medic sa nu fie intrerupta fara avizul acestuia.
4. Nutritie adecvata si evitarea stresului - Un regim alimentar echilibrat bogat in vitamine si minerale esentiale si o stare generala buna de sanatate sunt importante pentru mentinerea unui par sanatos. Stresul, fluctuatiile de greutate, modificarea dietei si deficienta vitaminelor si mineralelor esentiale organismului pot duce la caderea parului. Mai mult, stresul fizic si emotional poate provoca pierderea parului chiar si la trei luni dupa momentul traumei.
5. Finasteride - Acesta este un medicament care se administreaza pe cale orala, disponibil numai cu prescriptie medicala. Finasteride blocheaza o enzima din foliculul de par care converteste testosteronul in dihidrotestosteron, hormon care cauzeaza pierderea parului.
Medicamentul actioneaza in sensul incetinirii caderii parului la majoritatea oamenilor si a regenerarii acestuia la o parte dintre ei. Prin utilizarea substantei, firul de par se ingroasa si se indeseste. Cu toate acestea, printre efectele secundare ale medicamentului sunt mentionate si disfunctiile erectile.
6. Minoxidil - Minoxidil este o substanta medicamentoasa disponibila sub forma unei solutii care se aplica pe scalp. Concentratiile sale difera, iar actiunea sa s-a dovedit a fi benefica in regenerarea si incetinirea caderii parului atat la barbati cat si la femei.
Nu este recomandat pentru femeile care sunt insarcinate si care alapteaza, deoarece nu s-au obtinut suficiente informatii legate de efectele sale adverse.
Modul in care medicamentul functioneaza nu este pe deplin inteles de specialisti. Cresterea parului apare de obicei dupa ce a fost utilizat timp de mai multe luni si continua atata timp cat solutia este folosita. Dupa ce tratamentul este intrerupt, pierderea parului s-ar putea declansa din nou, dupa cateva luni.
7. Interventia chirurgicala - Sunt disponibile patru tipuri de proceduri chirurgicale pentru refacerea parului si toate implica transferul activ de foliculi de par din partea scalpului in care parul creste in zona afectata de calvitie.
Desi multe dintre tratamente s-au dovedit a avea succes, transplantul de par este cel mai utilizat pe scara larga din cauza aspectului natural pe care il are rezultatul final.