Marea, un remediu impotriva alergiilor

Generalitati

Un concediu la mare nu se traduce numai prin zile de plaja, petrecute departe de agitatia unor birouri cuprinse de vibratiile aparatelor de aer conditionat. Daca esti o persoana alergica, nu uita ca o cura heliomarina lucreaza din plin in favoarea ta. Asa ca incearca sa profiti constant de efectele sale pozitive.

Marea amelioreaza alergiile respiratorii.
Studiile medicale realizate si experienta acumulata in domeniul alergologiei au demonstrat faptul ca zilele petrecute intr-un mod corespunzator pe litoral pot aduce beneficii pe termen lung in cazul unor afectiuni alergologice. Principalele alergii care pot fi ameliorate in acest fel sunt cele respiratorii.

Ce ne ofera timpul petrecut la mare

Plecarea la mare reprezinta de fapt iesirea dintr-un mediu alergenic inchis, asa cum este mediul habitual si ofera ocazia petrecerii timpului in aer liber.

Aspectul cel mai important il reprezinta insusi aerul de pe litoral care este mai pur, mai putin poluat decat in alte zone. O mare parte a persoanelor alergice prezinta sensibilitate la polen si tocmai din aceasta cauza timpul petrecut chiar si in aer liber in regiunile de deal sau de ses provoaca acestora o paleta completa de simptome: rinoree (secretii nazale apoase), stranuturi, senzatia de mancarime la nivelul nasului si ochilor, lacrimare (conjunctivita) si chiar crize de astm.

Poluarea irita caile respiaratorii

Poluarea din marile orase lezeaza, irita caile respiratorii si le face mai sensibile la alergeni. Barierele naturale sunt slabite de aceasta actiune cu adevarat coroziva a poluantilor. De purificarea aerului sunt responsabile radiatiile ultraviolete care se afla in cantitate mare pe litoral si care au functia de a depozita la sol particulele de polen.

Aerosolii favorizeaza repararea tesuturilor

Un alt beneficiu al aerului de pe litoral il constituie aerosolii marini care au rolul de a stimula reactivitatea organismului la alergeni. Ei sunt responsabili pentru eliberarea unui hormon numit cortizol, care scade inflamatiile de la nivelul mucoasei nazale, in cazul rinitei si a celei bronhice, in cazul astmului bronsic.

Aceasta iesire din mediul alergenic in mediul bogat in aerosoli aduce o reparare a tesuturilor, iar organismul ramane cu o crestere a secretiei de cortizol o perioada indelungata.

De retinut!

• Evitati locuirea in case vechi cu mari aglomerari de mobila, covoare persane care acumuleaza praf si acarieni foarte usor si pereti acoperiti de binecunoscutele carpete taranesti sau cazarea in camere de hotel la care primul aspect care iti ramane intiparit in minte este mirosul de aer inchis si mucegai.

• Oricat ar parea de amuzant, medicul recomanda cu seriozitate somnul pe terasa in noptile de vara. Aerul curat, bogat in aerosoli completeaza terapia.

• Exista si o serie de boli cutanate care beneficiaza de aceast tratament marin, insa se recomanda consultarea unui medic specialist.

• Cei care prezinta alergii la soare se lovesc de contraindicatii formale in expunerea la ultraviolete. Sub supraveghere medicala insa si cu ajutorul unui tratament corespunzator, inainte si pe parcursul expunerii, acestia pot beneficia de plusurile curei heliomarine. Riscurile insa exista.

Irina Chelarescu
Colaborator:
Profesor Doctor Ioan Bradu Iamandescu
Medic primar alergolog, Spitalul Colentina

Sursa: Revista Tonica