Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata introduse in organism activeaza sistemul imunitar care va secreta anticorpi ce vor proteja organismul impotriva infectiei.
Vaccinarea antigripala
Una dintre cele mai frecvente afectiuni virale in sezonul rece este gripa, o infectie virala aparent banala, dar care poate fi insotita de numeroase complicatii, de aceea este prudent sa se efectueze profilaxia prin vaccinare la persoanele cu risc crescut: varstnici (peste 65 de ani), copii (peste 6 luni), bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice), gravide cu risc crescut de a contracta infectia si cele in trimestrul II si III (nu in primul trimestru de sarcina), personalul medical sau care lucreaza in colectivitati de copii sau institutii de ingrijire (crese, gradinite, scoli, aziluri de batrani, spitale, policlinici etc.) si toti cei care doresc sa se protejeze.
Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece productia de anticorpi dureaza cateva saptamani, vaccinarea asigurand o protectie antigripala timp de minim 6 luni, ceea ce acopera sezonul rece octombrie-martie.
Daca vaccinarea nu s-a efectuat toamna se poate face si la inceputul unei epidemii de gripa. Este bine sa stiti ca virusul gripal se gaseste intr-o mare varietate de tipuri si are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce inseamna ca chiar daca v-ati vaccinat este posibil sa contractati o infectie cu alt tip de virus gripal, insa veti face o forma mult mai usoara de boala daca sunteti vaccinati.
Reactiile adverse posibile dupa vaccinare sunt: - reactii locale de scurta durata la locul injectarii: durere, eritem, prurit; - mai rar, reactii sistemice de tip: febra, frisoane, cefalee, mialgii, varsaturi; toate acestea sunt de scurta durata (1-2 zile), minore in comparatie cu complicatiile posibile ale unei infectii gripale.
Vaccinurile antigripale sunt contraindicate in timpul unor boli febrile acute sau in cazul unei alergii la substantele componente (in special la ou).
Exista mai multe preparate comerciale de vaccin antigripal:
INFLUVAC – este un vaccin gripal trivalent, inactivat, bazat pe antigenele de suprafata izolate din tulpinile A si B de virus gripal, ce se administreaza intramuscular/subcutanat, indicat atat pentru adulti, cat si pentru copiii peste 6 luni.
FLUARIX – vaccin antigripal purificat inactivat, ce se administreaza intramuscular/subcutanat, indicat atat pentru adulti, cat si pentru copiii peste 6 luni.
VAXIGRIP – vaccin antigripal cu virus splitat inactivat, pentru adulti si copiii peste 6 luni, cu administrare intramusculara sau subcutanata profunda.
VAXIGRIP Pediatric – vaccin antigripal cu virus splitat inactivat, pentru copii intre 6-36 de luni.
VACCIN GRIPAL TRIVALENT PURIFICAT INACTIVAT – produs de Institutul Cantacuzino si avand in compozitie tulpini de virus gripal apartinand tipului A si o tulpina tip B, cu o structura antigenica asemanatoare tulpinilor ce se apreciaza ca vor circula perioada pentru care urmeaza sa se faca imunizarea; este conditionat in fiole cu administrare intramusculara, indicat la adulti, cat si la copiii peste 6 luni.
La pacienti cu imunodeficiente si copiii sub 6 ani la prima vaccinare se recomanda vaccinarea de doua ori la interval de 4 saptamani.
Tipuri de vaccin pentru alte infectii respiratorii
Vaccinarea antigripala nu asigura protectia impotriva altor infectii respiratorii: la persoanele cu risc crescut de aparitie a infectiilor respiratorii se pot administra si alte tipuri de vaccinuri sau imunomodulatoare.
PNEUMO 23 – este un vaccin polizaharidic pneumococic, indicat pentru prevenirea infectiilor pneumococice, in special pneumonii, fiind indicat incepand de la varsta de 2 ani, in special la subiectii in varsta institutionalizati, subiecti cu imunocompetenta diminuata sau susceptibili de a fi frecvent spitalizati (diabet, bronsita cronica, insuficienta respiratorie, insuficienta cardiaca), subiecti imunocompromisi (splenectomizati, subiecti cu drepanocitoza, sindrom nefrotic), subiecti purtatori de brese meningeala pentru LCR (lichid cefalorahidian); se administreaza intramuscular sau subcutanat; este contraindicat in cazul unei boli acute, febrei, sarcinii in primul trimestru.
RIBOMUNYL – este un preparat cu proprietati imunostimulatoare, care stimuleaza imunitatea specifica impotriva infectiilor cu: Klebsiella pneumonie, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Haemophilus influenzae; se prezinta sub forma de pliculete cu pulbere din care se prepara o suspensie: prima luna: 1 pliculet pe zi dimineata, 4 zile pe saptamana timp de 3 saptamani, apoi timp de 2-5 luni, 4 zile pe luna; este indicat in cazul unor infectii recurente ale tractului respirator superior si ale sferei ORL.
BRONCHO-VAXOM - este un imunomodulator ce contine lizat bacterian liofilizat din Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae si ozanae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes si viridans, Neisseria catarrhalis; se prezinta sub forma de capsule pentru copii si adulti; este indicat pentru prevenirea recurentelor si ca tratament adjuvant in infectii recurente in sfera ORL si ale cailor respiratorii superioare.
LANTIGEN B – este un vaccin bacterian cu administrare orala (tablete), compus dintr-o suspensie de antigene bacteriene (Streptococcus pneumoniae tip 3, Streptococcus pyogenes grup A, Branhamella catarrhalis, Staphilococcus aureus, Haemophylus influenzae tip B, Klebsiella pneumoniae), indicat pentru prevenirea infectiilor respiratorii recurente ale arborelui respirator superior si din sfera ORL, deficite imunologice: copii, batrani, boli imunosupresoare.
LUIVAC – este un imunomodulator cu administrare orala, sub forma de tablete, ce contine un lizat bacterian din 7 bacterii diferite considerate in general a fi responsabile pentru aparitia infectiilor respiratorii recurente: Staphylococcus aureus, Staphylococcus mitis, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Branhamella catarrhalis, Haemophillus influenzae, Klebsiella pneumoniae.
De retinut
Atentie! Vaccinurile se pastreaza la frigider (intre 2 grade Celsius-8 grade Celsius, nu la congelator), ferite de lumina si nu se utilizeaza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj!
Cititi cu atentie prospectul si solicitati sfatul medicului de familie inainte de administrarea vaccinurilor, dar si a oricarui alt medicament!