Alergia la cauciucul natural (latex)

Generalitati

Latexul este cauciucul natural, obtinut din arborele de cauciuc (Hevea brasiliensis). Unele persoane dezvolta o reactie alergica dupa contactul repetat cu latexul, in special cu manusile din latex. Alergia la latex este o problema de sanatate cu o incidenta in crestere.

Simptome

Reactia alergica la latex se poate manifesta sub mai multe forme, ca o reactie cutanata minora sau ca o afectiune amenintatoare de viata. De asemenea poate evolua de la o forma usoara la una foarte grava.

Iata cateva exemple:
- reactii cutanate cum sunt dermatita de contact sau pruritul (senzatia de mancarime) generalizat;
- reactii respiratorii: cei care au o reactie respiratorie moderata prezinta tuse, stranut, rinoree (scurgerea de fluide din nas); cei care dezvolta o reactie respiratorie severa pot prezenta dispnee (dificultati in respiratie), angioedem (tesuturile ce formeaza gatul isi maresc volumul, se umfla) sau stranut sever (astm alergic);
- reactie alergica amenintatoare de viata (anafilaxie).

Factori de risc

Persoanele care dezvolta reactii alergice la unele alimente cum sunt bananele, castanele, kiwi, avocado, rosiile au un risc crescut de a dezvolta o reactie alergica la produsele din latex.

La cei care au dezvoltat o reactie alergica la cauciucul natural poate aparea si alergia la alimentele de mai sus, din cauza faptului ca proteinele din latex sunt similare cu cele din aceste alimente.

De asemenea, alergia la latex este mai frecventa in randul persoanelor cu dermatita atopica. Aceasta este o boala de piele caracterizata prin prurit intens si o eruptie rosie si usor elevata.

Persoane frecvent afectate

Alergia la latex apare de obicei la persoanele care sunt expuse frecvent la produsele din cauciuc, asa cum sunt personalul medical, muncitorii din fabricile producatoare si pacientii care au suferit numeroase interventii chirurgicale sau proceduri medicale in cadrul carora s-au folosit instrumente sau materiale din latex.

Produse care contin latex

Produsele medicale care contin latex sunt:

- manusile medicale, in special cele tratate cu pudra de talc;
- tuburile de dren, bandajele compresive pentru atelele, sondele urinare, unele bandaje;
- adezivii din bandaje, plasturi si banda adeziva (leucoplast).

Produsele de uz personal care pot contine latex sunt:

- unele contraceptive ca prezervativele si diafragmele;
- scutecele copiilor;
- suzetele si biberoanele;
- centurile din cauciuc;
- mouse-pad-urile calculatoarelor.

Diagnostic

Diagnosticul de alergie la latex se stabileste folosind examenul fizic, istoricul amanuntit al bolii si unele teste. Testele efectuate includ un test din sange, care sa determine daca exista anticorpi (anticorpul este o proteina a serului sanguin secretata de limfocitele B-globule albe ce intervin in imunitate, ca reactie la introducerea unei substante straine in organism) impotriva latexului si teste de sensibilitate cutanata, in care se folosesc manusile de latex.

Aceste teste se efectueaza numai sub supraveghere medicala de catre medici experimentati si care au echipamentul necesar pentru a reactiona in cazul unei reactii grave.
Tratament

Unele medicamente pot reduce simptomele reactiei alergice, dar cel mai eficient tratament este evitarea completa a contactului cu latexul. Reactiile alergice grave trebuie tratate in sectia de urgenta a spitalelor.

Persoanele care au prezentat reactii alergice grave la latex in trecut, trebuie sa aiba la indemana si sa stie cum sa isi administreze o doza de epinefrina (adrenalina) in caz de nevoie.

Profilaxie

Persoanele care au avut reactii alergice la latex trebuie sa:

- evite contactul cu produsele din latex; pentru personalul medical este recomandata folosirea manusilor din cauciuc hipoalergenic;
- evite sa inspire aerul din incaperile in care manusile din latex sunt folosite; particulele de latex raman in aer si patrund in caile respiratorii, putand produce o reactie alergica.